تصنیف اموال

فرار از تنصیف اموال

۴.۳/۵ - (۶ امتیاز)

فرار از تنصیف اموال:

قاعدتا فرار از تنصیف اموال از ناحیه مردها صورت می گیرد و آنطور که باید و شاید از ناحیه مراجع قضائی ترتیب اثر داده نمی شود.

فرار از تنصیف اموال چگونه است؟

فرار از تنصیف اموال زوج برای زوجه زمانی است که زوج بخواهد برای عدم دسترسی زوجه به نصف اموال، قبل از درخواست طلاق از سوی خود و یا قبل از درخواست تنصیف اموال از سوی زوجه، اموال خود را به صورت واقعی یا صوری به غیر منتقل کند.

در این صورت بعد از صدور حکم تنصیف اموال زوج، عملاً مالی موجود نیست که زوجه بخواهد آن را تملک کند. در نتیجه برفرضی که حکم تنصیف اموال صادر شده باشد، عملاً ضمانت اجرایی وجود ندارد.

چه راهکاری برای جلوگیری فرار از تنصیف اموال وجود دارد؟

در چنین شرایطی زوجه می‌تواند برای جلوگیری از فرار زوج از تنصیف اموال و انتقال آن به غیر، همزمان با دادخواست تنصیف اموال زوج، درخواست صدور دستور موقت برای جلوگیری از نقل و انتقال را از دادگاه درخواست کند و یا این که در قالب شکایت کیفری پس از وجود دلایل و مقررات کافی به عنوان فرار از دین، در دادسرای محل وقوع جرم شکایت کند و وی را مورد تعقیب کیفری قرار دهد.

فرار از تصنیف اموال

مجازات فرار از تنصیف اموال چیست؟

براساس قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی مصوب سال ۱۳۹۴؛ انتقال مال به دیگری به هر نحو بوسیله مدیون با انگیزه فرار از ادای دین به نحوی که باقیمانده اموال برای پرداخت دیون کافی نباشد، موجب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش یا جزای نقدی معادل نصف محکوم‌به یا هر دو مجازات می‌شود. و در صورتی که منتقل‌الیه نیز با علم به موضوع اقدام کرده باشد در حکم شریک جرم است.

در این صورت عین آن مال و در صورت تلف یا انتقال، مثل یا قیمت آن از اموال انتقال گیرنده به عنوان جریمه اخذ و محکوم‌به از محل آن استیفاء خواهد شد.

رای وحدت رویه در ارتباط با تنصیف اموال مرد:

رای وحدت رویه شماره ۷۷۹ مورخ ۱۳۹۸/۰۵/۱۵:

«با توجه به ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده، جمع شرط تنصیف دارایی، با اجرت ‌المثل کارهای زوجه مندرج در تبصره الحاقی به ماده ۳۳۶ قانون مدنی (یا نحله بدل از آن) ضدیت ندارد

بنابراین دادگاه می تواند مرد را در صورت وجود شرایط ،مندرج در بالا، علاوه بر اجرت المثل به تنصیف اموال هم محکوم نماید

بیشتر بدانیم :  شرط تنصیف دارایی 
تنصیف اموال و مستثنیات دین:

در تنصیف اموال، مستثنیات دین رعایت نمی شود و مرد نصف اموال را بدهد.
تنصیف اموال بعد از فوت:

در صورت فوت مرد نصف اموال به زن تعلق نمی گیرد و ظرط تنصیف اموال این است که درخواست طلاق از ناحیه مرد باشد.

تصنیف برفرض قانون

قانون فرض می‌کند که هر زوجی، از نظر مالی و سایر موارد به‌طور مساوی در پیوند زناشویی سهم دارند، اگر زمانی ازدواج خاتمه یابد، قانون کلی اینست که هر دوی زوج سرمایهٔ خالص خود را به‌طور مساوی قسمت کنند، و فرقی نمی‌کند چه کسی هزینه آنرا پرداخته یا بنام چه کسی بوده‌است. تقسیم اموال خانوادگی، به این معناست که دارائی ها و بدهی ها را، هردو بین خود تقسیم کنند.

شرط تصنیف اموال زوج

در ایران، آنچه در صورت پذیرش مرد، در ضمن عقد نکاح اسلامی به‌طور پیش‌فرض قید می‌شود، شرط تنصیف اموال زوج است؛ و در خصوص تقسیم اموال زوجه در هنگام طلاق، «در شروط چاپی»، ضمن عقدِ نکاح چیزی قید نشده‌است. توزیع اموال، تقسیم اموال در صورت مرگ یا انحلال یک ازدواج است، و در مورد اموالی صورت می‌گیرد که در مالکیت متوفی بوده یا در حین ازدواج به دست آمده باشد.

گروه وکلای حق گرا با پیگیری های مستمر و به موقع در مورد پرونده های موکلین در زمینه اختلافات و دعاوی حقوقی و کیفری و خانواده و ثبتی سعی دارد که یک تیم قوی و با بهره مندی از علم نوین حقوقی با مشاوره های خود شما هموطنان گرامی را در مواجه شدن با مشکلات در پیشنهاد یک راه درست حقوقی و قانونی راهنمایی و هدایت کند و با امکانات مشاوره های حقوقی و کیفری آنلاین و مشاوره های تلفنی و مشاوره های حضوری در تهران با منشور اخلاقی مسئولیت پذیری رضایت هموطنان را به دنبال خواهد داشت

 

فرار از پرداخت حق التنصیف جرم می باشد؟

از آنجایی که در شرط گفته شده “تا نصف دارایی موجود” پس فروش اموال قبل از دادخواست طلاق برای فرار از پرداخت جرم محسوب نخواهد شد و هر آنچه که باقی مانده باشد بر اساس آن شرط تنصیف را محقق خواهند کرد. همچنین ذکر این نکته لازم است اگر دادگاه رای طلاق با نصف دارایی را صادر کند اما زوج نسبت به ثبت طلاق اقدام نکند زن نمی تواند از نصف دارایی استفاده کند چون دریافت نصف دارایی به ثبت و جاری شدن طلاق منوط می شود.

متقاعدسازی قاضی جهت صدور حکم تنصیف از حساسیت بالایی برخوردار است. این موضوع حقوقی نیز به مانند سایر مسائل حقوقی دارای پیچیدگی هایی است که به آسانی نمی توان در ارتباط با آن حکم مطلوب را گرفت. برای رسیدگی به امور تنصیف اموال بهتر است قبل از انجام هر کاری با وکیل پایه یک دادگستری مشاوره حقوقی انجام داد تا از زوایای مختلف موضوع بررسی شود و راه حل مناسبی دریافت کرد.

موسسه حقوقی وکلای حق گرا این امکان را برای کاربران فراهم کرده است تا باز طریق طرح سوال در دو سایت haghgara.com , hagh-gara.ir به صورت ۲۴ ساعته سوالات خود را با وکلای مجرب گروه حق گرا مطرح و جواب سوالات و مشکلات حقوقی خود را در مورد حق التنصیف دریافت کنند.

راه های جلوگیری از پرداخت حق التنصیف چیست؟

مردی که دادخواست طلاق را تقدیم دادگاه کرده و زوجه حق التنصیف را مطالبه کرده است باید در دادگاه ثابت کند که زن در وظایف زناشویی خود کوتاهی کرده است یا ناسازگاری دارد. اگر مرد بتواند ثابت کند که زوجه تمکین نمی کند حق التنصیف به زوجه پرداخت نخواهد شد.

همچنین اگر هیچگونه دارایی در زمان زندگی زناشویی زوجین به دارایی های آنها اضافه نشده باشد حق التنصیف به زوجه تعلق نخواهد گرفت. از آنجایی که به دارایی اشاره شده است اگر زوج بدهی مالی داشته باشد آن را از حق التنصیف کم خواهند کرد. به عنوان مثال اگر دادگاه تشخیص دهد که زوجین در زندگی مشترک یک میلیارد تومان با همدیگر به دارایی های خود اضافه کرده اند اما زوج ۳۰۰ میلیون تومان بدهکار است اول بدهی را کسر خواهند کرد بعد از مقدار باقیمانده سهم زن را از دارایی خواهند داد.

شرایط کارشناسی و ارزیابی حق التنصیف چگونه می باشد؟

دادگاه الزاما باید میزان دارایی مشترک زوجین که بعد از شروع زندگی مشترک به دست آمده است را مشخص کند و برای ارزش گذاری به کارشناس ارجاع می دهد. اینکه برای تحقق شرط حق التنصیف چه مقداری از دارایی به زوجه داده شود دادگاه مواردی همچون مقدار زمانی که زوجین با هم بودن، وضعیت مالی آنها و میزان مشارکت زوجه در به دست آمدن آنها در نظر خواهد گرفت.

زوج در پرداخت حق التنصیف نمی تواند به مستثنیات دین استناد کند. مثلا اگر زوج خانه ای در زمان زندگی مشترک خریداری و دادگاه تعیین کرده جزو شرط نصف اموال است زوج نمی تواند به استناد مستثنیات دین از آن نام ببرد چون در شرط تنصیف محدودیتی برای این موضوع وجود ندارد و باید از همان خانه سهم زوجه را پرداخت کند.

بیشتر بدانیم : مستثنیات دین جیست ؟ و طلبکاران چه اموالی را نمی توانند توقیف کنند  

آیا میتوان حق التنصیف را به صورت اقساطی پرداخت نمود؟

همانطور که در ابتدا به آن اشاره شد حق التنصیف یعنی نصف دارایی موجود، پس از مقدار دارایی که دادگاه برای زوج در نظر خواهد گرفت موجود است و زوج باید آن را به زوجه تحویل دهد. در چنین مواردی مگر اینکه زن و شوهر بر روی آن توافقی داشته باشند در غیر اینصورت باید حق التنصیف یکجا به زوجه تحویل داده شود. همچنین بر اساس ماده ۱۱۱۹ زن و شوهر می تواند هنگام عقد این شرط را تغییر دهند به عنوان مثال به جای این شرط درج کنند اگر طلاق از سوی زوج یا زوجه بود شرط تنصیف پا برجا باشد.

از آنجایی که تحقق شرط تنصیف در زمان طلاق دارای شرایط گوناگونی است نیاز است برای دریافت نتیجه بهتر حتما مشاوره حقوقی انجام داد. کاربران سایت حق گرا می توانند با کمترین هزینه با بهترین وکلا ارتباط برقرار کنند.

آیا حق التنصیف جز محکومیت های مالی محسوب می شود؟

در واقع باید گفت نصف دارایی دین نیست که زوج مدیون کسی باشد بلکه این شرطی است که زوج در هنگام عقد آن را پذیرفته است و در صورتی که شرط محقق شود باید نسبت به انتقال نصف دارایی اقدام کند. اگر دادگاه حکمی صادر کن که بر اساس آن زوج مقداری از دارایی خود را به عنوان حق التنصیف به زوجه بپردازد این یک حکم است و چون بحث مالی نیز برای آن پیش می آید اگر حکم را نادیده بگیرد قانون دارایی او را به اسم زوجه انتقال خواهد داد.

 

نکات مهم مرتبط با تنصیف دارایی چیست

۱- همانطور که مشخص است در خصوص شرط نصف دارایی (شرط تنصیف) مقرره ای در قانون وجود ندارد به عبارت دیگر از نظر قانون زوج تکلیفی بر پرداخت نصف دارایی به زوجه ندارد.

۲- در صفحه هشتم قباله ازدواج (سند نکاحیه) سازمان ثبت اسناد املاک کشور به صورت چاپی و پیش فرض شرط نصف دارایی را پیش بینی کرده است و در ذیل آن محل امضاء زوج و زوجه قرار داده است و این بدین معنی است که اگر زوجین و به خصوص زوج (مرد) این شرط را امضاء نکند، نصف اموال در روابط زوجین جایگاهی نخواهد داشت.

۳- ادعای نفهمیدن و متوجه نشدن شرط تنصیف، بعد از امضاء در محاکم پذیرفته نمی شود.

۴- شرط نصف درایی فقط در جای مصداق دارد که اولا طلاق از جانب زوج مطرح شده باشد پس شامل طلاق توافقی و یا طلاق از جانب زوجه نمی شود.
ثانیا اگر زوج بتواند ثابت نماید که طلاق در اثر سوء رفتار و سوء معاشرت زوجه و یا تخلف زن از وظایفش در قبال شوهر، بوده است. شرط نصف اموال شامل زوجه نمی شود به عنوان مثال زوجه محکوم به تمکین شده باشد و در این خصوص رای قطعی صادر شده باشد. ثالثا شامل اموالی می شود که زوج بعد از تاریخ عقد به دست آورده باشد. پس اگر مردی قبل از ازدواج اموالی داشته است مشمول این شرط نمی شود.

۵- همانطور که در شرط تصنیف( شرط نصف دارایی ) آمده است از عبارت “تا نصف دارایی موجود” استفاده شده است و این بدین معنی است که اولا اموال به مرد بعد از عقد نکاح به دست آورده است در هنگام دادخواست طلاق موجود باشد .
پس اگر قبل از دادخواست اموال را منتقل کرده باشد شامل این شرط نمی گردد. ثانیا تا نصف اموال یعنی از یک درصد تا پنجاه درصد و تشخیص این که چه مقدار از اموال می بایستی به زوجه انتقال یابد یا معادل آن داده شود با دادگاه می باشد و الزامی به پنجاه درصد اموال نیست.
مطلب مرتبط : ضمانت اجرای نقض وفاداری زوجین و خلا قانونی

۶- جرم فرار از دین، مشمول دین می گردد و شرط نصف اموال از آن خروج موضوعی دارد. با این وصف اگر مردی متعمدا اموال خود را قبل از دادخواست طلاق منتقل کرده باشد که زوجه از نصف اموال او سهمی نبرد، جرم نیست و از مصادیق جرم فرار از دین نمی باشد.

۷- استناد به مستثنیات دین مثل مسکن مناسب شان زوج، فقط در دین مثل مهریه یا بدهی امکان پذیر است و جایی در شرط نصف اموال ندارد به عبارت دیگر زوج نمی تواند دفاع کند که خانه ای که بعد از عقد خریده است و در آن سکونت دارد تنها مسکن اوست. زیرا شرط نصف اموال محدودیتی در این خصوص ندارد. مضافا بر این که شرط نصف اموال ذیل نیست که بتوان به مستثنیات دین استناد کرد.

۸- آیا می شود شرط نصف دارایی را تغییر داد؟ بله. بر طبق ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی زوجین می توانند هر شرط معقول و مشروعی را ضمن عقد نکاح توافق کنند. مثلا می توان شرط تنصیفی نوشت که در موقع طلاق خواه دادخواست از جانب زوج یا زوجه باشد نصف اموال زوج بعد از عقد به زوجه تعلق بگیرد یا این که می توان شرط کرد که نصف اموال زوجه نیز به زوج تعلق گیرد … در این خصوص محدودیتی نیست به غیر از آنچه قانون مقرر کرده است.

۹- اگر شرط تنصیف در عقد نامه امضاء شده باشد و مرد نیز دادخواست طلاق تقدیم دادگاه کرده باشد لزوما در جلسه دادرسی زوجه می بایست به شرط استناد نماید و لیست اموال زوج را به دادگاه ارائه نماید تا بتواند از آن شرط بهره مند شود. توصیه می شود دادخواست مستقلی در قالب دعوای تقابل تا قبل از جلسه رسیدگی در این خصوص تقدیم دادگاه رسیدگی کننده به طلاق کنید.

۱۰- آیا اگر مردی قبل از عقد خانه ای داشته است و بعد از ازدواج آن را بفروشد و خانه ای دیگر خریداری کند، مشمول نصف اموال می شود؟ کمی موضوع سلیقه ای و اختلافی است و بستگی به دادگاه رسیدگی کننده به طلاق دارد ولی به نظر می رسد تصمیم درست آن است که قاضی باید توجه کند که خانه دوم خریداری شده با خانه قبلی در یک سطح است یا خیر. به عبارت دیگر کشف گردد که بعد از عقد به مال زوج افزوده شده است یا خیر.

۱۱- اگر رای طلاق به درخواست زوج با تصمیم دادگاه نسبت به نصف اموال صادر شود ولی زوج طلاق را ثبت و اجرا نکند زوجه (زن) بهره ای از نصف اموال نخواهد برد و دریافت نصف اموال یا معادل آن منوط به ثبت طلاق است نه صدور حکم.

۱۲- در متن مذکور از لغت “دارایی” استفاده شده است و نه اموال و دارایی یک شخص شامل بدهکاری وی هم می شود. لذا دادگاه در بررسی شرط تصنیف دارایی می بایستی به این موضوع دقت داشته باشد و بدهکاری های زوج را نیز برای استخراج سهم زوجه از این شرط، در نظر بگیرد.

۱۳- آیا سهم الارث زوج که بعد از عقد نصیب او شده است، شامل نصف اموال می گردد؟ خیر. از متن شرط تنصیف دارایی چنین بر می آید که شامل اموالی می گردد که بر اثر کار و کوششی در ایام زوجیت به دست آمده باشد.

۱۴- متن شرط تنصیف اموال (دارایی) عقدنامه ها:

ضمن عقد نکاح زوجه شرط نمود هرگاه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتاری نبوده زوج موظف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با او بدست آورده یا معادل آن را طبق نظر دادگاه بلاعوض به زوجه منتقل نماید.

 

شرط نصف شدن دارایی مرد

طلاق واقع شود: اجرای این شرط برخلاف سایر شروط، صرفاً منوط به واقعه طلاق است و بدون وقوع آن قابل‌اجرا نیست و امکان الزام شوهر برای اجرای شرط، قبل از درخواست وی وجود ندارد.

مرد خواهان جدایی باشد: یکی از شرایط تحقق شرط تنصیف دارایی این است که زوج بخواهد از زوجه طلاق بگیرد و وی ارائه‌کننده درخواست باشد و نه این که زوجه خواهان آن باشد.

جدایی مستند به تخلف زن از وظایف زناشویی یا سوءرفتار و سوء اخلاق وی نباشد: چنانچه سوءرفتار و سوء اخلاق زوجه علت جدایی زوج باشد با اثبات آن، شرط تنصیف نصف دارایی تحقق نمی‌یابد. مثلاً هرگاه زوج، نشوز و عدم تمکین زوجه را اثبات کند، این شرط برای زوجه قابل‌استفاده نخواهد بود.

ملاک تا نصف اموال یا معادل آن است: در این شرط عبارت تا نصف دارایی یا معادل آن ذکر شده که این میزان می‌تواند از پایین‌ترین درصد اموال زوج تا سقف پنجاه‌درصد آن تلقی شود که تعیین آن به نظر دادگاه است.

دارایی حاصل زندگی زناشویی با زوجه باشد: یکی دیگر از شرایط تحقق شرط مذکور حصول دارایی زوج، در زمان زندگی زناشویی با زوجه است؛ لذا به اموالی که زوج پیش از ایام زناشویی داشته (نه از تاریخ عقد) و اموال موروثی سرایت پیدا نمی‌کند. زیرا به مال ناشی از ارث اموال به دست آورده در زمان زناشویی اطلاق نمی‌شود.

دارایی در حین طلاق موجود باشد: موجود بودن اموال شرط لازم برای اجرای شرط نصف شدن دارایی مرد است؛ بنابراین شامل اموال از بین رفته اعم از تلف یا مفقود شده نمی‌شود. همچنین آنچه موضوع شرط است، دارایی زوج است؛ لذا به نظر باید دیون زوج نیز مدنظر قرار گیرد.

 

سوالات رایج

+ اگر از شوهرم طلاق بگیرم می توانم نصفی از دارایی او را ببرم؟

در صورتی که دادخواست طلاق از طرف زوجه باشد هیچ سهمی از دارایی به زوجه تعلق نخواهد گرفت و شرط تنصیف محقق نخواهد شد.

+ در صورت تحقق حق تنصیف چه مقدار از اموال شوهر به زن داده می شود؟

در تعیین مقدار دادگاه تصمیم گیری خواهد کرد که از مقدار دارایی که در زمان زناشویی به دست آورده اند چقدر به زن داده شود.

+ اگر ارثی به مرد برسد می توان آن را جزو دارایی های مشترک قرار داد؟

خیر ارث جزو حق التنصیف نخواهد بود.

با سلام و احترام ،اینجانب طی اقرار نامه رسمی ثبت شده در دفاتر اسناد رسمی و انجام تشریفات قانونی و ثبت در سند ازداوج مهریه و حق زوجیت همسرم را با توافق پرداخت نموده ام، و مجدآ طی یک فقره دیگه اقرار نامه رسمی با توافق حق تنصیف اموال را اسقاط و کن لم یکن اعلام نموده ،(زوجه)حالیه منکر و انکار می نماید البته به استناد ماده ۱۱۳۳ قصد طلاق دادن همسرم را دارم لطفا راهنمایی بفرمائید

پاسخ مشکل در زمان طلاق ندارید. دادخواست طلاق دهید و منوط به برداخت مهریه و تنصیف نمیشود

3 دیدگاه در “فرار از تنصیف اموال”

  1. شهرام

    من در هنگام دادخواست چیزی به نامم نبوده ولی گردش حساب یکساله خواسته اند که در هنگام دادخواست موجودی نداشتم ولی قبل از آن چرا ،ایا دادگاه موجودی زمان دادخواست را درنظر میگیرد یعنی مال موجود یا گردش یکسال مد نظر قرار می گیرد

    1. مرتضی

      با عرض سلام و خسته نباشید، در صورت عقیم بودن زن و تصمیم به طلاق وی توسط زوج، آیا باز هم حق تنصیف به نفع زوجه برقرار است یا خیر؟ با تشکر

  2. Zahra

    سلام روزتون بخیر
    مادر من ۳۰ ساله ازدواج کرده و ۳ فرزند دارد و تمام دارایی زندگیشون رو باهم در ۳۰ سال بدست اوردن و الان پدرم با یک زنی آشنا شده میخواد با اون ازدواج کنه ولی مادرم رضایت نمیدهد که پدرم زن دوم بگیرد..به گفته پدرم هنوز صیغه خونده نشده و چون مادرم قبول نمیکنه پدرم میخواهد طلاق بدهد و به خاطر این چند دلیل بی معنی ارایه داده برای طلاق…سوال من این هست چند درصد از تنصیف اموال به مادرم میرسد؟؟ ممنون میشم پاسخ بدهید

یک پیام بگذارید