آنچه کارمند باید بداند

انحصار وراثت مستمری بازنشستگی

۵/۵ - (۱۰ امتیاز)

انحصار وراثت حقوق بازنشستگی چه مراحلی دارد؟

برای اینکه بتوانید انحصار وراثت حقوق و مستمری  بازنشستگی را انجام دهید لازم است گواهی انحصار وراثت را دریافت کنید. مراحل دریافت این گواهی در ادامه مطرح شده است. همچنین لازم است بدانید شما می‌توانید با اختیار کردن وکیل انجام این مراحل را به وکیل بسپارید.

در اولین مرحله لازم است به شورای حل اختلاف آخرین محل زندگی فرد متوفی مراجعه کنید و فرم درخواست انحصار وراثت را دریافت کنید. در این فرم اطلاعات وراث و نسبت هر یک از آن‌ها با فرد متوفی را مشخص می‌کنید. این فرم را نزد خود نگه می‌دارید و لازم است در هنگام مراجعه مجدد به شورای حل اختلاف در مراحل بعدی آن را به شورا ارائه می‌دهید.
در این مرحله به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه می‌کنید. مهم است همه مدارک لازم ازجمله شناسنامه و گواهی فوت فرد متوفی، شناسنامه و کارت ملی وراث را همراه خود داشته باشید. همچنین، لازم است دو نفر شاهد را برای تایید وراث همراه خود به دفتر اسناد رسمی ببرید. پس از اینکه وراث تایید شدند به شما گواهی‌ای به نام استشهادیه محضری ارائه می‌شود.

بیشتر بدانیم :  ابطال سند رسمی مالکیت اموال غیر منقول      

پس از انجام مراحل بالا به اداره مالیات مراجعه می‌کنید. پس از ارائه فهرست اموال فرد متوفی لازم است مالیات بر ارث را پرداخت کنید تا رسید مالیات بر ارث را دریافت کنید.
در این مرحله لازم است مجددا با همه مدارکی که تهیه کرده‌اید و همچنین مدارک شناسایی فرد متوفی و وراث به شورای حل اختلاف مراجعه کنید. شورای حل اختلاف پس از اینکه مدارک را بررسی کرد آگهی درخواست انحصار وراثت را در روزنامه کثیرالانتشار منتشر می‌کند.

بیشتر بدانیم :چگونگی   دریافت مستمری نوه دختری  از پدر بزرگ و مادر بزرگ

اگر فردی تا یک ماه پس از انتشار آگهی ادعا کند که وارث فرد متوفی است جلسه‌ای تشکیل می‌شود و به اعتراض او رسیدگی می‌شود اما اگر کسی به این آگهی اعتراض نکند گواهی انحصار وراثت صادر می‌شود و شما می‌توانید برای انحصار وراثت حقوق بازنشستگی اقدام کنید. این گواهی به شما امکان می‌دهد که همه اموال فرد متوفی را میان وراث تقسیم کنید.

بیشتر بدانیم : اعتراض به گواهی انحصار وراثت 


مجموعه دفتر وکالت حق گرا

پیشنهاد می گردد در صورتی که اگر پرونده ای در خصوص درخواست مستمری و یا وظیفه بگیری در دادگاه دارید و با توجه به حق دسترسی به وکیل با مراجعه به یکی از نزدیکترین  دفتر وکالت حقوقی حق گرا در شمال ، دفتر وکالت شرق و یا دفتر وکالت حقوقی شعبه غرب  تهران ، دفتر مرکز شهر حق گرا  ، پیگیری موضوع دریافت و یا  اعتراض به گواهی انحصار وراثت را به وکلای با تجربه ما بسپارید تا وکلای ما بتوانند در احقاق حق به شما کمک نمایند. ما آماده ایم در انواع پرونده های مربوطه به خانواده،ملکی ، حقوقی ، جزایی و…در کنار شما باشیم

گروه وکلای حق گرا آماده است تا پرونده های مربوط به طلاق توافقی را از سرتاسر کشور و همچنین هم میهنان حاضر در سایر کشور ها را نیز پیگیری نموده و در سریعترین زمان ممکن ( حدود ۱۰ روز ) به نتیجه برساند.


بیشتر بدانیم : نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی

مدارک لازم برای انحصار وراثت حقوق بازنشستگی و دریافت مستمری و وظیفه بگیری چیست؟

 

مدارک لازم برای گرفتن حقوق متوفی بازنشسته کشوری عبارت‌اند از:

گواهی فوت فرد متوفی
شناسنامه و کارت ملی فرد متوفی و هر یک از وراث
عقدنامه فرد متوفی
استشهادیه انحصار وراثت
گواهی رشد فرزندان
گواهی اشتغال به تحصیل فرزند پسر (درصورتی‌که فرزند پسر در حال تحصیل باشد)
صورت‌جلسه کمیسیون پزشکی در مورد ازکارافتادگی یا ناتوانی فرزندان یا پدر و مادر یا شوهر
رسید مالیات بر ارث

بیشتر بدانیم :  حقوق زن بعد از فوت همسر شامل چه مواردی می شود   

نمونه استشهادیه گواهی انحصار وراثت – (طبقه اول)

به گواهی می طلبم خانم ها و آقایانی را که آگاه هستند شادروان …… در تاریخ ….. در شهر ….. آخرین اقامتگاه دائمی خود در گذشته است و هنگام فوت:

الف: (تعداد … پسر) …… داشته/ نداشته به نام …………. .

ب: (تعداد …. دختر) ….. داشته/ نداشته به نام ……… .

پ: (تعداد ….. همسر دائمی) …… داشته/ نداشته به نام  …… .

ت: مادر  ……… داشته/ نداشته به نام …….. .

ث: پدر ………… داشته/ نداشته به نام ……. .

و وراث دیگری غیر از افراد نامبرده بالا ندارد و در موقع فوت مذهب متوفی ……. بوده و دارائی او کمتر/بیشتر از مبلغ  …. میلیون ریال بوده است تا اطلاعات خود را در این برگ بنویسند.

 امضاءمتقاضی


۱-گواه اول:

اینجانب نام ……. نام خانوادگی ……. شغل ….. سن ….. شماره شناسنامه ….. صادره …..فرزند …….. که با خانواده (نام متوفی) …… از نزدیک آشنا هستم ولی رابطه خویشاوندی با درگذشته و بازماندگان او ندارم و فاقد محکومیت کیفری می باشم، خداوند متعال را در نظر گرفته سوگند یاد می کنیم که جز به راستی چیزی نگویم و با علم به مقررات و مجازات گواهی دروغ بشرحیکه در پشت این ورقه نوشته شده است و التزام به راستگویی مراتب بالا را کلا گواهی می کنم.

امضاء گواه


۲-گواه دوم:

اینجانب نام ……. نام خانوادگی ………. شغل ….. سن ….. شماره شناسنامه ……. صادره ….. فرزند ….. که با خانواده (نام متوفی) ….. از نزدیک آشنا هستم ولی رابطه خویشاوندی با درگذشته و بازماندگان او ندارم و فاقد محکومیت کیفری می باشم، خداوند متعال را در نظر گرفته سوگند یاد می کنیم که جز به راستی چیزی نگویم و با علم به مقررات و مجازات گواهی دروغ بشرحی که در پشت این ورقه نوشته شده است و التزام به راستگویی مراتب بالا را کلا گواهی می کنم.

امضاء گواه


۳-گواه سوم:

اینجانب نام …… نام خانوادگی …….. شغل ….. سن ….. شماره شناسنامه ….. صادره …..فرزند …… که با خانواده (نام متوفی) ……. از نزدیک آشنا هستم ولی رابطه خویشاوندی با درگذشته و بازماندگان او ندارم و فاقد محکومیت کیفری می باشم، خداوند متعال را در نظر گرفته سوگند یاد می کنیم که جز به راستی چیزی نگویم و با علم به مقررات و مجازات گواهی دروغ بشرحیکه در پشت این ورقه نوشته شده است و التزام به راستگویی مراتب بالا را کلا گواهی می کنم.

امضاء گواه


توجه: سردفتر اسناد رسمی قبل از امضای شهود، مندرجات هر دو صفحه استشهادیه را برای گواه قرائت خواهد کرد این ورقه بدون قلم خوردگی باید تنظیم شود و کلیه جاهای خالی خطوط باید پر شود.

بیشتر بدانیم : وکیل برای بازنشستگی

مراحل گام به گام انحصار وراثت

فوت اشخاص سبب به وجود آمدن یک وضعیت حقوقی جدید می گردد و می بایست اموال شخص به ورثه وی منتقل شود لکن در گام نخست باید ورثه قانونی وی شناسایی و معرفی شوند. عمل شناسایی ورثه و گواهی آن توسط مرجع قضایی انحصار ورثه نامیده می شود. هدف از این کار این است که تعداد وراث و میزان سهم الارث ایشان مشخص شود تا اموال متوفی به همان نسبت بین ایشان تقسیم شود.

اولین مرحله از مراحل گام به گام انحصار ورثه تهیه مدارک لازم است, این مدارک عبارتند از:

۱) گواهی فوت متوفی که می بایست از طریق سایت death.sabteahval.ir دریافت شود.

۲) تنظیم یه شهادتنامه رسمی در دفتر اسناد رسمی با شهادت سه شاهد مبنی بر اینکه ورثه حین الفوت متوفی چه اشخاصی هستند.

۳)شناسنامه و کارت ملی متوفی و شناسنامه و کارت ملی وراث, وصیت نامه متوفی در صورتی که وصیتی کرده باشد و نیز سند ازدواج وی همگی باید ضمیمه دادخواست باشند.

دومین مرحله از مراحل گام به گام انحصار وراثت مراجعه به دفتر خدمات قضایی و تنظیم دادخواستی مبنی بر تقاضای صدور گواهی انحصار ورثه می باشد. البته برای تنظیم چنین دادخواستی حضور همه ورثه لازم نیست و تنها یکی از ورثه می تواند این دادخواست را مطرح نماید.

سومین مرحله از مراحل گام به گام انحصار ورثه بدین صورت است که دادخواست انحصار ورثه به شورای حل اختلاف ارجاع می گردد و شورا مدارک را بررسی و در صورت تکمیل بودن دستور انتشار آگهی صادر می کند تا در صورتی که شخصی غیر از افراد معرفی شده به عنوان ورثه شخص دیگری مدعی ارث بردن از متوفی باشد به درخواستش رسیدگی و حقوق وی تامین شود پس از گذشت یک ماه از تاریخ انتشار آگهی شورا گواهی انحصار ورثه صادر می نماید که در اآن به تفکیک میزان سهم الارث هر یک از وراث مشخص شده و دیگر در این خصوص بیم اختلاف بین وراث وجود نخواهد داشت.

بیشتر بدانیم : توقیف حقوق کارمندان و بازنشستگان

حقوق بازنشستگی فرد متوفی به چه افرادی تعلق می‌گیرد؟

 

در انحصار وراثت حقوق بازنشستگی این موضوع مشخص می‌شود که این حقوق به چه کسانی تعلق می‌گیرد و سهم هر یک از افراد چقدر است. در ارتباط با نحوه انتقال حقوق بازنشستگی کشوری به همسر، همسر دائم فرد متوفی یکی از افرادی است که حقوق بازنشستگی فرد متوفی به او می‌رسد. بر اساس قوانینی که در سال‌های اخیر تصویب شده‌اند این حقوق حتی در صورت ازدواج مجدد نیز به همسر فرد متوفی تعلق می‌گیرد. از سوی دیگر، اگر فرد متوفی چند همسر داشته باشد حقوق بازنشستگی او پس از انحصار وراثت به‌صورت مساوی میان همسران و سایر وراث تقسیم می‌شود.

حقوق بازنشستگی مرد پس از فوت در شرایطی به فرزندان نیز تعلق می‌گیرد. فرزند دختر فرد متوفی درصورتی‌که ازدواج نکرده باشد یا شاغل نشده باشد می‌تواند پس از فوت والد خود حقوق دریافت کند. فرزند پسر فرد متوفی نیز تا سن ۲۰ سالگی و اگر در حال تحصیل باشد تا سن ۲۵ سالگی از حقوق بازنشستگی سهم دریافت می‌کند. از سوی دیگر، اگر فرزند پسر فرد متوفی معلول یا ناتوان باشد نیز حقوق دریافت خواهد کرد. برای مشاوره حقوقی رایگان تماس بگیرید.

بیشتر بدانیم : محرومیت فرزند از ارث

سهم وراث از حقوق بازنشستگی و مستمری و وظیفه بگیری  چقدر است؟

در انحصار وراثت حقوق بازنشستگی، سهم همسر فرد متوفی از حقوق بازنشستگی ۵۰ درصد مشخص شده است و اگر فرد متوفی چند همسر دائم داشته است این ۵۰ درصد میان آن‌ها تقسیم می‌شود. در ارتباط با سهم فرزندان از حقوق بازنشستگی، سهم فرزند دختر و فرزند پسر با یکدیگر برابر است و به‌طورکلی، فرزندان ۲۵ درصد از کل حقوق بازنشستگی را دریافت می‌کنند. بااین‌حال، اگر دختر ازدواج کند یا شاغل شود و پسر ۲۵ ساله شود سهم آن‌ها از حقوق بازنشستگی والد حذف می‌شود.

سهم پدر و مادر فرد متوفی از حقوق بازنشستگی نیز ۲۰ درصد است. این سهم در صورتی به والدین متوفی تعلق می‌گیرد که آن‌ها تحت تکفل باشند یا مادر بالای ۵۵ سال و پدر بالای ۶۰ سال سن داشته باشد. همچنین، اگر تایید شود که پدر و مادر ازکارافتاده یا ناتوان هستند به آن‌ها از حقوق بازنشستگی سهم تعلق می‌گیرد. این موضوع نیز مهم است که والدین متوفی از تامین اجتماعی حقوق دریافت نکنند.

انحصار وراثت حقوق بازنشستگی چقدر طول می‌کشد؟

به‌طورکلی، زمان لازم برای انحصار وراثت حقوق بازنشستگی و دریافت مستمری به این موضوع بستگی دارد که چقدر پرونده انحصار وراثت پیچیده باشد یا موانعی در انجام مراحل آن ایجاد شود. همانطور که مطرح شد یک ماه از زمان انحصار وراثت به انتشار آگهی درخواست انحصار وراثت اختصاص داده می‌شود. در کل، انجام مراحل آن حدود یک تا دو ماه طول می‌کشد.

 

درنهایت، برای انحصار وراثت حقوق بازنشستگی دریافت گواهی انحصار وراثت ضروری است که برای دریافت این مدارک انجام مراحل متعددی ازجمله گرفتن استشهادیه محضری، رسید مالیاتی و انتشار آگهی درخواست انحصار وراثت در روزنامه کثیرالانتشار لازم است. بعد از طی کردن این مراحل افرادی که از حقوق بازنشستگی سهم دارند و همچنین میزان سهم هر یک از این افراد مشخص می‌شود. به‌طورکلی این فرایند یک تا دو ماه طول می‌کشد و اگر پیچیدگی یا موانعی نیز وجود داشته باشند ممکن است مراحل آن به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. برای مشاوره انحصار وراثت تماس بگیرید.

بیشتر بدانیم : حق اولاد و عائله مندی به چه کسانی تعلق می گیرد

آیا وظیفه بگیری همان مستمری بگیری است؟

یکی از دغدغه ‌های شاغلین، حقوق و مزایای دوران بازنشستگی آن‌هاست. البته همه افراد علاوه بر خودشان قصد دارند خانواده آن‌ها نیز مورد حمایت قرار بگیرند و بتوانند از مستمری برخوردار باشند. قانون نیز در همین راستا و جهت حمایت از خانواده بیمه‌شدگان، حقوقی را تحت عنوان مستمری یا وظیفه برایشان در نظر می‌گیرد و در زمان‌ مشخص به آن‌ها پرداخت خواهد کرد.

وظیفه‌ بگیر کیست؟

بر اساس قانون در صورت فوت افراد شاغل، بازنشسته یا از کار افتاده که بیمه شده اصلی محسوب می‌شوند بازماندگان آن‌ها می‌توانند مستمری دریافت نمایند. البته باید راجع به اینگونه افراد گفت که حتما باید در کفالت متوفی بیمه شده باشند تا مشمول دریافت حق بیمه شوند.

تفاوت وظیفه بگیر با مستمری بگیر چیست؟

ممکن است بسیار از افراد حق وظیفه را با حق مستمری اشتباه بگیرند و تصور کنند هر دو این حقوق دارای یک مفهوم است. اما باید گفت مستمری بگیر به آن دسته از افرادی گفته می‌شود که کارکنان دولت بوده و قبل از بازنشستگی به دلایل پزشکی از کار افتاده می‌شوند. لازم به ذکر است بگوییم این حقوق با رعایت شرایطی به افراد تحت تکفل کارکنان نیز پرداخت خواهد شد.

چه کسانی مشمول حق وظیفه خواهند شد؟

 

حال بهتر است بررسی کنیم حق وظیفه به چه کسانی تعلق خواهد گرفت که بر اساس قانون باید گفت پس از فوت بیمه شده اصلی، بازماندگان ‌وی از جمله پدر، مادر، زوج یا زوجه، فرزند و نوادگانی که پدرشان فوت شده و کفالت آن‌ها با بازنشسته متوفی است به شرح زیر مشمول حق وظیفه خواهند شد:

همسر یا همسران دائمی بازنشسته مرد
همسر دائمی بازنشسته زن، البته در صورتی که از کار افتاده کلی بوده و تحت تکفل متوفی باشد.
فرزندان و نوادگان ذکور تا زمانی که به سن ۲۰ سال تمام برسند یا اگر به تحصیل تمام وقت در دانشگاه یا موسسه عالی اشتغال دارند تا سن ۲۶ سال تمام و یا تا زمانی که از کار افتاده کلی شوند.
پدر و مادر تحت تکفل در صورتی که سن پدر از ۶۰ سال تمام و سن مادر از ۵۰ سال تمام تجاوز کرده باشد و یا اینکه از کار افتاده کلی بوده و در زمان فوت بیمه شده اصلی تحت تکفل وی قرار داشته‌اند.

همچنین باید گفت اگر پدر و مادری که هر دو آن‌ها بازنشسته هستند فوت کنند فرزندان آن‌ها می‌توانند با رعایت مقررات از حقوق وظیفه هر دو آن‌ها استفاده نمایند.

ببیشتر بدانیم :  انحصار وراثت حقوق بازنشستگی

چه کسانی تحت تکفل محسوب می‌ شوند؟

در پاسخ به این سوال که چه کسانی تحت تکفل محسوب می‌شوند باید گفت افرادی که خودشان به تنهایی قادر به تأمین معاش خود نبوده و معاش آن‌ها توسط بیمه شده اصلی تامین شده یا می‌شود تحت تکفل محسوب خواهند شد. قانون نیز جهت حمایت از اینگونه افراد حق وظیفه و مستمری را برای آن‌ها در نظر گرفته تا بتوانند پس از فوت یا کناره‌گیری بیمه شده اصلی نیز به زندگی عادی خود ادامه داده و دچار مشکل نشوند.
احراز هویت وظیفه بگیران چگونه انجام خواهد شد؟
طبق قانون باید گفت احراز هویت وظیفه بگیران حداقل هر ۶ ماه یک بار الزامی بوده و در تداوم پرداخت حقوق وظیفه نقشی اساسی خواهد داشت. همچنین باید گفت اگر وظیفه بگیران ساکن خارج از کشور باشند و کنسولگری یا سفارت‌خانه ‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور آن‌ها را تایید کنند مشمول دریافت حقوق وظیفه خواهند شد.
اگر وظیفه بگیران برای احراز هویت خود بر اساس نظر صندوق بازنشستگی اقدامی نکنند یا بیمه شده اصلی فاقد همسر یا فرزند باشد مستمری آن‌ها تا زمان تعیین تکلیف قطعی در حساب موقت نگهداری خواهد شد.

بیشتر بدانیم : طلاق صوری برای دریافت مستمری پدر

مدارک مورد نیاز جهت برقراری حقوق وظیفه

یکی از شرایطی که بازماندگان می‌توانند از حقوق وظیفه بیمه شده اصلی متوفی برخوردار شوند اثبات فوت وی و نسبت خود با او است که برای اینکار نیز نیازمند ارائه مدارک معتبر خواهد بود. از مدارکی که باید جهت برقراری حقوق وظیفه ارائه نمود باید به:

تقاضای دریافت حقوق وظیفه
ارائه اصل و تصویر برگ انحصار وراثت
ارائه اصل و تصویر گواهی فوت بیمه شده اصلی
ارائه گواهی اشتغال به تحصیل فرزندان ذکور
ارائه اصل گواهی عدم اشتغال فرزندان و نوادگان اناث
ارائه اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی افراد ذی‌نفع
ارائه شماره حساب صحیح افراد ذی‌نفع جهت واریز مبلغ حقوق وظیفه
ارائه نشانی دقیق محل سکونت و شماره تلفن ثابت و همراه
ارائه دفترچه خدمات درمانی متوفی

همچنین اگر مدرک دیگری از نظر صندوق بازنشستگی الزامی تشخیص داده شود باید توسط بازماندگان ارائه شود تا حقوق وظیفه به آن‌ها تعلق بگیرد.
نحوه تقسیم مستمری به وظیفه بگیران

برای اینکه مستمری میان وظیفه بگیران تقسیم شود معیار مشخصی وجود دارد که به شرح زیر است:

سهم همسر ← ۵۰ (البته باید گفت در صورتی که بازنشسته بیش از یک همسر داشته باشد نسبت ذکر شده به صورت تساوی میان آن‌ها تقسیم خواهد شد)
سهم فرزندی که یکی از یکی از والدینش زنده باشند ← ۲۵
سهم فرزندی که هیچ یک از والدینش زنده نباشند ← ۵۰
سهم هر یک از والدین متوفی یا هر دو آن‌ها ← ۲۰ (اگر پدر و مادر هر دو در قید حیات باشند حق بین آن‌ها به صورت مساوی تقسیم خواهد شد)

اگر یک یا چند نفر از بازماندگان وظیفه بگیر اصلی فاقد شرایط دریافت مستمری باشند یا فوت کنند به تناسب نسبت‌هایی که ذکر شد به سایر مستمری بگیران اضافه خواهد شد.

 

چه کسانی می‌توانند مستمری متوفی را دریافت کنند؟

بازماندگان واجد شرایط متوفی که استحقاق دریافت مستمری را خواهند داشت عبارتند از:

– عیال دائم بیمه شده متوفی

– شوهر بیمه شده زن متوفی: مشروط بر اینکه اولاً تحت تکفل زن بوده و ثانیاً سن او از ۶۰ سال متجاوز باشد و یا طبق نظر کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون تامین اجتماعی از کارافتاده بوده و در هر حال مستمری از سازمان دریافت نکند.

– فرزند ذکور متوفی: به موجب مفاد بند ۲ ماده ۸۱ قانون در صورتی که سن آن کمتر از ۱۸ سال تمام بوده و یا منحصراً به تحصیل اشتغال داشته یا به علت بیماری یا نقص عضو طبق گواهی کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون تأمین اجتماعی قادر به کار شناخته نشود، استحقاق دریافت مستمری بازماندگان را داشته لیکن به استناد مفاد بند ۳ ماده ۴۸ قانون حمایت خانواده از ۱۳۹۲/۲/۷ (تاریخ لازم الاجرا شدن قانون حمایت خانواده) حداکثر سن فرزند ذکور تا ۲۰ سالگی (حداکثر ۱۹ سال تمام) تغییر و پس از آن منحصرا ً در صورت اشتغال به تحصیل در مقاطع دانشگاهی تعیین شده و یا اینکه معلول ازکارافتاده نیازمند شناخته شود.

– فرزند اناث متوفی: در صورتی که فاقد شغل و شوهر باشد.

– فرزندخوانده: در اجرای قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بد سرپرست مصوب سال ۹۲ مجلس شورای اسلامی و آیین‌نامه اجرایی هیئت وزیران مصوب ۱۳۹۴، فرزندخوانده در حکم فرزند حقیقی بوده و از تمام حقوق و مزایای قانونی بهره‌مند خواهد شد.

– پدر و مادر متوفی: در صورتی که اولاً تحت تکفل او بوده ثانیاً سن پدر از ۶۰ سال و سن مادر از ۵۵ سال تجاوز کرده باشد و یا آنکه به تشخیص کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون تأمین اجتماعی از کارافتاده باشند و در هر حال مستمری از سازمان دریافت نکنند. لازم به ذکر است در صورت فوت مادر و پدر که هر دو بیمه‌پرداز سازمان بوده‌اند، فرزندان آنان می‌توانند با رعایت سایر شرایط از هر دو مستمری تواماً استفاده کنند.

پاسخ به سوالاتی درباره برقراری مستمری بازماندگان

سازمان تامین اجتماعی به سوالات پرتکرار درباره برقراری مستمری بازماندگان پاسخ داده است که در ادامه به آنها اشاره می شود:

۱-جهت برقراری مستمری بازماندگان چگونه باید اقدام کرد؟

در حال حاضر به‌صورت حضوری و با در دست داشتن مدارک و مستندات مربوط به مرحوم و سایر بازماندگان(شناسنامه، کارت ملی، گواهی فوت و عقدنامه) به واحد مستمری آخرین شعبه مربوطه مراجعه شود.

۲-مدارک لازم جهت درخواست مستمری بازماندگان چیست؟

گواهی فوت، اصل شناسنامه و کارت ملی متوفی، شناسنامه، کارت ملی و دفترچه بیمه بازماندگان

۳– آیا باید برای درخواست برقراری مستمری بازمانده به شعبه مربوطه مراجعه شود؟

بله، باید به آخرین شعبه مربوطه مراجعه و یا از طریق سامانه eservices.tamin.ir کرد.

۴-درصورتی‌که انحصار وراثت در دست نباشد، پرونده پیگیری می‌شود؟

بله، مستمری از تاریخ فوت لغایت ۹ ماه بعد از فوت بیمه‌شده اصلی پرداخت می‌شود. بعدازاین فرصت ۹ ماهه در صورت عدم ارائه انحصار وراثت، مستمری قطع می‌شود.

۵-مستمری بیمه‌شده اصلی بعد از فوت شامل چه کسانی می‌شود؟

همسر، فرزند، پدر، مادر، فرزند خوانده و شوهر بیمه‌شدگان به‌شرط کفالت

۶-آیا به دختری که طلاق گرفته مستمری بازمانده تعلق می‌گیرد؟

در صورت نداشتن شغل و شوهر مستمری تعلق می‌گیرد.

۷-آیا دختری که همسرش فوت‌شده، می‌تواند از مستمری پدر مرحوم خود استفاده کند؟

بله، در صورت نداشتن حقوق مستمری از طریق همسر و نداشتن شغل و شوهر می‌تواند از حقوق مستمری پدر مرحوم استفاده کند.

۸– آیا پسر ازکارافتاده می‌تواند از مستمری پدر مرحوم خود استفاده کند؟

مستمری پدر برای فرزند پسر ازکارافتاده معلول در صورت ارائه مدارک به شعبه پدر و ثبت درخواست کمیسیون پزشکی و پس از رأی کمیسیون و تأیید آن، برقرار می‌شود. درصورتی‌که قبل از فوت پدر، ازکارافتادگی فرزند تأیید و تحت تکفل باشد مستمری بدون نیاز کمیسیون برای فرزند برقرار می‌شود.

۹– درصورتی‌که مادر و پدر متوفی تحت پوشش نبوده باشند، می‌توانند بعد از فوت برای دریافت سهم اقدام کنند؟

درصورتی‌که مادر و پدر متوفی تحت کفالت نبوده باشند برای برقراری مستمری بعد از فوت فرزند (بیمه‌شده اصلی) می‌توانند با در دست داشتن مدارک (گواهی فوت، شناسنامه، کارت ملی) به آخرین شعبه بیمه‌پردازی مراجعه و درخواست خود را ثبت کنند.

۱۰-برای درخواست برقراری مستمری بازمانده به کدام واحد باید مراجعه کرد؟

شعبه مربوطه در واحد مستمری‌ها

۱۱-فرزندان ذکور درصورتی‌که بالای ۱۹ سال سن داشته باشند و در زمان فوت تحت تکفل پدر نباشند، بعد از فوت پدر می‌توانند جهت دریافت مستمری پدر خود اقدام کنند؟

حین الفوت می‌بایست کفالت و یا اشتغال به تحصیل داشته باشند.

۱۲-درصورتی‌که سازمان متوجه شود طلاق دختر بازمانده صوری است آیا حقوق قطع می‌شود؟

بله. وفق قوانین و مقررات مربوطه موضوع بررسی و در صورت تأیید صوری بودن طلاق، مستمری قطع می‌شود.

۱۳-در چه صورتی فرزند دختر که خودش بازنشسته سازمان باشد، می‌تواند از حقوق خود انصراف دهد و حقوق پدرش را دریافت کند؟

درصورتی‌که مستمری بازنشستگی بدون اعمال ماده ۱۱۱ قانون تأمین اجتماعی برقرار شده باشد، می‌تواند با ارائه درخواست انصراف از دریافت مستمری (ثبت در دفاتر اسناد رسمی)، مستمری والدین خود را دریافت کند.

۱۴-درصورتی‌که متوفی(آقا)، دارای دو همسر باشد، از همسر اول فرزند داشته باشد که ثبت در شناسنامه نشده باشد، در زمان برقراری حقوق فرزند سهم دارد؟

پس از انجام بررسی‌های لازم از طریق ثبت احوال و تأیید مراجع ذیصلاح و احراز شرایط قانونی فرزندان وفق ضوابط و مقررات مربوطه، مستمری بازماندگان (براساس درصد سهام تعیین شده برای هرکدام از بازماندگان) تعلق خواهد گرفت.

۱۵-فرزند دختر به دلیل عدم آگاهی برای دریافت حقوق پدر اقدام نکرده است. در صورت اقدام، حقوق از چه زمانی به وی تعلق می‌گیرد؟

ابتدا شرایط احراز برقراری مستمری بازماندگان درخصوص فرزند اناث وفق قوانین و مقررات مربوطه بررسی و درصورتی‌که استحقاق دریافت مستمری بازماندگان مشمول گذشت زمان نباشد و حین الفوت تحت کفالت پدر باشد و امکان بررسی اشتغال در مقطع زمانی فوت پدر وجود داشته باشد از زمان فوت تعلق می‌گیرد و در غیراینصورت از زمان ارائه درخواست، مستمری پرداخت می‌شود.

۱۶– درصورتی‌که متوفی در دو صندوق بیمه پرداز بوده باشد، بازماندگان می‌توانند هر دو حقوق (دو صندوق متفاوت) را برقرار کنند؟ (مثال : مادر حقوق صندوق تأمین اجتماعی را دریافت کند، فرزند دختر حقوق صندوق خدمات درمانی)؟

موانع قانونی جهت بیمه پردازی در دو صندوق وجود دارد، لذا استثنائاتی نیز قانون‌گذار جهت دریافت از دو صندوق وضع کرده است. علی‌ای‌حال درصورتی‌که مانع قانونی در دریافت و پرداخت مستمری از دو صندوق وجود نداشته باشد مراتب وفق ماده ۸۱ و ۸۲ قانون تأمین اجتماعی و ملحوظ نظر قرار دادن ماده ۴۸ قانون حمایت خانواده به بازماندگان واجد شرایط بررسی و پرداخت می‌شود.

۱۷-حقوق برای بازماندگان ازچه زمانی برقرار می‌شود؟

برقراری مستمری بازماندگان برای همسر بیمه‌شده اصلی از زمان فوت و برای فرزندان (فرزند دختر درصورتی‌که ازدواج نکرده و یا اشتغال نداشته باشند و فرزندان پسر که سن آنان زیر ۱۹ سال است) از زمان درخواست پرداخت می‌شود.

۱۸-برقراری مستمری بازمانده برای ایرانیان خارج از کشور امکان‌پذیر است؟

درصورتی‌که مرحوم دارای سابقه معتبر نزد سازمان تأمین اجتماعی باشد بازماندگان حائز شرایط یا وکیل قانونی (با ارائه وکالت‌نامه رسمی و با درج عنوان برقراری مستمری بازماندگان) آنان با ارائه مستندات مربوطه به آخرین شعبه بیمه‌پردازی یا کارگزاران رسمی برون‌مرزی می‌توانند نسبت به ارائه درخواست اقدام کنند.

۱۹-مدارک موردنیاز جهت برقراری مستمری بازمانده ایرانیان خارج از کشور چیست؟

مانند سایر بازماندگان وکالت‌نامه باید به تأیید سفارت‌خانه یا به تأیید یکی از کارگزاری‌ها که مورد تأیید سازمان است مراجعه کنند.

۲۰-آیا امکان ثبت درخواست مستمری بازمانده از سایت خدمات غیرحضوری در خارج از کشور برای بازماندگان خارج از کشور وجود دارد؟

خیر، این امکان وجود ندارد.

۲۱-سهم مستمری بازماندگان چه میزان است؟

به پدر و مادر بیمه‌شده متوفی هرکدام ۲۰ در صد از مجموع سهام بازماندگان واجد شرایط همسر متوفی ۵۰ در صد و هر فرزند ۲۵ در صد پرداخت می‌شود.

۲۲-همسر مرحوم چند درصد از حقوق را دریافت می‌کند؟

۵۰ درصد از مجموع سهام مبلغ مستمری را دریافت می‌کند.

۲۳- پدر و مادر مرحوم (بیمه‌شده اصلی) که تحت کفالت مرحوم (بیمه‌شده اصلی) بودند چند درصد از مستمری را دریافت می‌کنند؟

به هرکدام(پدر و مادر) ۲۰ درصد از مجموع مبلغ مستمری پرداخت می‌شود.

۲۴-دختر چند درصد از حقوق را دریافت می‌کند؟

۲۵ درصد از مجموع حقوق مستمری پرداخت می‌شود.

۲۵-درصورتی‌که دختر، هم از پدر و هم مادر یتیم باشد و نامادری نیز داشته باشد، سهم هرکدام چقدر است؟

۵۰ درصد از مجموع مبلغ مستمری برای دختر و ۵۰ در صد مبلغ مستمری برای نامادری پرداخت می‌شود.

سخن آخر

تأمین هزینه‌ های زندگی در دوران بازنشستگی و از کار افتادگی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ های همه شاغلین است. دولت نیز جهت حمایت از کارکنان و خانواده آن‌ها حقوقی را تحت عنوان مستمری در نظر گرفته و در زمان مشخصی پرداخت خواهد کرد. همچنین در صورتی که فرد بیمه شده اصلی فوت کند نیز مبلغی به عنوان وظیفه به بازماندگان وی که در کفالت متوفی بوده‌اند پرداخت خواهد شد.

البته بازماندگان برای برخورداری از این حق باید مدارک معتبری را جهت اثبات فوت بیمه شده اصلی و نسبت خود با وی به صندوق بازنشستگی ارائه نمایند.

 

سوال در خصوص مستمری بعد از فوت برای فرزندان و همسر متوفی

 

با سلام و عرض ادب
پدر من در شرکتی مشغول کار نگهبانی شبانه بوده که ساعت ۱۶ تا ۷صبح سر شیفت بوده یک روز ساعت ۱۸ که نمیدانیم به دستور کی محل کار را ترک و ساعت ۱۸ در برگشت و ۵۰۰ متر مانده به محل کار تصادف کرده و منجر به فوت پدرم شده شرکت پیمانکار هیچ مسئولیتی را قبول نمیکنه و هیچگونه دفتر ورود و خروج کارکنانی را ندارد ما به تامین اجتماعی مراجعه کردیم گفتن ۶ماه حق بیمه دارد و چون زیر یک سال است مستمری برای مادر برقرار نمیشه حتی گفتیم میشه هزینه بیمه دوره سربازی را بریزیم گفتن نمیشه از شما راهنمایی میخواستم باید چیکار کنیم تا مستمری مادرمان برقرار بشه؟
ممنون از شما
پاسخ ها :

سلام
متاسفانه سابقه کافی ندارن و اقدامی نمی توان نمود.


سلام و عرض ادب
من حدود۱۱ سال بصورت قراداد کار معین در اداره ای مشغول بکارم و بیمه تامین اجتماعی هستم. والده عزیزم ۵ سال پیش فوت شدن ایشون بازنشسته خدمات کشوری بودن.
من تصمیم دارم استعفا بدم و حقوق مادرمو برای خودم برقرار کنم
آیا از نظر قانونی جای دفاع داره ؟ برای من مشکلی پیش نمیاد ؟
من دخترم مجردم و ۴۰ سالمه.
بقیه خواهر و برادرام ازدواج کردن
لطفا منو راهنمایی کنید بهترین اقدام چیه ؟
ممنونم از پاسخ شما بزرگواران
پاسخ ها :

بله حقوق به شما میرسد اگر شما کار دولتی نداشته باشی


سلام وقت بخیر. شوهر خواهر من افسر ارتش بود با شانزده سال سابقه کار که به تازگی بر اثر تصادف فوت کرد. سوال این هست که آیا مستمری و سنوات بازنشستگی به خواهرم تعلق میگیره. چون الان بخاطر مراسم فاتحه خونی کلی بدهی بالا اومده. با تشکر
پاسخ ها :

بله تعلق می گیرد


با عرض سلام و احترام
من مردی ۴۰ ساله هستم که با تصویب کمسیون پزشکی مستمری پدرم را دریافت می کنم سئوال من این است که آیا درصورت خرید مغازه ای که در پاساژ می باشد و قبلا جواز کار کامپیوتر دارد امکان قطع شدن مستمری اینجانب وجود دارد؟
خیلی ممنون

پاسخ :

در صورت شاغل بودن به شما تعلق نمی گیرد

 

 

 


برای اطلاعات بیشتر با دفتر وکالت حق گرا با شماره های ذیل صفحه تماس بگیرید و یا با شماره تلفن واتساپ ۰۹۱۹۹۰۷۵۹۶۶ پیام خود را ارسال نمایید

11 دیدگاه در “انحصار وراثت مستمری بازنشستگی”

  1. مستعلی

    سلام پدرم بازنشسته کشوری سال نودوسه حقوقش باکمیسیون به نام برادرم کردکه بعدازفوتش بگیره الان هفت ماهه پدرفوت شده صندوق کشوری میگه تبصره هست مدارک کمیسیون باید قبل از سن ۲۰سالگی باشه وحقوق به برادرازکارافتاده کلی ومحجورکه من قیمش هستم تعلق نمیگیره درصورتی که درفیش حقوقی پدرم ارسال ۹۳حق اولاد هست وبیمه پدرم بوده الان برادرم بدون حقوق هست ودرطول عمرش هیچ بیمه ای براش رد نشده وبهونه که زن گرفته و طلاق داده ودرطلاقنامه سال ۸۶نوشته شغل آزاد کمیسیون ۹۳بوده فوت پدر ۱۴۰۱

  2. سلام
    ملک پدری بعد فوت او مشخص شد که منابع طبیعی است وراث برای اثبات مالکیت همکاری نمیکنند به تنهایی چگونه میتوانم اثبات مالکیت کنم تا سهمی ببرم

    1. سلام وقت بخیر
      شما ابتدا باید درخواست ابطال تشخیص منابع طبیعی را مطرح نماید.و نیازی به همکاری دیگر وراث ندارید.

  3. با سلام
    بنده ۱۵سالم بود که پدرم فوت میکنه و مادرم کفالت من رو میگیره تمام دارایی های پدر م رو برمیداره و برای خودش خونه میخره
    الان ۳۰ سالمه و چند روزه که یک سند زمین از پدرم پیدا کردم تکلیف ارث چی میشه آیا مادرم هم سهمی میبره؟

    1. سلام
      وقت شما بخیر
      بله مادر شما هم به عنوان زوجه ارث می برد. برای اطلاعات بیشتر از میزان سهم هر یک می توانید با ما تماس بگیرید

  4. باسلام وتشکراز توجه شما
    من برای برقراری دریافت مستمری بازنشستگی پدرم که بازنشسته نیروهای مسلح لشکری بودند و فوت کرده اند تقاضا دارم بدانم که چه اموالی دلیل بر ملائت مالی میشوند که در صورت وجود آنها به من حقوق بازنشستگی پدرم تعلق نمی گیرد.
    ممنونم

    1. سلام
      داشتن شغل و یا داشتن همسر دلیلی برای ملائت مالی است برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله اثبات ملائت ( تمکن مالی ) را مطالعه بفرمایید

  5. سلام
    یکی از آشنایان ما چند سال پیش فوت کرده و در یکی از شرکتها سهم داشته . وراث به علت اینکه مطلع نبودند این سهم را جزو لیست انحصار وراثت نیاورده اند و مالیات آنرا نپرداخته اند . الان تکلیف چیست . آیا این فرار مالیاتی محسوب می گردد.

    1. سلام
      بر اساس ماده ۳۴ مالیات بر ارث

      اشخاص زیر مجاز نیستند قبل از أخذ گواهی پرداخت مالیات مربوط موضوع این قانون، اموال ودارایی‌های متوفی را به وراث تسلیم کنند و یا به نام آنها ثبت و یا معاملاتی راجع به اموال و دارایی‌های مزبور انجام دهند:

      ۱– بانک‌ها و سایر موسسات مالی و اعتباری، شرکت‌ها، موسسات، نهادهای عمومی غیردولتی و سایر اشخاص حقوقی دولتی و غیر دولتی که وجوه نقد یا سفته یا جواهر و یا هر نوع مال دیگر از متوفی نزد خود دارند.

      ۲– ادارات ثبت اسناد و املاک موقعی که مال غیر منقول را به اسم وراث ثبت می‌نمایند.

      ۳– دفاتر اسناد رسمی موقعی که می‌خواهند تقسیم‌نامه یا هر نوع معامله وراث راجع به اموال و دارایی‌های متوفی را ثبت نمایند.

      ۴– شرکت‌هایی که متوفی در آنها مالک سهام یا سهم الشرکه است.

      ۵– شرکت‌های کارگزاری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سایر نهادهای مالی

      ۶– صندوق‌های دادگستری و صندوق‌های ادارات ثبت اسناد و املاک کشور

      اشخاص مذکور در بندهای یادشده (به‌استثنای اشخاص موضوع بندهای(۲) و (۶) این ماده و اشخاص موضوع بندهای(۱) و (۲) ماده(۲) این قانون) در صورت تخلف علاوه بر اینکه تا معادل ارزش مال مشمول وراث نسبت به پرداخت مالیات و جرائم متعلق مسوولیت تضامنی دارند، مشمول جریمه‌ای به میزان دو برابر مالیات متعلق نیز خواهند بود. در مورد بانک‌ها، شرکت‌ها و موسسات دولتی، متخلف و شرکاء و معاونان وی در تخلف نیز مسوولیت تضامنی خواهند داشت.
      لذا اگر آشنایان شما بخواهند به سهم مربوط دسترسی داشته باشند می بایست مالیات آنرا بپردازند و اگر شرکت قبل از پرداخت مالیات پرداختی داشته باشد مسئولین مربوطه نیز مشمول جریمه خواهند شد.

  6. سلام
    آیا من می توانم به تنهایی درخواست انحصار وراثت بدهم یا باید برادر و خواهرهایم هم باشند؟

    1. سلام
      درخواست انحصار وراثت توسط کلیه ذینفعان به تنهایی امکان پذیر است و نیاز به حضور آنها نیست ولی بایستی اسامی آنها را در فرم استشهادیه مربوطه ثبت نمایید.

یک پیام بگذارید