لایحه دفاعیه

روش نوشتن و تنظیم لایحه دفاعیه

۵/۵ - (۱ امتیاز)

لایحه دفاعیه چیست؟

لایحه دفاعیه به نوشته ای گفته میشود که توسط وکیل دادگستری در دفاع از موکل وی نوشته میشود و در به محضر دادگاه تقدیم میگردد. در لایحه دفاعیه که توسط وکیل تقدیم میگردد، وکیل با استناد به مواد قانونی و تجربیات خویش سعی در اقناع مقام قضایی می نماید.در این مقاله سعی می شود نحوه نگارش و تنظیم لایحه بیان گردد

لایحه دفاعیه بایستی دارای مستندات قوی باشد و به از واژگان حقوقی در آن به درستی استفاده شده باشد، و صرف به کار بردن مواد قانونی فراوان و یا واژگان تخصصی نمیتواند نشانه قوی بودن لایحه دفاعیه حقوقی باشد، بلکه لازم است که در یک لایحه دفاعیه ضمن استفاده از واژگان تخصصی ولزوم بهره بردن از مستندات قانونی، در این امر نیز افراط و تفریط صورت نگیرد. چراکه درست و به جا به کار بردن مستندات قانونی و واژگان تخصص نشانه ای از تبحر نگارنده لایحه دفاعیه می باشد.

لایحه انواع اقسامی دارد،گاهی ممکن است یک لایحه جهت دفاع دریک دعوا نگاشته شود و گاهی ممکن است در بیان یک درخواست ارائه گردد. همچون لایحه در مقام درخواست ارجاع به کارشناسی، تجدید نظر خواهی و یا دیوان عالی کشور و….

دفتر وکالت در تهران

ما به منظور دسترسی آسان شما به کارشناسان دفتر وکالت حق گرا ،  در نقاط مختلف شهر تهران از جمله شمال ، شرق غرب و مرکزی دفتر با دسترسی های مناسب تامین نموده ایم که می توانید با استفاده از مسیر یابهای نشان ، بلد و گوگل مپ نزدیکترین محل را انتخاب نمایید.

همچنین شما می توانید با ارسال سوالات خود را در خصوص نگارش دفاعیه قوی و کلاً هر گونه سوالی که در مورد امور خانواده ، ملکی ، حقووقی، کیفری و… داشته باشید در سایتهای این گروه ( hagh-gara.ir و haghgara.com )، به صورت رایگان از مشاوره وکیل های حق گرا بهرمند شوید و یا جهت مشاوره با شماره تلفن های ذیل و یا وشماره ۰۹۳۶۴۶۸۸۸۶۱ تماس بگیرید .پیش از هر اقدامی، از مشورت با وکلای مجرب حق گرا غافل نشوید.

اهمیت تنظیم یک لایحه دفاعیه قوی

آنچه در تنظیم یک لایحه دفاعیه قوی اهمیت دارد این است که این امر توسط افرادی تنظیم شود که علم کافی در این زمینه داشته باشند و صرف اینکه فردی قلم شیوایی در نوشتن مطالب دارد، دال بر این نیست که میتواند لایحه نویس قهاری نیز باشد بلکه قلم شیوا داشتن تنها بخشی از موضوع در نگاشتن یک لایحه است و آنچه اهمیت وافری دارد علم نگاشتن لایحه نویسی است. لایحه دفاعیه باید در چهارچوب قانون و مستند به قانون نگاشته شود و از اضافه گویی به دور باشد. بایستی نگارنده بداند و ملتفت باشد که برای چه مرحله ای لایحه دفاعیه را تنظیم می نماید، تا به فراخور نیاز آن مرحله (بدوی، تجدید نظر، فرجام،اعاده دادرسی )،لایحه دفاعیه را تنظیم نماید و در هر مرحله نیاز است که به برخی از جزئیات توجه شود.
یک لایحه دفاعیه بایستی جامع و کامل باشد و در حین خلاصه بودن اما اهم مطالب در آن درج شده باشد به طوری که قاضی محکمه با خواندن آن بتواند به هر آنچه در پرونده نیاز است بداند آگاهی یابد.

چه بسا یک لایحه دفاعیه قوی میتواند نتیجه یک دعوارا تغییر دهد و همانطور یک لایحه دفاعیه ناقص میتواند حق دار را از حق طبیعی خویش محروم نماید.

لایحه نویسی به غیر از دانش حقوقی که نیاز دارد ، امری تجربی نیز می باشد و یک لایحه نویس خوب در پس نگارش لایحه های دفاعی متعدد به این فنون آگاه میگردد و به مراتب پس از نگارش لایحه های حقوقی متفاوت بر این امر تسلط کافی می یابد.

نکات مهم در تنظیم لایحه دفاعیه حقوقی کدام اند؟
۱- توجه به ظاهر و صورت لایحه:

از فاکتورهای مهم برای تنظیم لایحه حقوقی توجه به صورت لایحه است. برای این منظور می توانید از برگه هایی که دارای سربرگ هستند استفاده کنید. توجه به عواملی مانند:

  • توجه به نوع فونت
  • توجه به نوع کاغذ
  • توجه به اندازه کلمات
  • زیبا و خوانا بودن کلمات
  • تمیزی و مرتب بودن نوشته

و عواملی از این قبیل می تواند توجه قاضی را جلب نموده و به نوعی بیانگر شخصیت و احترام شما در دادگاه خواهد بود.
۲- توجه به لحن لایحه:

از دیگر عوامل بسیار مهم برای تنظیم لایحه حقوقی، توجه به لحن آن است. لحن این نوع از لوایح باید سرشار از احترام بوده و در نگارش آن به رعایت دستور زبان و همچنین به کار بردن کلمات صحیح، توجه کرد.
۳- نگارش دقیق و تاثیرگذار:

وجود شرح مختصری از وقایع در این لایحه ضروری است. فردی که اقدام به نگارش لایحه می کند باید احاطه ی کاملی نسبت به موضوع داشته و موضوع مورد نظر را به طور صحیح به اطلاع قاضی برساند.

  • پرهیز از تکرار
  • بیان کامل منظور
  • متن مختصر و مفید
  • عدم استفاده از زبان محاوره ای و اغراق آمیز در متن

از عواملی هستند که در نگارش دقیق متن لایحه ذکر خواهند شد.
۴- ارائه ی دلایل و مدارک:

از دیگر موارد بسیار مهم در تنظیم لایحه حقوقی، استفاده از مدارک و دلایل مهم است. بهترین راهکار برای تاثیرگذاری بر روی تصمیم قاضی، ارائه ی ادله ها و همچنین استدلال های دقیق است. این مستندات قانونی می توانند بر روی رای قاضی تاثیر گذاشته و نتایج قابل توجهی را به همراه داشته باشند.

اصحاب دعوا از این جهت برای گرفتن وکیل اقدام می‌کنند که از حقوق قانونی آن‌ها در محضر دادگاه دفاع شود و به آنچه که استحقاق دارند، برسند. فلسفه اصلی وکالت در دعاوی قضایی نیز برای دفاع از حقوق موکل است. این که وکیل چگونه در دادگاه از موکل خود دفاع می‌کند، بسته به توانایی او دارد اما یکی از روش‌هایی که برای انجام دفاعیات در مراجع قضایی مورد استفاده قرار می‌گیرد، ارائه لایحه است.

دفاع قانونی از اصحاب دعوا می‌تواند به صورت شفاهی و کتبی باشد. انجام مراحل دفاعیات به صورت کتبی در قالب لایحه صورت می‌گیرد. در واقع می‌توان گفت که فرآیند دفاع در دادگاه هم به صورت شفاهی و هم کتبی صورت می‌گیرد که ارائه لایحه در جهت تکمیل دفاعیات مربوطه می‌باشد.

رایج‌ترین روش جهت دفاع از حقوق موکلین در محضر قاضی دادگاه، ارائه لایحه است. لایحه را می‌توان به عنوان روش قانونی دفاع از حق اصحاب دعوا به شمار آورد و این موضوع هم در قانون و هم از طرف مراجع قضایی مورد پذیرش واقع شده است.

لایحه دفاعیات یا لایحه قضایی، اظهارات و بیانات مرتبط با موضوع دعوا است که به صورت کتبی به قاضی ارائه می‌گردد. بنابراین می‌توان لایحه را اینگونه تعریف کرد که بیان مطالب و اظهارات منطبق با موضوع دعوا که کتبا در اختیار دادگاه قرار می‌گیرد. بسیاری از فرآیند دفاعیات در دادگاه به صورت شفاهی انجام می‌شود اما وکلا جهت تکمیل نمودن مراحل دفاع از موکلین خود، اقدام به تنظیم لایحه نیز می‌کنند. دفاعیات در این شرایط باید طبق استدلال حقوقی که مطابق با قوانین باشد، به صورت مکتوب تنظیم گردد.

در بسیاری از پرونده‌های قضایی شاهد آن هستیم که لایحه جهت رسیدگی بهتر به دادگاه مربوطه ارجاع می‌گردد که البته این موضوع بسته به وجود وکیل توسط طرفین دعوا دارد. ارائه لایحه طبیعتا می‌تواند نتیجه دعوا را به اندازه ای که حکم به نفع تقدیم کننده لایحه صادر شود، تغییر دهد.

از آن جهت که قضات دادگاه با دقت و ظرافت خاصی به لوایح تنظیم شده بررسی می‌کنند، باید تهیه و تنظیم آن به بهترین شکل ممکن صورت گیرد. تنظیم یک لایحه خوب می‌تواند نظر قاضی را جهت صدور حکم تغییر داده و رای به نفع ذی نفع صادر شود. نوع استدلال و تحلیل های حقوقی در لوایح قضایی بسیار مهم است و لایحه‌ای که بدون ذکر مواد قانونی و تحلیل قضایی تقدیم دادگاه می‌شود، ترتیب اثر خاصی نسبت به آن داده نخواهد شد.

بیشتر بدانیم : نمونه انواع دادخواست ها و فرم شکایات

انواع لایحه

در قسمت قبل، به تعریف لایحه پرداختیم و عنوان شد که لایحه، سندی مکتوب برای انجام دفاعیات از اصحاب دعوا و با تحلیل خاص حقوقی جهت رسیدگی بهتر به دعوا مربوطه، تنظیم می‌گردد. در ارتباط با این موضوع که لایحه در چه دعاوی مورد استفاده قرار می‌گیرد و در چه مراحلی از روند دادرسی تسلیم دادگاه می‌گردد به انواع مختلفی تقسیم بندی می‌شود که عبارتند از:

  • لایحه کیفری
  • لایحه حقوقی
  • لایحه تجدید نظر خواهی
  • لایحه دادگاه بدو

فرم کلی لایحه در تمامی دعاوی تقریبا به یک شکل است اما محتویات درون لایحه بسته به موضوع و نوع دعوا کاملا متفاوت می‌باشد. قاعدتا لایحه حقوقی را نمی‌توان از جهاتی با لایحه کیفری به صورت یکسان تلقی نمود. همچنین این موضوع در ارتباط لوایح مرحله تجدید نظر خواهی و بدوی نیز صادق است.
لایحه کیفری

لایحه کیفری در خصوص دعاوی کیفری مطروحه در مرجع قضایی، مورد استفاده قرار می‌گیرد. تنظیم لایحه کیفری می‌تواند برای دفاع از حقوق طرفین دعوا خصوصا متهم کارایی فراوانی داشته باشد.

لوایح کیفری در اغلب مواقع برای دفاع از حق متهم تنظیم می‌شود که البته بسته به شرایط دعوا، وکیل شاکی نیز برای تنظیم لایحه اقدام می‌کند. تصور کنید در مورد یک پرونده کیفری تمامی اتهامات و ادله مطرح شده بر علیه متهم بوده و در این صورت وکیل با ارائه یک لایحه مناسب و مستدل، می‌تواند موکل خود را نسبت به جرائم انتساب داده بری کند.

می‌توان به این شکل بیان نمود که ارائه لایحه برای دفاع از حقوق متهم به مراتب کارایی بیشتر نسبت به تنظیم لایحه برای دفاع از حق شاکی دارد. پرونده‌های کیفری به جهت حساسیت بالایی که دارند، به موکلین توصیه می‌شود که حتما از تجارب وکیل با سابقه استفاده کنند تا از حقوق موکل چه به صورت شفاهی و یا در قالب ارائه لایحه دفاع شود.

لایحه کیفری قاعدتا در ارتباط با مسائل جرم و مجازات است و ارتباطی با دعاوی حقوقی ندارد. در واقع در حین فرآیند رسیدگی به شکایت کیفری در دادسرا و دادگاه، لایحه دفاعیه تنظیم و به قاضی ارائه می‌شود. تعداد قابل توجهی از پرونده‌های کیفری به دلیل تنظیم لایحه خوب که طبق اصول مربوطه صورت گرفته است، به نتایج مطلوبی رسیده‌اند.

برخی از لوایح کیفری مطرح شده در دادگاه عبارتند از:

  • لایحه دفاعیه ضرب و جرج
  • لایحه دفاعیه کلاهبرداری
  • لایحه دفاعیه خیانت در امانت
  • لایحه دفاعیه جرایم اقتصادی
  • لایحه دفاعیه جرایم منافی عفت و اخلاق حسن
  • لایحه دفاعیه جعل اسناد

لایحه حقوقی

دعاوی مطرح شده در دادگاه که جنبه حقوقی دارند، ممکن است که برای رسیدگی بهتر به پرونده توسط وکلا اصحاب دعوا لایحه دفاعیه تقدیم قاضی گردد. لایحه حقوقی قاعدتا در ارتباط با دعاوی حقوقی است و در صورتی که شرایط دعوا به نحوی باشد که امکان محکومیت موکل بالا باشد، وکیل باید در اسرع وقت نسبت به ارائه لایحه به دادگاه اقدام نماید.

تصور کنید یک دعوا حقوقی مانند دعوا ملکی اقامه شده است و در مرحله رسیدگی قرار دارد. وکلا اصحاب دعوا با توجه به مقتضیات پرونده باید تشخیص دهند که تنظیم و ارائه لایحه در چه زمانی باید تقدیم دادگاه شود و یا اصلا نیازی به ارائه لایحه به دادگاه می‌باشد.

در این صورت لایحه حقوقی باید متناسب با مطالب درج شده در دادخواست و در جهت دفاع از حقوق خوانده تنظیم گردد. لایحه حقوقی صرفا به یک سری از دعاوی حقوقی محدود نمی‌شود که شامل لایحه دعاوی ملکی، خانواده، ثبتی و غیره است.

از جمله انواع لایحه حقوقی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • لایحه دفاعیه اثبات مالکیت
  • لایحه دفاعیه طلاق
  • لایحه دفاعیه مرتبط با دعاوی سهم الارث
  • لایحه دفاعیه اثبات وقوع بیع
  • لایحه دفاعیه بیع فضولی
  • لایحه دفاعیه وصول چک
  • لایحه دفاعیه وصیت نامه
  • لایحه دفاعیه حضانت فرزندان
  • لایحه دفاعیه بدوی

روند رسیدگی به دعاوی مختلف اعم از حقوقی و کیفری، ابتدا در مرحله بدوی و در صورت اعتراض طرفین در مرحله تجدید نظر مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. حال همانطور که دادخواست های تنظیمی در این مراحل با یکدیگر متفاوت است، در نحوه تنظیم لایحه دفاعیه نیز تفاوت‌هایی وجود دارد. لایحه قضایی بر اساس مراحل رسیدگی به لایحه بدوی و تجدید نظر دسته‌بندی می‌گردد.

لایحه دفاعیه بدوی به لایحه‌ای گفته می‌شود که در مرحله بدوی رسیدگی به پرونده که توسط مراجع قضایی نخستین صورت می‌گیرد، ارائه می‌شود. در دادگاه‌های بدوی که پرونده در جریان رسیدگی قرار دارد، وکیل طرفین لایحه‌ای را تنظیم می‌نماید و آن را تسلیم قاضی می‌کند. در واقع زمانی که لایحه برای نخست به دادگاه صلاحیتدار ارجاع داده می‌گردد، به عنوان لایحه بدوی شناخته شده و دفاعیات مربوطه صورت می‌گیرد.

لایحه دفاعیه در مرحله تجدیدنظرخواهی

یکی از راه‌های قانونی برای اعتراض به احکام صادر از دادگاه های بدوی یا نخستین، تجدید نظرخواهی است. تجدید نظر خواهی حق هر یک از اصحاب دعوا به شمار می‌رود که می‌بایست تحت شرایط قانونی، اعتراض خود را نسبت به حکم مورد نظر اعلام کنند.

لایحه دفاعیه در مرحله تجدید نظر بر اساس نحوه تنظیم و موضوعاتی که در لایحه به آن عنوان می‌شود، با لایحه بدوی متفاوت است. در واقع لایحه تجدید نظر ضمن ارائه دادخواست، تقدیم دادگاه می‌گردد. در واقع لایحه تجدیدنظرخواهی برای مرتبه دوم تهیه شده و به دادگاه ارائه می‌گردد.

تنظیم لایحه توسط وکیل

در ارتباط با این موضوع که تنظیم لایحه اصولا توسط چه کسانی انجام می‌شود باید گفت که در درجه اول وکلا اقدام به نگارش لایحه می‌کنند. در خصوص تنظیم لایحه هیچگونه اجباری نیست که توسط وکلا صورت گیرد اما به جهت آن که وکلا دادگستری عموما سابقه و تجربه بالایی در این زمینه دارند، می‌توانند لایحه‌ای مناسب که اصول و مقررات مربوطه در آن رعایت شود، تنظیم نمایند. اشخاصی که وکیل نیستند و به عنوان مشاور و کارشناس حقوقی فعالیت می‌کنند نیز در صورت توانایی می‌توانند به تنظیم لایحه بپردازند.

در هر صورت، نگارش لایحه باید توسط اشخاصی صورت گیرد که دارای تخصص و مهارت حقوقی کافی هستند. وکلایی که دارای سوابق طولانی مدت در رسیدگی به دعاوی حقوقی هستند، طبیعتا با نحوه نگارش لایحه آشنا هستند و می‌توانند لایحه مناسب و مرتبط با موضوع دفاع که جنبه دفاع از حق موکل را داشته باشد، تنظیم کنند. تنظیم لایحه توسط تمامی وکلا نمی‌تواند به بهترین شکل ممکن انجام شود و شاهد اینگونه مسائل هستیم که وکلا در تنظیم لایحه حتی با مشکلاتی نیز مواجه می‌شوند.

تنظیم لایحه از طرف اشخاص غیر حقوقی باعث بروز مشکلات غیر قابل جبران خواهد شد و چه بسا تنظیم آن سبب گردد تا نتیجه پرونده به ضرر تقدیم کننده لایحه منجر شود. تنظیم لایحه باید تحت نظر افرادی صورت گیرد که از تخصص لازم در این زمینه برخوردار باشند و علاوه بر تخصص، داشتن سابقه کافی نیز بسیار مهم است.

نگارش لایحه مانند سایر اوراق قضایی برای آن شرایط و اصول مشخصی تعیین شده است و نمی‌توان صرفا گفت که افراد متخصص در حوزه تنظیم یکی از انواع اوراق قضایی مانند دادخواست بتواند الزاما یک لایحه مناسبی را تنظیم نماید. در واقع تنظیم لایحه استاندارد، وابسته به این موضوع است که توسط چه افرادی نگارش شود. شاید بتوان در لایحه تنظیمی وکیل، نواقصی را یافت و صرفا همه وکلا از این توانایی برخوردار نیستند تا بتوانند همه نوع لایحه در ارتباط با تمامی دعاوی را نگارش کنند.

در واقع شاید یک وکیل بتواند لوایح حقوقی را به بهترین شکل ممکن تنظیم کند اما مهارت لازم را جهت نگارش لایحه کیفری نداشته باشد و یا بالعکس. گستردگی دعاوی حقوقی و کیفری سبب شده است تا وکلا نیز به شکل تخصصی اقدام به تنظیم لایحه مربوطه نمایند. به طور مثال برخی از وکلا به شکل کاملا تخصصی، اقدام به نگارش لایحه ملکی می‌کنند و یا سایر وکلا تنظیم لوایح دفاعیه جرائم اقتصادی را انجام می‌دهند.

نگارش یک لایحه خوب چگونه است؟

نگارش یک لایحه خوب بستگی به عوامل مختلف دارد و در وهله اول باید تنظیم آن توسط وکیل با سابقه و کاربلد صورت گیرد. در واقع می‌توان گفت که نگارش لایحه خوب از آن جهت که از طرف چه کسی انجام می‌شود، بسیار حائز اهمیت است. بخشی از تنظیم لایحه به برخورداری از دانش حقوقی و بخش دیگر آن به مهارت و فنون وکیل ارتباط دارد.

صرف برخورداری از اطلاعات حقوقی نمی‌تواند باعث شود تا یک لایحه مناسب تنظیم گردد. یک وکیل هرچه قدر که از دانش حقوقی بالایی برخوردار باشد اما باید بتواند در نگارش لایحه دفاعیه از مهارت خود استفاده نماید.

در تنظیم لایحه باید به این نکته توجه شود که مطالبه تکراری در آن ذکر نشود. در واقع فردی که اقدام به تنظیم لایحه می‌کند، باید مطالب و اطلاعاتی را در آن درج نماید که در جلسه رسیدگی تحت هیچ شرایطی به آن اشاره نشده است.

در لایحه می‌بایست مطالبی ارائه شود تا نظر دادگاه در خصوص صدور حکم تغییر پیدا کرده و قاضی بتواند بر اساس اظهارات شفاهی خواهان و یا خوانده و مطالب درج در لایحه تصمیم نهایی را اخذ کند. لازم به ذکر است که اطلاعات لایحه نباید خارج از موضوع دعوا باشد.

به بیان دیگر لایحه باید با عنوان و موضوع دعوا مطابقت داشته باشد و مطالب غیر مرتبط در آن درج نشود. اطلاعات درج شده در لایحه در واقع اطلاعات پیرامون دعوا است و هدف از تنظیم لایحه این است که اگر مطالبی وجود داشته باشد که می‌تواند سرنوشت دعوا را تغییر دهد، می‌بایست ارائه شود. گفتنی است که اطلاعات لایحه می‌بایست جدای از دادخواست باشد.

در واقع مطالبی که در لایحه قید می‌شود، می‌بایست فراتر از آنچه که در دادخواست ذکر گردیده باشد. گاهی اوقات ممکن است که یک سری از مطالب در ارتباط دعوا وجود دارند که ضروری است دادگاه از آن‌ها اطلاعات کافی داشته باشد. در این صورت به صورت مکتوب در لایحه قید می‌شود و سپس به قاضی تقدیم می‌شود.

لازم به ذکر است که در جامعه حقوقی و غیرحقوقی انواع مختلفی از لوایح تهیه و تنظیم شده و در اختیار مراجع قانونی قرار داده می‌شوند. اما منظور از لایحه در اینجا همان لوایح قضایی است که به منظور از دفاع از حق اصحاب دعوا تهیه و تنظیم می‌شود. با توجه به این که در تنظیم دادخواست باید تشریفات و اصول قانونی رعایت شود، در نگارش لایحه نیز می‌بایست به این اصول و ضوابط مورد توجه قرار گیرند.

لایحه دفاعی
نمونه لایحه بهتر است یا تنظیم لایحه توسط وکیل؟

برخی از موکلین جهت تنظیم لایحه از نمونه لوایح تنظیم شده بهره می‌برند که طبیعتا نمی‌توان برای آن‌ها کارایی زیادی داشته باشد. شرایط و اوضاع هر دعوا با دعاوی دیگر متفاوت بوده و شرایط خاص خود را دارد. از این جهت می‌بایست لایحه توسط وکیل تنظیم گردد. در واقع به صرف مشاهده و بررسی چند نمونه از لایحه دفاعیه نمی‌توان لایحه جدیدی را نگارش نمود. موکلین در این زمینه بهتر است که حتما از وکلا دادگستری کمک بگیرند.

تنظیم لایحه پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و نمی‌توان حتی با دانش لازم در این زمینه، یک لایحه خوب با تمامی نکات حقوقی نگارش نمود. تهیه و تنظیم لوایح قضایی توسط وکلا انجام می‌گیرد. در تنظیم لایحه باید اصول و مقررات خاصی رعایت شود؛ در غیر این صورت اگر متن لایحه با موضوع دعوا مطابقت نداشته باشد یا از نواقص دیگری نیز برخوردار باشد، دادگاه ترتیب اثری به آن نخواهد داد.

به همین جهت موکل در صورتی که تخصص کافی در ارتباط با نگارش اوراق قضایی نداشته باشند، نمی‌توانند شخصا لایحه دفاعیه تنظیم نماید. مزایا تنظیم لایحه تنظیم لایحه قاعدتا در هر شرایطی برای طرفین دعوا دارای مزایا فراوانی خواهد بود مگر آن که نگارش لایحه به صورت غیر تخصصی و توسط اشخاصی غیر از وکلا و متخصصین حقوقی صورت گیرد.

قاضی دادگاه تحت هیچ شرایطی از اصحاب دعوا و وکلا آن‌ها ارائه لاحه را درخواست نمی‌کند و این موضوع بسته به شرایط دعوا دارد که در اغلب مواقع، وکیل برای آن که بتواند دفاعیات از موکل خود را به شکل مناسب انجام داده و تکمیل کند، اقدام به تنظیم لایحه می‌نماید.

با توجه به این که تقدیم لایحه امری کاملا اختیاری است اما گاهی اوقات شرایط دعوا ایجاب می‌کند که تنظیم لوایح قضایی در دستور کار قرار گیرد. مزیت اصلی لایحه در این است که در مواقعی وکیل یک سری از مطالب مهم که می‌تواند در جهت تغییر رای دادگاه تاثیر گذار باشد را بیان نمی‌کند که در این صورت مطالب عنوان نشده در دادگاه را به صورت مکتوب به دادگاه ارائه می‌نماید. این امکان وجود دارد اسناد و مدارک جدیدی در ارتباط با دعوا مطروحه حاصل می‌شود که می‌توان آن‌ها در لایحه عنوان نمود و سرنوشت دعوا را تغییر داد.

ارائه لایحه هدفی جزء دفاع از حقوق قانونی موکل نیست و از این حیث وکلا اگر احساس کنند که روند پرونده به گونه‌ای است که به ضرر آن‌ها خواهد بود، در اسرع وقت به تنظیم لایحه اقدام کرده و تسلیم دادگاه می‌شود. در مواردی ممکن است که لایحه ارائه شده مانع از صدور حکم غیابی شود که باید لایحه تنظیم شده جنبه دفاعی داشته باشد تا حکم به صورت غیابی صادر نشود.

بیشتر بدانیم :  مطالبه خسارات مازاد بر دیه  

تنظیم لایحه توسط حق گرا چگونه انجام می‌شود؟

تنظیم لایحه مانند دادخواست فنون و روش‌های خاص خود را دارد و باید در چارچوب اصول و مقررات قانونی تنظیم شوند. تنظیم لایحه در مورد دعاوی حقوقی و کیفری مطرح می‌شود که می‌تواند تا حد زیادی در سرنوشت پرونده موثر باشد. نحوه تنظیم لایحه از آن جهت اهمیت دارد که در وهله اول قضات توجه خاصی به لوایح تنظیم شده دارند و حتی صدور حکم نیز می‌تواند بر مبنای آن صادر شود.

امروزه بسیاری از وکلا به این موضوع پی برده‌اند که ارائه لایحه مناسب تا چه اندازه می‌تواند در فرآیند دادرسی و صدور رای از طرف دادگاه موثر باشد. با توجه به این که تهیه و تنظیم لایحه نیازمند دانش و تخصص بالای حقوقی و فنون خاص لایحه نویسی است، اصولا تنظیم آن توسط وکلا و کارشناسان حقوقی مجرب انجام می‌شود.

در کلیه لوایح قضایی می‌بایست کلیه شرایط و ضوابط قانونی در آن رعایت شود. لوایحی که بدون رعایت شرایط قانونی تنظیم می‌شوند، تحت رسیدگی از طرف مراجع قضایی قرار نمی‌گیرند. لایحه جزو یکی از ابزار قضایی برای بیان مطالب ضروری مرتبط با پرونده است که وکلا و قضات آشنایی کافی با آن دارند و برای تنظیم لایحه می‌بایست به متخصصان این حوزه مراجعه فرمایید.

در هر صورت تنظیم انواع لایحه حقوقی و کیفری را می‌توانید برعهده مجموعه حق گرا قرار دهید تا به بهترین شکل ممکن تهیه و تنظیم آن صورت گیرد. حق گرا با تجربه چندین ساله در زمینه تنظیم انواع اوراق قضایی نظیر شکوائیه، دادخواست، لوایح دفاعیه و غیره می‌تواند شما را در ارائه انواع لایحه یاری نماید.

با توجه به این که تنظیم لایحه دفاعیه مستلزم رعایت اصول و تشریفات قانونی خاصی است، به شما توصیه می‌کنیم تهیه این گونه اوراق قضایی را برعهده مجموعه ما قرار دهید. ارائه انواع خدمات حقوقی توسط حق گرا در هر زمینه حقوقی که نیاز به ارائه خدمات داشته باشید، حق گرا در کنار شما است. این مجموعه در تمامی زمینه‌های حقوقی خدمات رسانی می‌کند که علاوه بر تنظیم اوراق قضایی، در زمینه ارائه مشاوره حقوقی تلفنی و آنلاین به صورت تخصصی فعالیت می‌کند.

طرح دعاوی حقوقی پیچیدگی‌های خاص خود را دارند و قطعا داشتن اطلاعات و دانش حقوقی می‌تواند در این زمینه بسیار کارساز باشد. متاسفانه بسیاری از مسائل و مشکلات حقوقی به دلیل عدم اطلاع از راه و روش‌های قانونی می‌باشد و به همین جهت وجود وکیل و یا مشاور و کارشناس حقوقی مجرب می‌تواند در این زمینه بسیار موثر باشد. از طریق مشاوره حقوقی می‌توان اطلاعات لازم در مورد نحوه طرح دعاوی حقوقی و همچنین انجام مراحل لازم در این زمینه را کسب کرد.

با بهره‌گیری از مشاوره‌های تخصصی مجموعه حق گرا با کمترین هزینه و در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌توانید اقدام به طرح شکایت نمایید. چرا حق گرا را انتخاب کنیم؟ مجموعه حق گرا با بهره مندی از وکلا، کارشناسان و مشاوران حقوقی مجرب و متخصص آماده خدمات رسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده و سایر مسائل حقوقی است.

 

نمونه لایحه دفاعیه حقوقی خوانده

بنام خدا
ریاست محترم شعبه …. دادگاه عمومی حقوقی شهرستان اصفهان

 

با سلام و عرض ادب

احتراما بوکالت از آقای …. و خانم … در پرونده کلاسه …. با موضوع مطالبه وجه مطروح در آن شعبه که به تاریخ ….. ساعت … وقت رسیدگی تعیین شده دفاعیات خود را به شرح ذیل اعلام می کنم امید است بذل توجه و امعان نظر آن مقام محترم از تضییع حقوق موکلین جلوگیری نماید.

 

بدوا شرح مختصری از ماوقع :

موکلین با خواهان محترم نسبت برادر و زن‌ برادر دارند، آقای …. (موکل) که چهار سال از خواهان بزرگ‌تر بوده و قبل از برادرش (خواهان) به امر پیمانکاری ساختمان اشتغال داشته، از سال ۸۶ (در اصفهان) با برادر خود به‌صورت شراکت اقدام به ساخت‌وساز می‌کنند و تا سال ۸۹ پلاک اول ساخت و تکمیل و واحدها بفروش می‌رسد، ساختمان دوم سال ۸۹ شروع و تا سال ۹۰ تکمیل و تعدادی از واحدها بفروش می‌رسد. در همین اثنا با توجه به اختلافاتی که بین این دو برادر بوجود می آید در اواخر سال ۹۰ خواهان محترم تقاضای جدایی و انفصال شراکت می‌کند و نهایتاً پس از مشاجراتی که بین طرفین صورت می‌گیرد، در مورخ ۱/۱۲/۹۰ صلح‌نامه‌ای در قالب تقسیم‌نامه تنظیم و طی آن مقرر می‌شود واحد ۸ در طبقه چهارم (اصطلاحاً پنت هوس) ساختمان به خواهان و واحدهای ۴ و ۶ ( شمالی، پشت به آفتاب ) به موکل واگذار گردد، لازم به ذکر است ازآنجایی‌که در ابتدای امر طرفین به یکدیگر اطمینان کامل داشتند املاک موضوع ساختمان‌های مذکور بنام خانم … (موکل دیگر) خریداری‌شده و دارای سند مشاعی بوده است. هم‌زمان با تنظیم مصالحه و به جهت امکان انتقال و فروش واحد مورد مصالحه، به درخواست خواهان مبایعه‌نامه مستند دادخواست به‌صورت صوری تنظیم می‌شود. از آنجایی که موکل آقای … از همسرش وکالتنامه رسمی داشته مقرر می‌شود تا ایشان نسبت به تفکیک و انتقال سند همه واحدها اقدام و هزینه‌ها مشترک (توسط دو برادر به‌صورت مساوی) پرداخت گردد. پس از انجام اقدامات قانونی و تفکیک و انتقال اسناد که حدود ۴۸ ماه به طول می‌انجامد متأسفانه خواهان علی‌رغم مراجعات مکرر به تعهدات خود مبنی بر پرداخت هزینه‌های موکل اقدام نمی‌کند. موکل با خواهان در صنف وسایل … نیز شراکت داشته که حدود ده ماه بعد نیز طی صورت‌جلسه‌ای به شراکت خود پایان می‌دهند و در آن صورت‌جلسه بابت انتقال تمامی اسناد واحدها یک فقره چک ضمانت از ایشان به مبلغ ۶۵ میلیون تومان اخذ می‌شود. خواهان به جهت عدم تسویه ‌حساب خود با موکل طی مبایعه‌نامه عادی در مورخ ۲۵/۱۱/۹۱ ملک را به آقای گدازنده‌ها منتقل می‌کند و ایشان (آقای … با وکالت … وکیل دعوای حاضر) با طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی علیه موکل و خواهان در شعبه … حقوقی نهایتاً سند بنام ایشان منتقل می‌شود.(نمونه لایحه مطالبه وجه)

لایحه دفاعیه

نکات مهم نگارش لایحه دفاعیه متهم در دفاعیه کیفری

یکی از مهم ترین کاربردهای دانلود متن لایحه دفاعیه ، برای متهمان به ویژه در دعاوی کیفری است . چرا که مشتکی عنه یا متهم در پرونده های کیفری می تواند با تنظیم لایحه دفاعیه ، دعوای کیفری را به نفع خود خاتمه دهد ؛ مشروط به اینکه بتواند به نحو مناسبی از خود رفع اتهام نماید . این امر به ویژه زمانی پر اهمیت می شود که متهم در جلسه رسیدگی حاضر نشده و یا اینکه نتوانسته باشد از خود به صورت مناسبی دفاع نماید .

بنابراین در پاسخ به این سوال که بهترین نمونه متن لایحه دفاعیه متهم در دفاعیه کیفری باید دارای چه نکاتی باشد ، خواهیم گفت که متهم باید با استناد به اینکه در عمل و در واقعیت ، وی مرتکب جرم مورد ادعا نشده است ، از خود دفاع کند که این دفاعیات ، بسته به جرمی که به آن متهم شده است ، تفاوت دارد . اما در هر حال ، هر جرم از سه عنصر تشکیل شده است که عناصر تشکیل دهنده جرم شامل عنصر قانونی ، عنصر مادی و عنصر معنوی است .

عنصر قانونی به معنای آن است که رفتار مرتکب ، در قانون جرم انگاری شده است ؛ پس اگر شاکی از رفتار متهم شکایت کرده باشد ولی آن رفتار در قانون مجازات اسلامی به صورت جرم ، پیش بینی نشده باشد ، می تواند به این طریق از خود رفع اتهام کند .

عنصر مادی به این معناست که فعل یا ترک فعل متهم ، در قانون به عنوان جرم تعریف شده باشد ، اما متهم در واقعیت آن را انجام نداده است و یا شخص دیگری آن رفتار را انجام داده است که در این حالت نیز متهم باید در لایحه دفاعیه این امر را توضیح دهد .

عنصر معنوی نیز به این معناست که متهم ، قصد و نیت انجام دادن جرم را نداشته است که این عدم احراز قصد متهم برای ارتکاب جرم ، نقش مهمی در رسیدگی به دعاوی کیفری توسط دادگاه کیفری خواهد داشت .

علاوه بر اینها ، ادله اثبات دعوا در دعاوی کیفری به موجب قانون تعیین شده اند و برای اینکه جرم متهم به اثبات برسد ، لزوما باید از طرق قانونی به اثبات رسیده باشد ؛ در غیر این صورت ، جرم متهم قابل مجازات نخواهد بود .

علاوه بر اینها به دلیل اینکه در دعاوی کیفری اصول مهمی همچون اصل برائت یا بی گناهی ، اصل تفسیر به نفع متهم و اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها مورد پیش بینی قرار گرفته که در عمل ، قضات با استناد به آنها در دعاوی کیفری حکم صادر می کنند ، می توان به این اصول نیز استناد نمود .

مجموعه ای از دفاعیات ذکر شده ، به همراه توضیح پیرامون واقعیت ماجرا و آنچه که در عمل اتفاق افتاده است و اطلاع از آن برای دادگاه ضروری است ، می تواند بهترین متن و نمونه لایحه دفاعیه کیفری متهم را شکل دهد که البته همانطور که گفته شد ، منوط به در نظر گرفتن ظرایف حقوقی است .
علاوه بر اینکه متهم در دعاوی کیفری می تواند لایحه تنظیم نماید و به موجب آن ، مطالب خود در مورد عدم ارتکاب جرم را به دادگاه ارائه دهد ، در دعاوی کیفری تنظیم و تقدیم لایحه دفاعیه توسط شاکی نیز کاربرد فراوانی دارد . مهم ترین کاربرد دانلود لایحه دفاعیه کیفری برای شاکی آن است که با استفاده از آن ، می تواند جرم مورد ادعا را برای قاضی دادگاه اثبات نماید .

این لایحه دفاعیه کیفری باید به صورت مناسبی توسط شاکی یا بزده دیده تنظیم شود و نکات قانونی مربوط به جرم ارتکابی و ادله اثبات دعوا در آن به نحو مناسبی انعکاس پیدا کند ؛ چرا که این لایحه دفاعیه به صورت دقیقی مورد توجه قاضی پرونده قرار می گیرد و اگر احیانا شاکی در جلسات رسیدگی دادگاه حاضر نشده باشد ، این لایحه دفاعیه کیفری تمام آن چیزی است که مورد استناد قاضی قرار می گیرد .

در صورتی هم که شاکی به دادگاه مراجعه و توضیحات مورد نظر برای قاضی را ارائه داده و در صورتجلسه به ثبت رسانیده شده باشد ، باز هم ممکن است که بنا به دلایلی همچون اضطراب ، فراموشی و مسائلی از این قبیل ، موارد ثابت کننده جرم به نحو مناسبی انعکاس پیدا نکرده باشد و نیاز است که با این لایحه کیفری شاکی مجددا تنظیم شود .

هر چند که لایحه دفاعیه کیفری می تواند توسط خود شاکی دانلود و تنظیم شود ، در دعاوی کیفری پیشنهاد می شود که اشخاص با استفاده از خدمات تخصصی قضایی همچون مشاوره با وکلای دادگستری یا مشاوران حقوقی اقدام به تقدیم نمونه متن لایحه دفاعیه توسط شاکی نمایند ؛ چرا که حساسیت موضوعات کیفری به مراتب بیشتر از پرونده های حقوقی است .

در واقع بهترین نمونه لایحه دفاعیه شاکی در دعاوی کیفری باید علاوه بر اینکه جزییات و روند حقیقی موضوع را به نحو مناسبی انعکاس داده باشد ، باید دارای استدلال های حقوقی متناسب با موضوع بوده و به صورت مستند تنظیم شود و به همان مواد قانون مجازات اسلامی که جرم و مجازات آن را پیش بینی کرده اند ، استناد یابد که این موضوع ، لزوم همکاری بین شاکی و وکیل را در تنظیم نمونه متن لایحه کیفری نشان می دهد .

به عنوان نمونه ، زمانی که شاکی در دعوای کیفری خواستار رسیدگی به جرم سرقت شده است ، علاوه بر توجه و استناد به ادله اثبات دعوا در دعاوی کیفری همچون اقرار ، شهادت و غیره ، عناصر جرم همچون عنصر قانونی ( ماده قانونی ) ، عنصر مادی ( ربوده شدن مال ) ، عنصر روانی ( قصد و سوء نیت مرتکب برای ربودن مال ) نیز باید در این لایحه قانونی ارائه شود تا قاضی در نهایت ، با توجه به مطالب ذکر شده در متن لایحه کیفری بتواند رای شایسته صادر نماید .

ثبت لایحه حقوقی چگونه انجام می شود؟

پس از تنظیم لایحه حقوقی، نوبت به فرآیند ثبت آن می رسد. این روزها که بسیاری از فعالیت های افراد به صورت مجازی انجام می پذیرد، استفاده از سامانه ی ثنا برای ثبت لایحه حقوقی نیز خالی از لطف نخواهد بود. سامانه ثنا این امکان را برای متقاضیان فراهم نموده است که بتوانند در مدت زمان بسیار کوتاه، ثبت لایحه را انجام داده و سهولت در دادرسی را تجربه نمایند. از مراحل مهم برای ثبت لایحه در این سامانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ورود به سامانه از طریق نشانه اینترنتی تایید شده و انتخاب گزینه سامانه وکلا و کارشناسان از سربرگ های باز شده
ورود به گزینه ی سامانه وکلا و وارد کردن اطلاعات کاربردی خود و انتخاب گزینه مرحله بعد که با دریافت یک رمز از طریق موبایل و وارد کردن آن در کادر مربوطه همراه خواهد بود.
انتخاب گزینه ارائه و پیگیری لایحه از صفحه باز شده
انتخاب گزینه ی تقدیم لایحه در صورتی که قصد ارسال لایحه را دارید. کامل کردن قسمت ثبت و ویرایش لایحه و سپس انتخاب کلید افزودن و دکمه مرحله بعد
ورود به مرحله ی ارائه کننده ی لایحه و انتخاب گزینه وکیل در صورتی که از خدمات وکیل استفاده می کنید. بارگذاری اطلاعاتی مانند: کد ملی، تاریخ تولد و …
درج کامل لایحه و انتخاب گزینه ثبت و دریافت کد رهگیری
ورود به صفحه فهرست و انتخاب گزینه آماده سازی جهت محاسبه کردن هزینه و ارسال انجام مراحل مربوط به پرداخت هزینه و انتخاب گزینه ی اخذ امضای الکترونیک
انتخاب گزینه ی ارسال به دفتر خدمات قضایی و انتخاب دکمه ارسال رمز موقت و پس از دریافت رمز آن را وارد کنید.

لایحه دفاعیه

چه لزومی دارد که از وکیل متخصص در نگارش لایحه دفاعیه استفاده گردد؟

بسیاری از افراد بر این باورند که در لایحه دفاعیه تنها شرح ماوقعه داده میشود و هیچ کس همچون آنها نیز از آنچه رخ داده است آگاه نیست، فلذا هیچ فردی بهتر از آنها نمیتواند این موارد را شرح دهد. غافل از اینکه اگرچه معمولا در لایحه دفاعیه شرح ما وقعه نیز آورده میشود اما مسلما نگاه یک وکیل و متخصص در این علم، با نگاه افراد عادی متفاوت میباشد و مسلما وکلا به زوایایی نظر می نمایند که این زوایا از دید افراد عادی مسلما پنهان است و شاید اهمیتی ندارد در حالیکه همان موارد ممکن است سر نخ های اصلی باشد. از این رو در نگارش لایحه دفاعیه بررسی همه جزئیات بسیار حائز اهمیت است.
همچنین آنچه به لایحه دفاعیه اعتبار میبخشد، استفاده صحیح و اصولی از مستندات قانونی مرتبط با قضیه مربوطه می باشد.

وکیل متخصص با بهره بردن از دانش حقوقی کافی و همچنین تسلط برمواد و مستندات قانونی و همینطورآشنایی با اصول نگارش حقوقی قادر خواهدبود هر آنچه لازم است را در یک لایحه قوی بگنجاند و بدین وسیله وجدان محکمه را اقناع نماید.

گروه وکلای حق گرا با دارا بودن کارد متخصص و متبحر در این زمینه نیز در خدمت گذاری به شما عزیزان اعلام آمادگی می نماید. با نگارش یک لایحه دفاعیه اصولی حق از دست رفته خویش را میتوانید باز یابید. هم اکنون جهت اخذ مشاوره حقوقی تلفنی با وکلای حق گرا ، ما در تماس باشید…

بیشتر بدانیم : آشنایی با دادگاههای کیفری و حقوقی

یک پیام بگذارید