مالیات بر ارث و طبقه بندی آن در قانون چیست
مالیات بر ارث به مالیاتی گفته میشود که به دارایی ها و مایملک باقیمانده از یک فرد فوتشده تعلق میگیرد و بر دو نوع است؛ یک نوع از وراث و هنگام واگذاری ارث دریافت میشود و نوع دیگر آن بهطور مستقیم از تمامی اموال و ثروتهای باقیمانده از فرد فوتشده اخذ میشود.
قانون مالیات بر ارث در ایران
اعمال قانون مالیاتی مذکور در ایران به سالهای بسیار دور برمیگردد. در سال ۱۳۹۴ این قانون با اصلاحیههای فراوانی مواجه شده و شکل تازهای به خود گرفت. در قانون جدید مالیات، بر کلیه دارایی ها و مایملک باقیمانده از متوفی دریافت نمیشود و صرفاً وراث موظفاند از ارث دریافتی خود مالیات پرداخت کنند. میزان و نرخ آن نیز، بستگی به نسبت آنها با فرد فوتشده دارد. این نسبت را در قانون با عنوان طبقه وراث میشناسند.
—————————————————————–
بیشتر بدانیم :صلح نامه تقسیم ارث چیست؟
—————————————————————–
طبقات ارث در قانون
در قانون، وارثین را به سه طبقه تقسیم کرده است. طبقه اول وراثت شامل پدر، مادر، همسر، فرزند و نوه میشود. طبقه دوم ارث شامل پدربزرگ و اولیای او، مادربزرگ و اولیای او، خواهر، برادر، خواهرزاده و برادرزاده است. وراث طبقه سوم نیز شامل عمو، عمه، خاله، دایی و فرزندان آنها است.
نرخ مالیات بر ارثیه چند درصد است و چگونه محاسبه میشود
بحث شیرین ماجرا، بحث نرخ مالیاتی آن در ایران است. نرخ مالیات ارث بسته به نوع ارث دریافتی و طبقه وراثت متفاوت است. بهطورکلی وراث طبقه دوم، دو برابر وراث طبقه اول و وراث طبقه سوم، چهار برابر وراث طبقه اول باید مالیات پرداخت کنند.
برای سادهتر شدن ماجرا، نرخ مالیات مربوطه را برای هریک از انواع اموال بهصورت جدول آورده ایم.
جدول نرخ مالیات بر ارث
نوع مالیات بر ارث طبقه وارث نرخ مالیات بر ارث (درصد)
ملک (خانه مسکونی، مغازه، زمین و …) اول ۷.۵ دوم ۱۵ سوم ۳۰
خودرو و سایر وسایل نقلیه اول ۲ دوم ۴ سوم ۸
سپرده بانکی، اوراق مشارکت و سود سهام اول ۳ دوم ۶ سوم ۱۲
سهام، سهم الشرکه و حق تقدم خارج از بورس اول ۶ دوم ۱۲ سوم ۲۴
سهام، سهم الشرکه و حق تقدم داخل بورس اول ۰.۵ دوم ۱ سوم ۲
سایر اموال و داراییها اول ۱۰ دوم ۲۰ سوم ۴۰
بیشتر بدانید : تقسیم ارث در مسیحیان پروتستان
معافیتهای مالیاتی بر ارث
مالیات بر ارث متوفی شامل معافیتهایی نیز هست. حقوق حاصل از بازنشستگی و وظیفه، پسانداز خدمت، مزایای پایان خدمت، وجوه حاصل از خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفادهنشده از این جمله هستند. در کنار اینها، دریافتیهای بیمههای اجتماعی و تمامی بیمههای عمر و زندگی و بهطورکلی وجوه دریافتی از بیمهها معاف از مالیات هستند. دیه و خسارت فوت نیز مشمول مالیات نیست.
نحوه پرداخت مالیات بر ارث
مالیات بر ارث نیز همچون دیگر مالیاتها باید با پر کردن اظهار نامه مالیاتی پرداخت شود. وراث تا یک سال پس از انحصار وراثت فرصت دارند تا اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل و تقدیم به سازمان امور مالیاتی کنند. البته وراث تنها زمانی مجبور به پرداخت مالیات مذکور هستند که قصد تقسیم ارث را داشته باشند. مادامیکه اموال و داراییها به نام متوفی باشد، نیاز به پرداخت مالیات نیست.
نکته مهم دیگر درباره نحوه پرداخت مالیات مذکور این است که وراث میتوانند تنها برای بخشی از آنکه تقسیم کردهاند مالیات پرداخت کنند. بهطور مثال، وراث تصمیم میگیرند تا تنها یکی از املاک را بین خود تقسیم کنند؛ در این صورت تنها برای آن بخش از ارث که بین خود تقسیم کردهاند باید مالیات پرداخت کنند و مالیات مابقی ارث را در زمان تقسیم آن پرداخت کنند.
توجه داشته باشید که مالیات خانه مسکونی و ملک، بر اساس نرخ روز است و تأخیر در پرداخت مالیات آن تأثیری در کاهش مالیات پرداختی ندارد. نکته دیگر اینکه هریک از وراث باید جداگانه مالیاتشان را از ارث خود پرداخت کنند.
—————————————————————–
بیشتر بدانید : انحصار وراثت
—————————————————————–
چگونه کمترین مالیات را بر ارث پرداخت کنیم
شاید با دیدن ضریبها و نرخهایی که پیشازاین آمد، به نظر بیاید که محاسبه و پرداخت این مالیات کار بسیار سادهای است. اما توجه داشته باشید که در مبالغ بالا، اندکی تغییر در محاسبات و یا استفاده از یک تبصره، میتواند به میزان هنگفتی مالیات را بر ارث کمتر یا بیشتر کند.
برای پرداخت بهینه مالیات ها بر ارث بهتر است از یک مشاور و یک وکیل با تخصص و تجربه بالا در این حوزه و به خصوص مالیات بر منزل مسکونی کمک بگیرید ، همکاران ما به عنوان وکیل آماده ارائه خدمت به شما هستند.
استفاده از روشهایی که همکاران ما در گروه حق گرا به شما مشاوره می دهند می تواند علاوه بر جلوگیری از بروز اختلافهای مربوط به تقسیم ارث ، به میزان قابل توجهی از مالیاتهای مربوط به ارث را کاهش دهد به شرطی که به موقع عمل کنید.
—————————————————————–
بیشتر بدانید : تفکیک اموال زن و مرد بعد از طلاق
——————————————————————