محرومیت از ارث

محرومیت فرزند از ارث

۵/۵ - (۱۰ امتیاز)

مجموعه دفتر وکالت حق گرا

پیشنهاد می گردد در صورتی که اگر پرونده ای در دادگاه در خصوص محرومیت فرزند از ارث دارید و یا در تقسیم ارث با مشکلی مواجه شده اید که نیاز به داور دارد  به یکی از نزدیکترین  دفتر وکالت حقوقی حق گرا در شمال ، دفتر وکالت شرق و یا دفتر وکالت حقوقی شعبه غرب  تهران ، دفتر مرکز شهر حق گرا  ، پیگیری موضوع را به وکلای با تجربه ما بسپارید تا وکلای ما بتوانند در احقاق حق به شما کمک نمایند. ما آماده ایم در انواع پرونده های مربوطه به خانواده،ملکی ، حقوقی ، جزایی و…در کنار شما باشیم

محرومیت فرزند از ارث

آیا پدر ازلحاظ قانونی و شرعی میتواند فررند خود را محروم از ارث پدری کند؟

پاسخ:

مطابق ماده ۸۳۷ قانون مدنی ایران، این کار نافذ نیست. زیرا در این ماده آمده است: «اگر کسی به موجب وصیّت، یک یا چند نفر از ورثه خود را از ارث محروم کند، وصیت مزبور نافذ نیست.»(محرومیت فرزند از ارث )
(یکی از حقوقدانان در این زمینه مینویسد: «از ظاهر جمله «وصیت مزبور نافذ نیست» چنین استفاده میشود که هر گاه وارث محروم، به اراده موصی تسلیم شود و محرومیت را بپذیرد، وصیت نافذ میشود. لازمه پذیرش این نظر نفوذ وصیت تا حد ثلث است که بدون نیاز به اجازه نیز اثر دارد، ولی در استفاده از این ظاهر باید احتیاط کرد، زیرا قوانین ارث و قواعد مربوط به تملک قهری ورثه برای حفظ مصالح خانواده وضع شده است و با نظم عمومی جامعه ارتباط نزدیک و مستقیم دارد.»(۱)(محرومیت فرزند از ارث )
بعضی دیگر از حقوقدانان در تفسیر این ماده میگویند: «قاعده توارث از نظر نظم اجتماعی تأسیس شده است، بدین جهت طبق ماده ۹۵۹ قانون مدنی وارث نمیتواند آن را از خود سلب کند. همچنانی که مورث نمیتواند آن را از وارث سلب نماید. بنابراین توارث از احکام به شمار میرود نه از حقوق تا شخص بتواند آن را اسقاط کند. مثلاً هر گاه کسی وصیت نماید که فلان وارث او از ارث محروم باشد و یا به فلان وارث او ارث ندهند، یا وارث او نیست، وصیّت مزبور موجب محرومیت او از ارث نمیگردد.»(۲)(محرومیت فرزند از ارث )
بنابراین، ماده ۸۳۷ قانون مدنی اگر چه دارای ابهام است. ولی وقتی به منبع قانون، یعنی فقه امامیه مراجعه کنیم، ابهام آن برطرف میگردد. برای توضیح بیشتر باید گفت که در این رابطه، دو نظریه بین فقهاء وجود دارد:
نظریه اول:
گروهی از فقهاء معتقد هستند که وصیت مزبور بطور مطلق باطل نیست بلکه وصیت عهدی مزبور در بر گیرنده یک وصیت تملیکی است. چون، وقتی کسی از ورثه از ارث محروم شود، معنای آن این است که سهم او به سایر ورثه ها تملیک میگردد پس وصیت به محرومیت یکی از ورثه از ارث، به منزله این است که تمامی ترکه را برای سایر وراث وصیت به تملیک کرده باشد. ولی از آن جهت که موصی، نمیتواند به بیشتر از ثلث مال وصیت کند، مازاد بر ثلث توقف بر اجازه وارث دارد. در نتیجه مقداری از ثلث که سهم وارث محروم است، به وی تعلق نمیگیرد بلکه به وارث دیگر انتقال پیدا میکند و انتقال بقیه سهم وارث محروم (غیر از ثلث) توقف بر اجازه وارث محروم دارد که اگر اجازه داد، وصیت نافذ میشود.(محرومیت فرزند از ارث )(محرومیت فرزند از ارث )
این نظریه را علامه در کتاب مختلف و بسیاری از فقهای دیگر از جمله صاحب جواهر قائل شدهاند. ظاهر قانون مدنی این است که از این نظریه پیروی کرده است. زیرا در ماده ۸۳۷ قانون مدنی جمله «نافذ نیست» آمده است.(۳)(محرومیت فرزند از ارث )
نظریه دوم:
گروه دیگر از فقهاء، از جمله محقق در شرایع، شهید ثانی در مسالک و فخرالمحققین معتقد هستند که چنین وصیتی باطل است.(۴) زیرا چنین وصیتی مخالف کتاب و سنّت است و قواعد فقهی نیز مؤید این بطلان است. این نظریه با قواعد و موازین حقوقی منطبق است. زیرا انتقال ترکه به وارث، پس از فوت مورث از امور قهریه است و بستگی به میل و رضایت کسی ندارد و لذا مورث نمیتواند مانع انتقال اموال به وارث شود. به عبارت دیگر، انتقال ترکه به ورثه «حکم» است نه «حق» و «حکم» قابل اسقاط یا انتقال نیست.(محرومیت فرزند از ارث )
حال باید از این دو نظریه یکی را انتخاب کرد:
به نظر میرسد نظریه دوّم (بطلان وصیت)‌ بیشتر با قواعد و موازین حقوقی، سازگار است، زیرا هر چند ظاهراً قانون مدنی، نظریه صاحب جواهر (یعنی عدم بطلان مطلق) را ترجیح داده است، اما به دلایل متعدد، نظریه بطلان را انتخاب کرده است. یکی از دلایل او این است که «وصیت به حرمان از میراث که به صورت عهدی انجام گیرد، توسط نصوص واصله منهی و غیر مشروع شناخته شده و بنابراین شریعت مقدّسه این گونه وصیت را ملغی الاثر دانسته است.»(۵)(محرومیت فرزند از ارث )
نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که حقوقدانان بین دو مورد ذیل فرق میگذارند: گاهی از اوقات، پدر، تصریح میکند که فلان فرزندم را از ارث محروم ساختم، در این صورت مطابق آنچه گفتیم، وصیت باطل است.(محرومیت فرزند از ارث )
ولی گاهی از اوقات، پدر میگوید: تمامی میراثم را به فلانی و فلانی دادم و به این طریق فرزند و سایر ورثه خود را از ارث محروم میکند. در اینجا حقوقدانان میگویند: وصیت تا حد ثلث نافذ میباشد و مازاد، منوط به اجازه سایر ورّاثی که محروم شدهاند میباشد که اگر فرزند و سایر ورثه اجازه دادند، تمامی اموال متعلق به «موصی له» میشود. بعضی از حقوقدانان در توجیه این دو وصیت چنین میگویند: در اوّلی نه به دلالت مطابقی و نه تضمنی و نه التزامی، دال بر تملیک سهمیه شخص محروم به سایرین نمیباشد، اما در صورت دوّم، به دلالت مطابقی دال بر تملیک است.(۶)(محرومیت فرزند از ارث )(محرومیت فرزند از ارث )
در نتیجه، اگر چه مطابق ظاهر ماده ۸۳۷ قانون مدنی ایران وصیت پدر به محروم کردن فرزند از ارث، نافذ نیست. اما با مراجعه به تحلیل و تفسیر حقوقدانان از این ماده و با توجه به قواعد و موازین حقوقی، در صورتی که پدر صراحتاً فرزند خود را از ارث محروم کند، وصیت مزبور باطل است. اما اگر پدر تمامی اموال خود را به دیگر ورثه تملیک کند و اسمی از فرزند خود نبرد، در این صورت وصیّت مزبور غیر نافذ است. یعنی اگر فرزند اجازه داد وصیت صحیح خواهد بود و اگر فرزند اجازه ندهد تا ثلث مال وصیت مؤثر است.(محرومیت فرزند از ارث )(محرومیت فرزند از ارث )

پاورقی:

۱. کاتوزیان، ناصر، وصیت در حقوق مدنی ایران، تهران، انتشارات ققنوس، چاپ سوّم، ۱۳۷۶، ص۲۶۷.
۲. امامی، سیدحسن، حقوق مدنی، کتابفروشی اسلامیه، چاپ چهاردهم، ۱۳۷۷، ص ۱۲۵ ـ ۱۲۶.
۳. محقق داماد، سیدمصطفی، بررسی فقهی و حقوقی وصیت، مرکز نشر علوم اسلامی، چاپ دوم، ۱۳۷۳، ص۸۸ .
۴. به نقل از مسالک الافهام شهید ثانی، ج۱، ص۳۱۷ و ایضاح الفوائد، ج۲، ص۵۳۵.
۵. محقق داماد، سیدمصطفی، بررسی فقهی و حقوقی وصیت، مرکز نشر علوم اسلامی،‌ چاپ دوم، ۱۳۷۳، ص ۸۹.
۶. همان ص ۸۸ تا ص ۹۰.


سول شده است

پدرشوهرم فوت کرده و همسرم رو از ارث محروم نکرده ولی توی وصیت نامه برای اون مالی هم براش نذاشته .ایا این کارش قانونیه که همه ی ارث رو برای دو پسر دیگه و یک دخترش بگذاره؟

پاسخ :

سلام خیر هر فردی تا یک سوم اموالش رو میتونه طی وصیت نامه به افرادی که میخواد ببخشه و اصطلاح از ارث محروم کردن اصلا وجود خارجی نداره و هیچ کس نمیتونه احدی از وراث خودش رو از ارث محروم کنه


سلام پسری هستم تک فرزند، مادرمن فعلا در قید حیات است اما وضعیت خوبی ندارد و متاسفانه تا چندین ماه بعد فوت میکند. پدری دارم عیاش،معتاد،و… ، مادر من کل زندگی خود را مانند مرد کار کرده و خانه، زندگی و ماشین و ازینجور چیز ها فراهم کرده تا در رفاه باشیم و پدرم در این میان فقط عیاشی کرده و خورده خوابیده و کشیده و حالا که مادرم وضعیت بدی پیدا کرده دندان تیز کرده تا بعد مرگ او از ارثش سهم ببرد. دوتا سوال دارم ۱_من هنوز به سن قانونی نرسیدم(۱۷) ایا ارثی بمن تعلق میگیرد؟ ۲_اگر که تعلق میگرد تمامی اموال، یا با پدرم بصورت نصف یا۱/۳ یا هرچی. ممنون میشم اگر جواب من را بدید.
پاسخ

سلام یک چهارم به پدر میرسه الباقی به شما و بعد از ۱۸ سالگی میتونید برداشت کنید.. سعی کنیم تقسیم به بعد از ۱۸ سالگی شما برسه


به تازگی دیوان عدالت رایی صادر کرده مبنی براینکه از مستمری متوفی ۲۵ درصد به نوه اناث می‌رسد صرف نظر از سن دختر.حال بنده پدرم به تازگی به رحمت خدا رفتن و مستمری شون میرسه به زنی که نامادری ما هست.حال با توجه به رای دادگاه بنده که تنها دختر نوه رو دارم بهشون تعلق میگیره.اگر بله چکار باید بکنم.


سلام
اینجانب ۳ سال پیش پدرم فوت کرده و من ماشین پدرم را بابت خرج کرد مراسم تدفین و بقیه بدهکاریهایش از وراث خریداری نمودم و هزینه ماشین را خرج بدهی و تدفینش نمودم
قولنامه خرید دارم از همه وراث امضا دارم لیکن خودم هم پسر آن مرحوم و فرزند ارشد هستم تا الان همه وراث جمع نشدند که سند به نام من بزنند بعد از دوسال از خرید ماشین برادر کوچکم با همسرش ناسازگاری نمودند همسر برادرم جهت طلب مهریه اش دیروز حکم توقیف ماشین را گرفته و ماشین را بردند پارکینگ
من شنبه برم دادگاه چی بگویم تکلیف من چه میشود ضمنا زمانی که من ماشین را خریدم   برادرم با همسرش خوب بود
با تشکر

پاسخ

سلام ابتدا تنفیذ قولنامه از دادگاه گرفته شود سپس سند طرف مقابل را باطل کنید.


 

سلام خدا قوت، مادر من چهار برادر داره ودو خواهر که یکی از برادراش ۷ سال پیش فوت شدن،پدر بزرگ(مادری) هم سال ۶۱ فوت شدن،زمینها واموالی که داشتن دست پسراشون بوده تو این مدت و رو زمینها هم هر چه کار کردن به خواهراش ندادن،حدود ۳۰ سال پیش برادراش از مادرم و خاله هام تو محضر و دادگاه امضا گرفتن که هیچ ادعایی در قبال اموال پدربزرگم نداشته باشن اینا هم از رو دلسوزی و بی اطلاعی(چون سواد ندارن) رفتن امضا کردن، البته بهشون گفته بودن که برا وام میخوایم ازتون امضا بگیریم(کلک زدن) حدود ۲۵ سال پیش تا الان که مادرم ادعای ارث کرده بهش نمیدن ،زمینها هم هنوز به نام پدربزرگم هست،چطوری میتونیم پیگیری کنیم،آیا اصلا اگه پیگیری کنه چیزی گیرش میاد یا نه،هیچ اطلاعی هم از اون برگه که امضا کردن ندارن،ممنون میشم راهنمائیم بفرمایید
پاسخ

سلام پس از انحصار وراثت دادخواست مهروموم ترکه و تقسیم ترکه بدهید‌. جهت اثبات هرگونه ادعای دیگر نیاز به ادله می باشد.


 

سلام ما سه خواهر هستیم وسه برادر پدرم سال ۹۴ فوت کرده و ۶هکتار زمین داشته و پدرم سال۸۳ به سه دختر هریکی ۵۰۰متر و به پسرها ۱۰۰۰متر زمین داده بعد سال۸۵کاغذ نوشت پدرم درحضور شورا که تا زنده هستم زمین ها مال خودم و بعد مرگم مال سه تا پسر و ۳خواهر خود را راضی کنند بعد یکسال بعد برادرام پدرم بردن محضر بدون اینکه ما بفهمیم همه زمین هارو کردن به اسم خودشون نوشتن خریدیم و از اون موقع به بعد دارن میفروشن و میگن مال خودمون خریدیم درصورتی که نه پولی به پدرم دادن نه هیچی الان ما شکایت کردیم بنظر شما چیزی دست مارو میگیره؟؟؟ درضمن عمم هیچ سهمی گیرش نیومده ۹سال هم هست که شکایت کرده به نفع ما میشه این شکایت که کردیم؟؟ مرسی
پاسخ

سلام در صورت اثبات اینکه زمین در مرحله اول به شما واگذار شده است بله حق به شما خواهد رسید


 

سلام. اگر پدر در حیات باشند و اموالش را صلح بزند برای دو فرزند بطور مساوی(یک پسر و یک دختر).
ایا پسر بعد از فوت پدر حق اعتراض به نحوه تقسیم بندی دارد؟
یا اینکه پسر به نحوه تقسیم اعتراض کند (از ابتدا)ولی پدر بطور مساوی سهم دختر را بدهد بعد پسر حق اعتراض دارد؟
متشکرم


 

سلام. اگر پدر در حیات باشند و اموالش را صلح بزند برای دو فرزند بطور مساوی(یک پسر و یک دختر).
ایا پسر بعد از فوت پدر حق اعتراض به نحوه تقسیم بندی دارد؟
یا اینکه پسر به نخوه تقسیم اعتراض کند (از ابتدا)ولی پدر بطور مساوی سهم دختر را بدهد بعد پسر حق اعتراض دارد؟
متشکرم
پاسخ
صوفیا
۲۰۲۰-۱۲-۲۲ در ۱۷:۳۴

سلام من پدرم یکساله فوت کرده سه دانگ خانه به اسم مادرم و سه دانگ دیگر به نام پدرم بود که الان پدرم فوت کردند و صلحی نکردن که سه دانگ دیگر خود به خودی ۶دانگ به نام مادرم بشود حالا از آن سه دانگ به منو برادرم و مادرم ارث میرسه اما از آنجا که پدربزرگم یعنی پدر پدرم در قید حیات هستن قسمتی از این سه دانگ به ایشان هم میرسد ما اگر از ایشون بخوایم که کتبا بنویسنن و امضا کنن که من هیچ سهمی از این سه دانگ نمیخواهم و امضا کنن و اثر انگشت بزنن بعدا اگه فوت کنن این دست نوشته مستند هست و کار ما را راه می اندازد یا باز باید با کل میراث خورای پدربزرگم طرف بشیم؟(بجز دست نوشته چه اقدامی میشه کرد که بعد فوت ادعایی نداشته باشن)ممنون میشم راهنمایی کنید
پاسخ
صفورا
۲۰۲۰-۱۲-۲۲ در ۱۷:۳۸

سلام من پدرم یکساله فوت کردن قبل از فوت سه دانگ خانه به اسم مادرم و سه دانگ دیگر به نام پدرم بود حالا که پدرم فوت شدن سه دانگ پدرم خودبه خود به نام مادرم نشده چون صلحی نکرده بوده پدرم که خود به خودی ۶دانگ به نام مادرم بشود حالا از آن سه دانگ پدرم به منو برادرم و مادرم ارث میرسه اما از آنجا که پدربزرگم یعنی پدر پدرم در قید حیات هستن قسمتی از این سه دانگ به ایشان هم میرسد ما اگر با ایشون حرف بزنیم و راضی باشن که سهمی نبرن و ما ازشون بخوایم که کتبا بنویسنن و امضا کنن که من هیچ سهمی از این سه دانگ نمیخواهم و امضا کنن و اثر انگشت بزنن بعدا اگه فوت کنن این دست نوشته مستند هست و کار ما را راه می اندازد یا باز باید با کل میراث خورای پدربزرگم طرف بشیم؟(بجز دست نوشته چه اقدامی میشه کرد که بعد فوت ادعایی نداشته باشن)ممنون میشم راهنمایی کنید
پاسخ


 

سلام من پدرم یکساله فوت کرده سه دانگ خانه به اسم مادرم و سه دانگ دیگر به نام پدرم بود که الان پدرم فوت کردند و صلحی نکردن که سه دانگ دیگر خود به خودی ۶دانگ به نام مادرم بشود حالا از آن سه دانگ به منو برادرم و مادرم ارث میرسه اما از آنجا که پدربزرگم یعنی پدر پدرم در قید حیات هستن قسمتی از این سه دانگ به ایشان هم میرسد اگه خودشون راضی باشن که سهمی از ما نگیرن و ما اگر از ایشون بخوایم که کتبا بنویسنن و امضا کنن که من هیچ سهمی از این سه دانگ نمیخواهم و امضا کنن و اثر انگشت بزنن بعدا اگه فوت کنن این دست نوشته مستند هست و کار ما را راه می اندازد یا باز باید با کل میراث خورای پدربزرگم طرف بشیم؟(بجز دست نوشته چه اقدامی میشه کرد که بعد فوت ادعایی نداشته باشن)ممنون میشم راهنمایی کنید
پاسخ


 

سلام.پدر همسرم فوت شدن.ایشان درسه سال آخر عمرشان زن گرفتند.۱۴سکه مهرشان کردن.یک قطعه زمین حدود۲۰۰۰متر به پسرشان دادند وقولنامه کردن شورای روستا مهرکرده.درهمین روستا ۱۱۰۰متر کنار خانه باغ خودش به دختربزرگش دادن با مهر شورا.برای مهریه این خانم دارایی ایشان سندملکی نداره بازهم ایشان میتوانند از این زمینها سهمی ببرن؟واینکه متوفی حقوق بازنشستگی میگرفته ولی بابت وامهایی که ازاداره گرفته ازحقوقش کسر میکردن آیا بازهم اقساط ازحقوقش که الان به همسرش میرسه کسر میشه یا بایدیکجا تسویه بشه.ممنونم.
پاسخ

 


سلام و سپاس از سایت مفیدتون. شوهرم دو سال درگیر بیماری سرطان بود و یک ماه پیش فوت کردند. در زمان فوت ما دارای یک ماشین و یک باب مغازه و مبلغی بابت رهن خونه بودیم. به علت حاد شدن بیماری ایشون از چهار ماه پیش اجناس مغازه حدود ۳۰۰ م تومان رو خواهرش برد خانه مادری و شوهرم رو هم بردیم خانه مادرشون و همونجا هم فوت کردند. آنها سخت افتادند دنبال انحصار وراثت هستند من چگونه می توانم حق و حقوق خود رو بگیرم. بچه هم نداریم. ۵ سال پیش ازدواج کردیم. ممنون میشم راهنماییم کنید.
پاسخ———————


 

سلام ۵ سال پیش ازدواج کردم و شهوهرم از دو سال پیش بیماری سرطان گرفت و یک ماه پیش فوت کردند. از ۴ماه پیش در خونه مادر ایشون بودیم و مراقبت میکردیم حالا اختلاف با خواهر های ایشون بماند ولی چهار ماه پیش بدلیل بیماری حدود۳۰۰ میلیون تومان جنس مغازه رو بردن خونشون. ماشینمون رو هم به بهانه های مختلف نگهداشتن. الان سخت افتادن دنبال انحصار وراثت. ما دارای مغازه و ماشین و جنس مغازه و پول رهن خونه بودیم. ما بچه هم نداریم. من چگونه میتوانم حقوق خود را بگیرم آیا مهریه رو بذارم اجرا؟ کمکم کنید.
پاسخ


 

با سلام یه سوال داشتم در مورد ارث که براساس ایه قران ارث فرزندی که فوت شده به پدر تعلق میگیرد، بعد پدر ارث رو به نوه های خود می بخشد وانگشت هم می زند ولی چون در دفتر ثبت نشده وارثان را می خواهند که رضایت بدهند از آنجایی که وارثان پدر زن چهارم وچند فرزندش هستند آیا به اینها ارث تعلق میگیرد
پاسخ—————–


 

سلام.پدر بزرگ من ۳۰سال پیش فوت کردن.همسر اولشون که ۹فرزند داشتند قبل از خودشون فوت کردن و ایشون دوباره ازدواج کردن و از همسر دوم هم یک فرزند دارن.همه ی ارث ایشون هم تقسیم شد و سهم همسرش هم داده شد.حالا بعد از ۳۰سال متوجه شدن یه زمین دیگه هم وجود داره که در قدیم کشاورز ها به اشتراک گذاشته بودن و حالا میخوان بفروشن و سهم بقیه رو بدن.ایا به همسر پدربزرگم هم دوباره چیزی میرسه؟در حالی که این زمین از قبل جز ارث نبوده
پاسخ


 

با سلام
پس از فوت زوجه، با داشتن یک فرزند دختر و در صورتی که پدر و مادر زوجه تقاضای دریافت ارث نداشته باشند تقسیم ارث چطور میشه؟ آیا باید اول تقسیم ارث انجام بشه بعد پدر و مادر زوجه اون رو ببخشند به زوج یا فرزند آنها یا قبلش میتونند انصراف خودشون رو اعلام کنند؟ ضمنا زوجه چند خواهر هم دارند.
پاسخ

 

سلام وقت بخیر ، حتما باید اول انحصار وراثت انجام شود بعدا سهم الارث واگذار گردد
پاسخ


 

سلام، پدر اینجانب در اردیبهشت ماه امسال فوت کرد. گواهی انحصار وراثت دریافت شده و مالیات بر ارث پرداخت شده است. خواهرم که در خارج از کشور زندگی میکند، برای تقسیم ارث به ما وکالتنامه نمیدهد. در این شرایط، اگر درخواست تقسیم ترکه بدهیم، سهم خواهرم به حسابی به نام خودش واریز میشود یا حساب دادگستری؟ اظهارنامه برای فرد مقیم خارج از کشور چگونه ارسال میشود؟ با احترام
پاسخ


 

با سلام
دوست عزیز لطفا برای مشاوره در خصوص این موضوع با کارشناسان ما تماس بگیرد تا توضیحات لازم رو خدمتتون ارائه بدهند یا شماره خودتون رو برای ما ارسال کنید.
سپاس


 

سلام ما پنج فرزندیم ۳ پسر و دو دختر
از خانه پدرمون در قباله دوتا از عروسها نفری یک دانگ ثبت شده . تقسیم این خانه بین فرزندان و عروسها به چه صورتی انجام میشود؟ ممنون از پاسخگویی تون


 

سلام اگه همسرم به من توکاغذهبه ملکی کرده باش کافی یابایدمحضری هم بشه

یک پیام بگذارید