اگر یکی از وراث سهمش را بخواهد
اگر یکی از وراث سهمش را بخواهد، چه باید کرد؟
پیش از پاسخ به سوال اینکه اگر یکی از وراث سهمش را بخواهد جه باید کرد توجه شما را به قانون مربوطه جلب می کنم . به موجب ماده ۸۶۱ قانون مدنی، موجب ارث دو امر است که شامل نسب و سبب می شود. افرادی که به موجب فوت فرد، ورثه او محسوب می شوند نیز در طبقات و درجات مختلف قرار می گیرند که این امر سبب می شود؛ وارثین طبقه بعد، وقتی ارث ببرند که از وارثین طبقه قبل کسی موجود نباشد.
یکی از مواردی که موجب ناهماهنگی در امر تقسیم ترکه می شود، عدم همکاری وراث در این امر، می باشد به طوری که ممکن است یکی از افراد، خواستار دریافت هر چه سریع تر سهم خود از ترکه متوفی باشد. یکی از سوالات متدوالی که ممکن است در این میان مطرح می شود این است که اگر یکی از وراث سهمش را بخواهد، چه باید کرد؟
دفتر وکالت در تهران
در صورتی که درگیر پرونده معامله با شریک خود هستید و یا در یک ملک موروثی ، یکی از وراث سهمش را بخواهد و بقیه نخواهند سهمشان فروش برود و در این خصوص با مشکل مداجه شده اید می توانید پیگیری آن را وکلای حق گرا بسپارید وکلای ما آمادگی دارند تا پرونده شما را در دادگاه در دست بگیرند . همچنین شما می توانید با ارسال سوالات خود را در خصوص سایر موارد حقوقی و از جمله ارث ، طلاق ، بذل مهریه در طلاق توافقی، نیاز به حضور در جلسات دادگاه و کلاً هر گونه سوالی که در مورد امور خانواده داشته باشید در سایتهای این گروه ( hagh-gara.ir و haghgara.com )، به صورت رایگان از مشاوره وکیل های حق گرا بهرمند شوید و یا جهت مشاوره با شماره تلفن های ذیل و یا وشماره ۰۹۳۶۴۶۸۸۸۶۱ تماس بگیرید .پیش از هر اقدامی، از مشورت با وکلای مجرب حق گرا غافل نشوید.
مراحل انحصار وراثت
وراث پس از فوت متوفی باید لیست تمامی اموال و داراییهای منقول و غیرمنقول او را به اداره دارایی حوزه محل سکونت متوفی ارایه کنند و رسید آن را دریافت کنند و همراه با تقاضای گواهی انحصار وراثت به دادگاه تقدیم کنند. ( این امر بعد از سال ۱۳۹۵ طی بخشنامه ای به بعد از اخذ گواهی انحصار وراثت موکول گردید . )
بدین معنی که در صورتی که شخصی قبل از سال ۹۵ فوت کرده باشد ابتدائا باید اظهارنامه مالیات بر ارث وی از اداره دارایی اخذ شده و ضمیمه دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت گردد . و در صورتیکه شخصی بعد از سال ۹۵ فوت کرده باشد نیازی به ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث نخواهد بود , و بعد از صدور گواهی انحصار وراثت میتواند اقدام به ثبت اظهارنامه مالیات بر ارث نماید .
تقاضای انحصار وراثت
پیش از تقاضای انحصار وراثت هیج یک از وراث سهمش را نمی تواند مطالبه نماید . وارث متوفی و یا سایر اشخاص ذی نفع می توانند از شورای حل اختلاف ، تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت نمایند. ابتدا لازم است وارث و سهم الارث هر یک از آنان در همان مرجع قضایی مشخص شود. در این خصوص مرجع قضایی پس از رسیدگی، گواهی انحصار وراثت صادر مینماید.
اشخاص ذی نفع انحصار وراثت
- وراث نسبی یا سببی
طلبکار متوفی
نماینده پیگیری انحصار وراثت
وراث اموال به جای مانده بر اساس وصیت متوفی
اعتراض به انحصار وراثت
اگر فردی در لیست وراث متوفی قرار نداشته باشد یا به نحوه تقسیم ارث در گواهی انحصار وراثت اعتراض داشته باشد، می تواند به گواهی انحصار وراثت اعتراض کند و گواهی صادره قابل تصحیح خواهد بود . دادستان یا رییس حوزه قضایی نیز حق اعتراض به گواهی انحصار وراثت را دارد.
اگر یکی از وراث حاضر به فروش نباشد
مال مشاع به مالی گفته می شود که بیش از یک مالک دارد و مالکیت هر یک از مالکین مشاع با وجود تفاوت در نسبت سهم مشاع، در تمامی اجزای مال می باشد. معمولا وراث، اموال را به طور مشاع به ارث می برند. اگر یکی از وراث حاضر به فروش نباشد یا برای فروش ارث، همکاری نکند، وراث دیگر می توانند دادخواست فروش ارث را تقدیم به دادگاه محل ملک نمایند . در اینگونه موارد دادگاه از اداره ثبت اسناد و املاک استعلام مالکیت ملک را به عمل می آورد و سپس در صورت صحت مالکیت خواهان , اقدام به تقسیم و در صورت تعذر از تقسیم فروش ملک موروثی مینماید .
فروش سهم الارث با توافق وراث
در صورت توافق بین وراث، ورثه می توانند سهم الارث را طوری که همگی رضایت داشته باشند بین خود تقسیم کنند یا به فروش رسانند. در این صورت تقسیم نامه ای اعم از عادی یا رسمی، توسط وراث تنظیم می گردد.
همانطور که پیش تر اشاره گردید، یکی از مواردی که موجب تملک بر مال می شود، ارث است. اگر یکی از وراث خواهان دریافت سهم الارث خود باشد، لازم است که در این خصوص مذاکره میان ورثه صورت گرفته و ترکه مطابق با قوانین ارث میان آن ها تقسیم شود.
در مواقعی که میان وراث متوفی با یکدیگر، بر سر میزان سهم الارث و روش دریافت آن توافق حاصل می شود، لازم است که آگهی انحصار وراثت در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار یک نوبت منتشر شود. پس از آن، وراث به دفترخانه ثبت اسناد رسمی مراجعه کرده و اموال متوفی را میان خود تقسیم می کنند.
اما اگر چنانچه، بعد از فوت میت، ورثه با یکدیگر همکاری ننمایند (به طور مثال ترکه را مطابق با قوانین ارث میان خود تقسیم ننمایند یا این که در جلسه تقسیم، تقسیم نامه را امضا ننمایند و یا این که حاضر به تسلیم سهم الارث نباشند) چه باید کرد؟ در چنین مواقعی مراحل دریافت سهم الارث با توجه به تقسیم شدن یا نشدن ترکه، متفاوت می باشد.
چنانچه ترکه میان وراث تقسیم نشده باشد، متقاضی در ابتدا؛ می بایست دادخواست تقسیم ترکه را به دادگاه تقدیم نماید. مطابق با ماده ۳۰۰ امور حسبی، در صورت تعدد ورثه؛ هر یک از آن ها می تواند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سهم سایر ورثه بخواهند. برای رسیدگی به دادخواست تقسیم ترکه، فرد می بایست گواهی انحصار وراثت را از شورای حل اختلاف دریافت نموده و این دادخواست را در دفاتر خدمات قضایی به ثبت برساند تا توسط دادگاه صالح به آن رسیدگی شود.
بعد از مشخص شدن سهم هر یک از وراث از ماترک متوفی، لازم است که بر طبق تقسیم صورت گرفته، سهم الارث افراد به آن ها تحویل داده شود. اگر در سهم الارث مشخص شده ورثه، کل مال در ید و اختیار یک یا چند تن از ورثه قرار داشته باشد و آن ها از تحویل سهم خودداری می نمایند، فرد می تواند دعوی مطالبه سهم الارث را با تقدیم دادخواست آن، علیه دیگر وراث متصرف مطرح نماید.
بیشتر بدانیم : وکیل حق شفعه
فروش سهم الارث اگر یکی از وراث حاضر به فروش نباشد
زمانی که وراث برای فروش سهم الارث به توافق نرسند و یکی از وراث حاضر به فروش نباشد، هر یک از وراث می توانند جداگانه برای فروش سهم الارث خود اقدام کند. ورثه می توانند دادخواست فروش سهم الارث مشاع را تقدیم به دادگاه محل وقوع کنند. با ارائه این دادخواست، پس از صدور دستور فروش سهم الارث مشاع در دادگاه، با تشکیل پرونده اجرایی، مدیر اجرا طبق مقررات قانون اجرای احکام مدنی، نسبت به مزایده و فروش سهم الارث مشاع اقدام می نماید.
فروش ملک ورثه ای بدون رضایت یکی از وراث
در قسمت گذشته، به این پرسش پاسخ دادیم که اگر یکی از وراث سهمش را بخواهد، چه باید کرد؟؛ و در این خصوص توضیح دادیم که اگر تقسیم و دریافت سهم الارث به شیوه مذاکره امکان پذیر نباشد، متقاضی می بایست با توجه به تقسیم شدن یا نشدن ترکه، دادخواست تقسیم ترکه و دعوی مطالبه سهم الارث را مطرح نماید.
در برخی مواقع اتفاق می افتد که برخی از وراث که مال در ید آن ها می باشد، بدون رضایت سایرین اقدام به فروش ملکی ورثه ای نمایند. در خصوص صحت خرید و فروش ملک ورثه ای بدون رضایت یکی از وراث، در ابتدا می بایست به تعریف ملک ورثه ای پرداخته شود.
ملک ورثه ای به ملکی گفته می شود که مالک آن فوت شده و طبق قانون این ملک، به مالکیت وراث درآمده است. در صورتی که وراث بیش از یک نفر باشند؛ ملک موروثی به مالکیت مشاع آنان در می آید. بنابراین، در فروش و معالات این نوع مال، می بایست به احکام معاملات اموال مشاع مراجعه نمود.
بیشتر بدانیم : خرید ملک ورثه ای و مشاعی
مطابق با ماده ۵۸۱ قانون مدنی، تصرفات هر یک از شرکا در صورتی که بدون اذن یا خارج از حدود اذن باشد، فضولی بوده و تابع مقررات معاملات فضولی خواهد بود. مطابق با این ماده، فروش ملک ورثه ای بدون رضایت یکی از وراث، در حکم معاملات فضولی می باشد. بنابراین، اگر یکی از وراث که در ملک ورثه ای سهم دارد، رضایت نداشته و معامله را رد کند، معامله فروش ملک ورثه ای، باطل تلقی می گردد.
بیشتر بخوانید: قانون تقسیم ارث
آیا وراث می توانند سهم خود را جداگانه بفروشند؟
در قسمت گذشته، توضیح دادیم که ملک ورثه ای به ملکی گفته می شود؛ بعد از فوت صاحب آن، به ملکیت وراث درآمده است و این ملک، در حکم مال مشاع می باشد. یکی از سوالاتی که در این میان، برای افراد مطرح می شود این است که آیا وراث می توانند سهم خود را جداگانه بفروشند؟
در پاسخ به این پرسش می بایست به ماده ۵۸۳ قانون مدنی، در خصوص فروش اموال مشاع مراجعه نمود. مطابق با این ماده: «هر یک از شرکا می تواند بدون رضایت شرکای دیگر سهم خود را جزئا یا کلا به شخص ثالثی منتقل کند.» با توجه به این ماده، می توان چنین نتیجه گیری نمود که وراث می توانند سهم خود را جداگانه به فروش رسانند.
در فروش سهم وراث نسبت به مال مشاع، نیازی به اجاره سایر شرکا، که در واقع همان وراث می باشند، وجود ندارد. هم چنین، شریکی که قصد فروش مال خود را دارد میتواند تمام سهم را به فروش رسانده، یا این که انتقال را تنها نسبت به بخشی از سهم انجام دهد.
تصرف ملک ورثه ای توسط یکی از وراث
در بخش های پیشین مقاله به این پرسش که اگر یکی از وراث سهمش را بخواهد پاسخ دادیم که اگر یکی از وراث سهمش را بخواهد، چه باید کرد و هم چنین بیان نمودیم که هر یک از وراث می توانند بدون اجازه سایرین، همه یا بخشی از سهم خود را به فروش برسانند. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح تصرف ملک ورثه ای توسط یکی از وراث بپردازیم.
در صورتی که یکی از وراث و شریکان، ملک ورثه ای را به هر نحوی (از قبیل سکونت در ملک متوفی، ساختن بنا در آن، اجاره دادن و…) تصرف نموده باشد، سایر شرکا می توانند به منظور رفع تصرف، اقدامات قضایی انجام دهند. از جمله این اقدامات می توان به طرح دادخواست خلع ید مشاعی اشاره نمود.
به منظور طرح این دادخواست، در اختیار داشتن مدارکی نظیر گواهی انحصار وراثت، دادخواست خلع ید مشاعی و… الزامی است. برای طرح این دادخواست، متقاضی می بایست با ثبت نام در سامانه ثنا، به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و دادخواست خود را علیه وارث متصرف ملک، به ثبت برساند.
در صورتی که دادگاه، دلایل و قرائن را کافی تشخیص دهد، حکم به خلع ید متصرف از ملک مشاع خواهد داد. در چنین صورتی مطابق با ماده ۴۳ قانون اجرای احکام مدنی؛ عمل می شود که بر اساس آن؛ در مواردی که حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر شده باشد از تمام ملک خلع ید می شود، ولی تصرف محکوم له در ملک خلع ید شده، مشمول مقررات املاک مشاعی است.