پابند الکترونیک

پابند الکترونیکی / تبدیل زندان به حبس خانگی

۴.۷/۵ - (۹ امتیاز)

کدام محکومین می ­توانند از پابند الکترونیک استفاده کنند؟

پابند الکترونیک، امکان ردیابی و یافتن محدوده حضور محکومین در نقطه مکانی خاص یا میزان فاصله گرفتن از آن نقطه را، برای ماموران ناظر فراهم می­ آورد؛ در حقیقت این ابزار، در خصوص محکومینی که مرتکب جرائم تعزیری درجه پنجم تا هشتم هستند، با احراز شرایط مقرر در تعویقِ مراقبتی، قابلیت استفاده خواهد داشت.

قرار تعویق مراقبتی، قراری است که قاضی، با در نظر گرفتن ویژگی­ های فردی-اجتماعی، سابقه کیفری مرتکب و… صادر می ­نماید و در راستای اعمال جهات تخفیف مجازات، تعویقِ صدورِ حکمِ مجازات را تصمیم­ گیری می ­نماید.

راجع به شرایط این قرار، اکیداً توصیه می ­شود از وکلای مجموعه وکیل تلفنی که در تمامی جنبه ­های حقوقی موضوع، دارای تخصص علمی-تجربی هستند، مشاوره تلفنی و آنلاین کسب نمایید و با طرح پرسش و پاسخ فوری حقوقی، ابهامات خود را برطرف سازید.

 

نکته: هم­چنین، مطابق ماده ۲ آیین ­نامه اجرایی مراقبت­ های الکترونیکی، متهمان مشمول بند چ ماده ۲۱۷ ق.آ.د.ک، زندانیان تحت نظام نیمه آزادی، زندانیان شاغل در مراکز حرفه ­آموزی، افراد تحت شمول مواد ۴۲ و ۴۳ ق.م.ا، با احراز برخی شرایط، می­ توانند از پابند الکترونیکی استفاده نمایند.

 

آیا رضایت زندانی جهت استفاده از پابند الکترونیک شرط است؟

بنابر ماده ۶۲ ق.م.ا، با تشخیص و تصمیم دادگاه، هم­چنین در صورت رضایت محکوم، اجرای حکم حبس خانگی در محدوده مکانی مشخص، با استفاده از پابند الکترونیکی مذکور و تجهیزات مرتبطِ آن، ممکن می­ گردد.

در خصوص مسائل حقوقی که اهمیت و میزان تاثیرگذاری آن در زندگی فردی_اجتماعی افراد و امکان پایداری عواقب تصمیم ­گیری­ های نابجای آن، بر همگان آشکار است؛ مراجعه به صاحبان علم و تجربه حقوقی، بهترین انتخاب و عملی اصلح است که به طرز چشمگیری عواقب ناخواسته و پیش­بینی نشده را می­ کاهد.

بنابر موارد فوق، توصیه اکید متخصصان حقوقی مجموعه وکیل تلفنی، جهت آگاهی از شرایط اجرای حبس خانگی، قرار تعویق مراقبتی، رضایت زندانی از پابند الکترونیکی و…، دریافت مشاوره­ های حقوقی لازم از وکلای کاردان می­ باشد.

 

آیا زندانی مهریه، می­ تواند از پابند الکترونیک استفاده نماید؟

علاوه بر موارد فوق ­الذکر، محکومان جرائم تعزیری درجه ۵ تا ۸ (اختصاراً، محکومین به حبس بین ۳ ماه تا ۵ سال)، می ­توانند طی شرایطی، از پابند الکترونیکی استفاده نمایند؛ هم­چنین با تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، امکان استفاده از پابند الکترونیکی، طی شرایطی، برای محکومینِ حبس­ های درجه ۲، ۳ و ۴ نیز، ممکن است.

 

تذکر (بسیار مهم): مطابق قوانین جدید، افرادِ دارای دیونِ مالی راجع به مهریه، نفقه و… (حسب شرایط) حبس نمی­ شوند؛ مگر در صورت فرار از دین یا پرداخت آن که در این صورت، امکان صدور حکم حبس تعزیری درجه هفتم وجود دارد؛ بنابراین زندانی مهریه محکوم به حبس تعزیری درجه ۷ می­ تواند، استفاده از پابند الکترونیکی را تقاضا نماید.

 

آیا محکومین به پرداخت دیه ناشی از جرائم غیر عمد، می­ توانند از پابند الکترونیک استفاده کنند؟

مطابق مطالب فوق ­الذکر و بنابر قوانین، استفاده از پابند الکترونیکی برای محکومین جرائم تعزیری ممکن است و در جرائم شامل حدود، قصاص و دیات، این امکان منتفی است؛ البته، در خصوص محکومین به پرداخت دیه، با توجه به رای ش.۷۶۴ دیوان عالی کشور، در جرائم غیر عمد تا ۲ سال حبس، دادگاه مکلف به صدور مجازاتِ جایگزینِ حبسِ مذکور در ماده ۶۴ ق.م.ا است.

جهت آگاهی بیشتر حتماً با وکلای کیفری آنلاین ما به صورت ۲۴ ساعته ارتباطی ارزان و با کیفیتی تضمینی را تجربه نمایید.

 

هزینه پابند الکترونیک برای زندانی چقدر خواهد بود؟

قیمت پابند الکترونیکی در سال ۱۴۰۰ و هزینه تامین و تهیه آن، بر مبنای کشور سازنده، کارایی و انواع آن متفاوت است؛ امری که سایر هزینه­ های نگهداری، تعمیرات احتمالی و …، را نیز متاثر می ­سازد؛ به همین سبب، جهت اجرای حبس خانگی، از زندانی مبلغ یا سفته ­ای به عنوان ضمانت دریافت می­ گردد که با اتمام دوران مجازات و عودتِ پابند، مبلغ مذکور نیز به زندانی برگردانده می ­شود.

پابند الکترونیکی مذکور، هیچ‌گونه کاربرد عمومی نداشته و صرفاً جهت اعمال مجازات حبس و تحت نظارت داشتن محکومین کاربرد دارد؛ بنابراین هرگونه خرید و فروش عمومی یا خرید آنلاین پابند منتفی است.

علاوه بر موارد فوق، اجرای طرح حبس الکترونیک، هزینه ­های دیگری را شامل می ­شود که زندانی بایستی از عهده آن برآید؛ در این خصوص، دریافت خدمات حقوقی و مشاوره­ای تلفنی و آنلاین از موسسه وکیل حق گرا  توصیه می­گردد.

 

قوانین ناظر بر پابند الکترونیک چیست؟

علاوه بر قانون مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی کیفری و دیگر قوانین که ناظر بر شناسایی محکومینی است که امکان استفاده از پابند الکترونیک را در عوض حبس در زندان خواهند داشت؛ آیین­نامه اجرایی پابند الکترونیک، به طور خاص به این امر پرداخته است.

هم­چنین هرگونه اختلال، تخریب، شکستن، دسترسی غیر مجاز و … در سامانه نرم ­افزاری یا سخت­ افزاریِ مربوط به مراقبت الکترونیک، حسب مورد طبق قانون جرائم رایانه ­ای قابل پیگیری است و با متخلف برخورد قانونی می­ گردد؛ هم چنانکه، قانون مجازات اسلامی (فصل هفتم: فرار محبوسین قانونی و اخفای مقصرین) را نیز شامل می ­شود.

 

نحوه درخواست پابند الکترونیک

در ماده ۵۵۳ قانون آیین دادرسی کیفری ترتیبات اخذ پابند الکترونیک بیان شده است.

فردی که شرایط لازم را دارد پس از صدور حکم می‌تواند درخواست خود را به مددکاران زندان ارائه دهد. و موافقت خود را برای اینکه باقیمانده دوران محکومیت خود را تحت مراقبت الکترونیکی در یک محدوده مشخص سپری کند اعلام نماید. فرم هایی به زندانی داده میشود که میتواند محدوده مراقبت را بسته به محل کار و محل سکونت خود تعیین کند. تا قاضی با توجه به این محدوده حکم را صادر کند.

اگر در خواست توسط مقامات زندان تایید شود. به قاضی اجرای احکام منتقل میشود. و بعد از تایید قاضی اجرای احکام قاضی حکمی صادر می‌کند. مبنی بر اینکه باقیمانده دوران محکومیت فرد تحت مراقبت الکترونیک در محدوده‌ای که با موافقت محکوم‌علیه تعیین شده است سپری شود. و البته قاضی می‌تواند دستورات و تدابیری را نیز ذکر کند. زندانی برای سهولت در انجام کار بهتر است از یک وکیل کیفری در مشهد کمک بگیرد.

مراحل گرفتن پابند الکترونیک

– اخذ وثیقه جهت جبران خسارت وارده به تجهیزات (دستبند یا پابند الکترونیکی ) و اجرای تعهدات مربوط
– ارائه آموزشهای لازم به متهم یا محکوم علیه و اخذ تعهد مبنی بر رعایت ضوابط مربوط
– نصب و راه اندازی تجهیزات
– دریافت هزینه استفاده از تجهیزات از فرد تحت مراقبت مطابق تعرفه، هر ماه یا در صورت تمایل وی به صورت یکجا

هزینه پابند چقدر است؟

قیمت اولیه پابند الکترونیک یک هزینه بین ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا ۳ میلیون تومان متغییر میباشد. و هزینه ماهانه نگهداری آن حدود ۳۰۰ هزار تومان در ماه میباشد. که میتواند به صورت یکجا پرداخت کند. تمامی ارقام نقریبی است. و ممکن است کمی بیشتر و یا کمتر باشد. طبق آیین نامه اجرایی پابند اکترونیک افرادی که به تشخیص سازمان زندان ها توانایی پرداخت تمام یا بخشی از هزینه استفاده از تجهیزات را ندارند، در حدود اعتبارات و منابع مالی سازمان از پرداخت هزینه معاف می گردند.

آیا پابند الکترونیک به باتری و شارژ نیاز دارد؟

پابند الکترونیکی زندانیان پس از ۷۲ ساعت شارژ، قابلیت نگهداری شارژ باتری حتی تا یک سال هم دارد. قابلیتی که در ردیاب آهنربایی نظامی نیز می توان دید. با وجود این زندانیان آزادی مشروط موظف هستند. در بازه های زمانی متفاوت خود را به زندان مربوطه برسانند. و قبل از اتمام شارژ ردیاب، نسبت به شارژ مجدد آن قبل از سر رسید اقدام کنند.

جهت اخذ نوبت مشاوره و قبول وکالت در دعاوی کیفری با وکیل پایه یک دادگستری در مشهد با شماره ذیل تماس حاصل فرمایید.

 

 

چه کسانی مشمول دریافت پابند الکترونیکی می‌شوند؟

آن‌ طور که در قانون آمده است برخی از افراد می‌توانند از طریق تجهیزات الکترونیکی تحت نظر قرار بگیرند، در ماده ۲ آیین‌نامه اجرایی پابند الکترونیک به این موضوع اشاره شده و مواردی را هم مدنظر دانسته است.

در این ماده بیان داشته که متهمان مشمول بند چ ماده ۲۱۷ قانون که در اینجا منظور قانون آئین دادرسی کیفری می باشد و در واقع منظور متهمانی است که ملزم هستند از خانه خود یا از محل اقامت تعیین‌ شده خارج نشوند. علاوه بر این اشاره شده که محکومان در ماده ۶۲ قانون مجازات اسلامی را شامل می شود که در این‌جا منظور محکومان جرایم تعزیری درجه ۵ ، ۶ ، ۷ ، ۸ می‌باشند که به عبارتی محکومان به حبس بین ۳ ماه تا ۵ سال را شامل می‌گردد. همچنین به افرادی که طبق مواد ۴۲ و ۴۳ قانون مجازات اسلامی که توسط هر مرجع قضایی تحت مراقبت می باشند را نیز در بر می گیرد.

تاثیر قانون کاهش حبس های تعزیری در مورد پابند الکترونیکی

با توجه به قانون کاهش حبس های تعزیری: محکومان به حبس های تعزیری درجه دو تا چهار، تحت نظارت سامانه الکترونیک قرار می گیرند.

در این سامانه، محکومان به حبس با رضایت خود زندانی و در محدوده مشخص سامانه الکترونیکی تحت نظارت قرار می‌گیرند. این دستگاه مانند «جی پی اس» عمل کرده و توسط سیستم مانیتورینگ کنترل می‌شود و در صورت هرگونه دستکاری قابل مشاهده است و به زندانی تذکر و هشدار داده می‌شود و اگر فرد به هشدار‌ها بی‌اعتنا باشد، به قاضی دادگاه اعلام خواهد شد تا اقدامات لازم در این خصوص اتخاذ شود. در واقع زندانی می تواند با این نظام از زندان خارج و در بیرون زندان و تحت نظارت این سامانه، علاوه بر فعالیت خود، مدت زمان حبس خود را سپری کند.

سابقا ماده ۶۲ قانون مجازت این نظام را صرفا مخصوص حبس های درجه پنج تا هشت می دانست ولیکن با تصویب قانون کاهش حبس های تعزیری مصوب ۹۹ (طرح دوفوریتی کاهش مجازات ) این امکان میسر شد که در صورتی که محکومان به حبس های درجه دو ، سه ، چهار، یک چهارم از مدت حبس خود را در زندان سپری کرده باشند از این نظام استفاده نمایند.

البته مشکل که در اکثر شهر ها وجود دارد کمبود این دستگاه ها می باشد که این مشکل نیز با تبصره پیش بینی شده در قانون کاهش حبس های تعزیری تا حدودی رفع شده است چرا که مطابق ماده نه این قانون، به سازمان زندان ها اجازه داده شد که از ظرفیت بخش های خصوصی در این خصوص استفاده نمایند.

ماده ۶۲ قانون مجازات اسلامی در این خصوص چنین مقرر داشته است:

در جرائم تعزیری از درجه پنج تا درجه هشت، دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر در تعویق مراقبتی، محکوم به حبس را بارضایت وی در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سامانه (سیستم)های الکترونیکی قرار دهد.
تبصره- دادگاه در صورت لزوم می تواند محکوم را تابع تدابیر نظارتی یا دستورهای ذکر شده در تعویق مراقبتی قرار دهد.

حال با تصویب قانون کاهش حبس های تعزیری مصوب ۹۹ (طرح دوفوریتی کاهش مجازات ) دو تبصره بدین شرح به این ماده الحاق شده است که عبارتند از:

تبصره۲ـ مقررات این ماده در مورد حبس‌های تعزیری درجه دو، درجه سه و درجه چهار نیز پس از گذراندن یک‌چهارم مجازات‌های حبس قابل اِعمال است.
تبصره۳ـ قوه قضائیه می تواند برای اجرای تدابیر نظارتی موضوع این ماده یا سایر مقرراتی که به موجب آن متهم یا محکوم تحت نظارت الکترونیکی قرار می‌گیرد، با نظارت سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کند. آیین نامه اجرائی این تبصره توسط معاونت حقوقی قوه قضائیه با همکاری مرکز آمار و فناوری و سازمان زندان ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور تهیه می‌شود و به‌تصویب رئیس قوه قضائیه می‌رسد.

عوامل تاثیرگذار بر عملکرد پابند الکترونیک

از جمله عوامل تاثیرگذار بر عملکرد این دستگاه می‌توان به نقص فنی، قطع شدن سیگنال، تمام‌شدن باتری، قطع شدن ارتباط بین پایگاه‌های مختلف و نبود ظرفیت کافی برای ثبت موقعیت‌های مکانی اشاره کرد. علاوه بر این ممکن است مشکلاتی برای افراد و سازمان‌های مسئول این پروژه مانند زندان، پلیس، شرکت‌های ناظر و دفاتر قضایی پیش بیاید؛ بنابراین مدیریت این طرح و اجرای آن نیازمند دقت و توجه بسیار بالایی است.

زندانی چگونه درخواست پابند الکترونیکی میدهد؟

در ماده ۵۵۳ قانون آیین دادرسی کیفری ترتیبات را بیان کرده است فردی که احیانا در حال حاضر در زندان است و شرایط لازم را دارد؛ در زمانی که حکم صادر شده است در حال حاضر می‌تواند درخواست خود را به مددکاران زندان ارائه دهد و موافقت خود را برای اینکه باقیمانده دوران محکومیت خود را تحت مراقبت الکترونیکی (بااستفاده از پابند الکترونیکی ) در یک محدوده مشخص سپری کند اعلام کند.

فرم‌هایی به زندان ارائه شده است تا در اختیار زندانیان قرار گیرد در قسمتی دارای آیتمی است که فرد می‌تواند محدوده‌ای را که می‌خواهد تحت مراقبت قرار گیرد پیشنهاد ‌کند. بیان محدوده برای این است که بعدا قاضی در صدور حکم به نحوی عمل نکند که فرد در عسر و حرج قرار بگیرد یعنی محل تردد این فرد از محل کار به محل سکونت خود را مدنظر قرار دهد.

درخواست پابند الکترونیکی چگونه اجرایی می شود؟

درخواست بعد از اینکه به زندان ارائه شد از طریق مقامات زندان با نظر موافق به قاضی اجرای احکام ارائه می‌شود و قاضی اجرای احکام به همراه پرونده درخواست زندانی را با نظر موافق نزد قاضی صادرکننده حکم قطعی ارسال می‌کند. طبق ماده ۵۵۳ و ۵۵۴ قانون آیین دادرسی کیفری، قاضی حکمی صادر می‌کند مبنی بر اینکه باقیمانده دوران محکومیت فرد تحت مراقبت الکترونیک در محدوده‌ای که با موافقت محکوم‌علیه تعیین شده است سپری شود و البته قاضی می‌تواند دستورات و تدابیری را نیز ذکر کند.

در صورت عدم توانایی پرداخت هزینه پابند الکترونیک چیکار باید انجام داد ؟

طبق آیین نامه اجرایی پابند اکترونیک افرادی که به تشخیص سازمان زندان ها توانایی پرداخت تمام یا بخشی از هزینه استفاده از تجهیزات را ندارند، در حدود اعتبارات و منابع مالی سازمان از پرداخت هزینه معاف می گردند

3 دیدگاه در “پابند الکترونیکی / تبدیل زندان به حبس خانگی”

  1. Sam

    زندانی مهریه بعد گذشت چه مدت زمانی میتونه از پابند استفاده کنه و ازاد بشه؟؟

    1. سلام
      بستگی به نظر و تشخیص قاضی پرونده دارد

    2. عباس معصومی

      سلام.
      بستگی به نظر قاضی اجرای احکام دارد با بررسی سایر شرایط

یک پیام بگذارید