مطالبه خسارت مازاد بر دیه
مطالبه خسارت مازاد بر دیه چیست؟
مطالبه خسارت مازاد بر دیه به معنای آن است که بزه دیده یا مجنی علیه، به دلیل بروز جرم اعم از عمدی و غیرعمدی و در راستای درمان خویش متحمل هزینه هایی بیشتر از آنچه که قانون مقرر کرده و به عنوان دیه دریافت کرده، شده است.
تصور نمایید شخصی بر اثر تصادف و یا در نتیجه انجام یک جراحی زیبایی متحمل آسیب در عضو بدن خویش شده است. دیه مقرر وفق قانون برای شخص تعیین شده و به وی فرضا مبلغ ۱۰ میلیون تومان بعنوان دیه پرداخت گردیده است. ولیکن این شخص برای انجام سایر درمان ها از قبیل عمل مجدد بینی، جراحی شکستگی پا و قراردادن پلاتین در پا و بسیاری از موارد دیگر هزینه های جراحی و درمانی هنگفتی را پرداخت کرده است. هزینه های مذکور در بسیاری از موارد بیشتر از دیه تعیین شده میباشد. حال این پرسش بوجود می آید که آیا امکان مطالبه خسارت مازاد بر دیه از جراح زیبایی برای او وجود دارد یا خیر؟
نکته: یکی از موارد بسیار شایع در دعاوی کیفری، مطالبه خسارت مازاد بر دیه در جرایم پزشکی است. زیرا در بسیاری از پرونده ها همانند تزریق ژل و بوتاکس به صورت یا انجام انواع جراحی های پیکرتراشی از قبیل ابدومینوپلاستی و ساکشن شکم و پهلو پزشک متخلف در اثر قصور پزشکی محکوم به پرداخت چند درصد دیه در حق بیمار میشود درحالیکه بیمار برای انجام جراحی پلاستیک ناشی از خورده شدن پوست صورت یا رفع عارضه و زائده های ایجاد شده در بدنش به دست جراح پلاستیک حاذق میبایست، هزینه های هنگفت و بیشتر از دیه را پرداخت نماید.
مجموعه دفتر وکالت حق گرا
پیشنهاد می گردد در صورتی که اگر پرونده ای در خصوص دریافت دیه در دادگاه دارید به یکی از نزدیکترین دفتر وکالت حقوقی حق گرا در شمال ، دفتر وکالت شرق و یا دفتر وکالت حقوقی شعبه غرب تهران ، دفتر مرکز شهر حق گرا ، پیگیری موضوع را به وکلای با تجربه ما بسپارید تا وکلای ما بتوانند در احقاق حق به شما کمک نمایند. ما آماده ایم در انواع پرونده های مربوطه به خانواده،ملکی ، حقوقی ، جزایی و…در کنار شما باشیم
آرا مختلف درباره مطالبه خسارت مازاد بر دیه
خوب توجه نمایید مطابق رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور به شماره ۶۱۹ در تاریخ آذرماه ۱۳۷۶ “مطالبه خسارت مازاد بر دیه مردود شناخته شده است”.
رای اصراری دیوان عالی کشور به تاریخ ۱۳۶۸/۹/۲۱ به شماره ۱۱۰ “مطالبه ضرور و زیان ناشی از جرم را در مواردی که دیه مقرر گردیده رد نموده است”.
همچنین مطابق نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه به شماره ۷/۳۳۷۶ به تاریخ ۲۳/۸/۱۳۶۲ ” مطالبه خسارت مازاد بر دیه را به رسمیت نشناخته و غیرقابل مطالبه اعلام کرده است”.
لذا آنچه که بصورت اصل کلی و قابل ابراز در خصوص مطالبه خسارت مازاد بر دیه وجود دارد، غیرقابل مطالبه بودن آن میباشد.
ارش چیست؟ تعریف ارش و تفاوت آن با دیه
خوب است تعریف ارش را وفق ماده ۴۴۹ قانون مجازات اسلامی بیان نماییم: ((ارش، دیه غیرمقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تاثیر ان بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین میکند. مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در قانون ترتیب دیگری مقرر شود)).
بیشتر بدانیم : رواج دریافت دیه های میلیاردی برای رضایت گرفتن
چگونه میتوانیم مطالبه خسارت مازاد بر دیه نماییم؟
وکیل متخصص دعاوی کیفری بهترین پاسخ را میدهد: خوب است بدانید که علی القاعده مطالبه و اثبات هر امری در محکمه از طریق استناد به قانون و ارائه استدلال صحیح ممکن و میسور خواهد بود. لذا بهترین استدلال و استناد در مطالبه خسارت مازاد بر دیه تمسک جستن از منابع معتبر فقهی میباشد. زیان دیده یا وکیل حرفه ای او میتوانند به قواعدی همچون: (( قاعده لاضرر و لاضرار فی الاسلام )) ، ((قاعده تسبیب و اتلاف)) و آیه شریفه ” اذا حکمتم بین الناس ان تحکمو بالعدل”
و قانون مسئولیت مدنی و قاده عقلی قبح ظلم استناد نموده و خواستار محکومیت مسبب و مسئول حادثه بر مازاد دیه نیز شوند.
در بسیاری از موارد قاضی عادل با تکیه بر شرف و وجدان، پس از بررسی های دقیق و رسیدگی های قانونی صورت گرفته و با استناد به موارد مذکور در مقام محکومیت مسئول حادثه بر جبران ضرر و زیان و مبلغی مازاد بر دیه مقرر در قانون انشا حکم مینماید.
موارد دریافت خسارت مازاد بر دیه
چند موردی وجود دارد که همه صاحب نظران در مورد دریافت خسارت مازاد بر دیه موافق هستند که شامل موارد زیر میشود:
- ضرر معنوی
افزایش مخارج زندگی
هزینه از کار افتادگی دائم و موقت
هرینهها معالجه
لازم به ذکر است که بر اساس ماده ۱۰ قانون بیمه اجباری شخص ثالث در صورتی که فرد در صورت آسیب دیدن به یکی از موارد بالا گرفتار شود بیمهگر مستلزم است که هزینهایی مازاد بر دیه را پرداخت کند. شما میتوانید برای حل مشکلات مربوط به دیات از مشاوره حقوقی دیات استفاده کنید و از آنها کمک بگیرید.
از دلایل جواز مطالبه خسارات مازاد بر دیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قاعده لاضرر دریافت دیه
از جمله قواعدی که احکام فرعی زیادی دارد و بسیاری از نصوص شرعی را تکمیل و تعدیل کرده این قاعده میباشد. لازم به ذکر است که قانونگذار ایران مبنای بسیار از قانونها و مواد موجود در قانون مدنی را این قاعده قرار داده است. از جمله، این قاعده از خسارت مازاد بر دیه پشتیبانی میکند.
قاعده نفی حرج
قاعده نفی حرج به معنای نفی تنگی و ضیق است به این معنای که هیچ کس حق ندارد عملی را بر شخص دیگری تحمیل کند که این موضوع بر شارع و قانونگذار نیز دلالت میکند. لازم به ذکر است که یکی از دلایل دریافت خسارت مازاد بر دیه این قاعده باشد.
زمانی که دیه مشخص شده نتواند میزان خسارت وارده بر مجنیعلیه را برطرف کند بنابراین بر اساس این قاعده مجرم باید خسارتی مازاد بر دیه بپردازد تا تمام خسارتهای مجنی علیه برطرف شود و در تنگی قرار نگیرد.
قاعده تسبیب
از دیگر دلایل مطالبه خسارت مازاد بر دیه قاعده تسبیب میباشد. درباره سبب میتوان گفت که اگر چیزی از وجودش وجود دیگری لازم نیاید اما از عدمش عدم دیگری لازم بیاید.
در رابطه با عمل شخص و اتلاف مال میتوان گفت که عامل زیان باید خسارتی را که خود مسبب آن بوده را جبران کند به این صورت که مجرم باید در صورت پرداخت دیه به مجنیعلیه و عدم کافی بودن دیه نسبت به خسارتی که وارد کرده، باید خسارت مازاد بر دیه را پرداخت کرده تا خسارت فرد به طور کامل جبران شود. دریافت مشاوره حقوقی دیات اطلاعات کاملی در این زمینه در اختیار شما قرار میدهد.
رای مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه
اداره حقوقی قوه قضاییه در این باره نظر خود را این گونه بیان کرده: با توجه به سه قاعده نفی حرج، تسبیب و لاضرر هر گاه مجرم خسارتی بیشتر از میزان دیه تعیین شده به مجنیعلیه وارد نماید باید تا اتمام تمامی خسارت وارده(در صورت نیاز) خسارتی مازاد بر دیه پرداخت کند و دریافت هزینه مازاد بر دیه اگه در جهت جبران خسارت وارده از طرف مجرم باشد اشکال شرعی ندارد.
مواد ۱، ۲ و ۳ قانون مسئولیت مدنی
با توجه به مواد گفته شده در صورتی که زیانی به شخصی وارد شود باید جبران شود.
بر اساس ماده یک قانون مدنی هر گاه فردی ضرر و زیانی را بدون مجوز قانونی به فردی وارد کند که این ضرر و زیان از جان سلامتی فرد گرفته تا شهرت تجاری او به صورت عمدی یا غیر عمد باشد، باید خسارت مادی و معنوی وارده جبران شود.
با توجه به مشاوره حقوقی دیات و بر اساس ماده دو قانون مدنی مطالبه خسارت ناشی از عمل غیر منوط به ثبوت خسارت وارد شده به مجنیعلیه یا همان زیاندیده و باید خسارت وارده را جبران نماید.
بر اساس ماده سه قانون مدنی دادگاه میزان، طریق و کیفیت دیه مجرم را مشخص میکند. لازم به ذکر است که نحوه تعیین میزان خسارت به بررسی اوضاع و احوال قضیه توسط دادگاه بستگی دارد.
بنای عقلا دریافت خسارت
رئیس عقلا همان شارع است و منظور از بنای عقلا، تصمیمی است که مورد پذیرش تمامی افراد عقلا و شارع باشد. بنای عقلا بر این باورند که در صورت ضرر و زیان وارده بر مجنیعلیه و عدم کفاف دیه با توجه به میزان خسارت وارده، مجرم موظف است در صورت نیاز خسارت مازاد بر دیه را پرداخت کند تا زمانی که به طور کامل خسارت وارده جبران شود.
مشاوره حقوقی دیات
عدم دریافت خسارت مازاد بر دیه با توجه به مشاوره حقوقی دیات
بر خلاف بنای عقلا، فقهای معاصر بر این باورند که دیه به تنهایی برای جبران خسارت کافی است و دریافت وجه اضافه به عنوان خسارت مازاد بر دیه از نظر شرعی اشکال دارد که نظرات تمام فقها را به چند دسته تقسیمبندی کردهایم که در ادامه به بررسی نظر فقها در این باره میپردازیم.
نظرات دسته اول
نظر فقها این دسته کمی متفاوتتر از دستههای دیگر است و بر این باورند که دیه تنها یک مجازات برای مجرم بوده و برای جبران خسارت نیست به همین دلیل گفتهاند که علاوه بر پرداخت دیه هر گونه خسارتی که نیاز باشد باید از سمت مجرم پرداخت شود و شرعا هیچ مشکلی ندارد.
نظرات دسته دوم
فقها این دسته دریافت هر گونه خسارت مازاد بر دیه چه برای دارو، از کار افتادگی و … مطلقا منع کردهاند و معتقد هستند تمامی خسارت وارده به مجنیعلیه با پرداخت دیه تعیین شده جبران میشود و نیاز پرداخت هزینه بیشتری از سمت مجرم نیست.
البته لازم به ذکر است که بر اساس تبصره ۳ ماده یک این نظر قابل قبول نبوده و در صورت نیاز به خسارت مازاد بر دیه در خصوص از کار افتادگی به صورت جزئی و کلی، موقت یا دائم مجرم موظف است تا خسارت را بپردازد.
با توجه به مشاوره حقوقی دیات و بر اساس تبصره ۲ ماده ۴ قانون اجباری، خسارت مازاد بر دیه به عنوان بیمه حوادث مشخص و محسوب میشود پس میتوان گفت که قانونگذار خسارت مازاد بر دیه را در حوزه بیمه قرار داده تا قابل مطالبه باشد.
نظرات دسته سوم
فقها این دسته تنها هزینه قابل پرداخت به عنوان خسارت مازاد بر دیه را هزینههای معالجه میدانند و خسارت عدم النفع را جزء خسارت از کار افتادگی دانسته و این هزینه غیر قابل مطالبه است که عدم النفع به تنهایی به چند دسته تقسیم میشود:
عدم النفع محقق الحصول
لازم به ذکر است، با توجه به مشاوره حقوقی دیات مطالبه خسارت مازاد بر دیه فقط در دسته عدم النفع محقق الحصول کاربرد دارد زیرا باید بین فعل و تفویت منفعت رابطه سببیت وجود داشته باشد که این رابطه تنها در عدم النفع محقق الحصول دیده میشود.
نظر کلی فقها این است که دیه توسط شارع تعیین میشود و خسارتی است که خلاف شرع نبوده و از آنجایی که دیه مشخص شده توسط شارع برای همان جنایت بوده و میزانی برای آن در نظر گرفته شده و حکمت این تعیین شرعی برای ما ناشناخته است پس نمیتوان با خسارت مازاد بر دیه به طور قطع مخالفتی کرد.
نمایندگان مجلس در تبصره ۲ لایحه ۱۴ نظری دادند که این نظر این گونه بود: هزینههای مربوط به درمان که مازاد بر دیه میباشد، بر اساس ادله و با توجه به نظر کارشناس قابل مطالبه باشد.
اما شورای نگهبان با این موضوع موافقت نکرد و نظر خود را این گونه به رئیس مجلس اعلام کرد: در تبصره ۲ لایحه ۱۴ دریافت هر گونه خسارت مازاد بر دیه خلاف شرع میباشد.
جمع بندی
در آخر باید گفت که خسارت مازاد بر دیه خسارتی است که علاوه بر پرداخت دیه مجرم موظف است تا برای جبران خسارت وارده به طور کامل، هزینههای دیگری پرداخت کند. این هزینهها به عنوان مثال برای معالجه، دارو، از کار افتادگی به صورت دائم و موقت و … میباشد. در این باره افراد مهم کشور از جمله فقها، اداره حقوقی قوه قضاییه، نمایندگان مجلس و … نظرات خود را اعلام کرده و برخی خسارت مازاد بر دیه را خلاف شرع دانسته و برخی دیگر با پرداخت آن البته در صورت لازم موافقت کردهاند. در این مقاله سعی کردهایم تا مطالب را بسیار صریح برای شما بیان کنیم تا به درک بهتر شما از مطالب کمک کرده باشیم. مشاوره حقوقی دیات بهترین مشاورههای حقوقی را در هر زمینهایی از دیات در اختیار شما میگذارند. در صورتی که به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید.
تقسیم دیه بین مقصران حادثه
ممکن است در طی یک اقدام درمانی مانند بستری نمودن فرد در بیمارستان برای جراحی قلب و یا تیروئید، آسیب هایی به بیمار وارد شود که در نتیجه فعل یا ترک فعل یک شخص نباشد. یعنی آسیب وارده بر بیمار، صرفا توسط پزشک معالج یا پزشک جراح صورت نگرفته باشد و پرستار نیز در این امر دخیل باشد. در این فرض شکایت از پزشک محدود به ایشان نبوده و شکایت از کلیه عوامل دخیل در امر صورت میپذیرد. به همین سبب مشاهده مینماییم که پرداخت دیه به بیمار بصورت سهم هر شخص از قصور و آسیب، تقسیم میگردد.
◁◁ بیشتر بدانید: مهلت پرداخت دیه از سوی پزشک چقدر میباشد؟
وکیل مطالبه خسارت مازاد بر دیه
خوب است بدانید یک اصل کلی مطابق قانونی نانوشته در خصوص کلیه دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری در کشور ما وجود دارد که میگوید نسخه هر دعوا در پرونده مربوط به خودش پیچیده میشود. درست است که قوانین کشور ما مدون بوده و کشور ما کامن لا ندارد و مانند انگلستان عمل نمینماید. ولیکن در هر دعوا و پرونده قاضی صادر کننده رای با توجه به جمیع مستندات و اوضاع و احوال محقق و مسلم پرونده به یقیین قضایی دست یافته و اقدام به انشا رای و صدور حکم مینماید.
لذا بهترین پیشنهاد طرح دعوای مطالبه خسارت مازاد بر دیه میباشد تا ببینیم پروردگار عالم برایمان چگونه میخواهد. کلیه وکلای پایه یک دادگستری که مشغول به فعالیت و ارائه خدمات حقوقی بصورت تخصصی در موسسه حقوقی و داوری حق گرا میباشند از نخستین روز جلسه مشاوره حقوقی تا به انتهای یک پرونده علاوه بر همراهی قانونی و اخلاقی شما عزیزان همواره در تلاش جهت ارائه بهترین استدلال های ممکنه و اقناع اذهان مقامات قضایی رسیدگی کننده میباشند. جهت مشاوره با وکیل مطالبه خسارت مازاد بر دیه در تهران با ما تماس بگیرید.