الزام زوج به تامین مسکن
با توجه به اینکه یکی از وظایف قانونی شوهر این است که مسکن مستقل و علیحده که مناسب حال زن باشد برایش تهیه نماید و زن اختیار دارد از زندگی زیریک سقف با دیگران استنکاف کند.حق سکنی قانوناً با شوهر است اما نامبرده میتواند از این حق صرفنظر نماید و درضمن عقد نکاح اختیار حق سکنی رابه زوجه واگذار کند. چنانچه شوهر نسبت به تهیه مسکن مناسب جهت همسرش اقدام ننماید دادگاه بنا به درخواست زوجه شوهر را به تهیه منزل مناسب برای زن ملزم می نماید، اما چنانچه شوهر اقدام به تهیه منزل مناسب حال زوجه نماید ولی وی از سکونت در آن خودداری نماید مطابق قانون وی ناشزه محسوب شده وحق اخذ نفقه ازشوهر را تا زمان سکونت در آن منزل نخواهد داشت.
با وقوع نکاح روابط زوجیت فی مابین زوجین بر قرار می شود و زوجه ای که حق حبس ندارد در صورتی که در منزل متناسب شرایط تمکین که از سوی زوج تهیه شده است سکنی نگزیند در صورت طرح دعوی تمکین از سوی زوج مکلف به تمکین خواهد شد.
تقاضای خانه مستقل حق زوجه می باشد و زوج مکلف به تهیه منزل مستقل برای خود و زوجه اش حسب شوون می باشد و در غیر اینصورت زوجه می تواند الزام زوج به تهیه مسکن مستقل را از دادگاه درخواست نماید و دادگاه زوج را مکلف به تهیه خانه مستقل می نماید.درست است که زن باید در منزلی که شوهر برای وی تهیه می نماید سکونت کند اما مسکن موردنظر می بایست عرفا با وضعیت زن متناسب باشد، اثبات عدم تناسب مسکن با وضعیت زن به عهده خود زوجه می باشد که درصورت احراز این موضوع می تواند از سکونت در آن منزل خودداری نماید. نکته آخر اینکه چنانچه زندگی زن در منزل مشترک متضمن ضرر مالی، جانی و حیثیتی برای زن باشد، وی می تواند مسکن جداگانه اختیار کند و در این صورت مرد مکلف به پرداخت نفقه به زن خواهد بود.
دادخواست الزام به تهیه مسکن مستقل (علیحده)
زوجه برای تنظیم دادخواست الزام به تهیه مسکن باید با همراه داشتن مدارک سند ازدواج یا کپی برابر اصل آن، شناسنامه و کارت ملی به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت کند.
در این مرحله باید هزینه دادرسی نیز پرداخت شود که معادل با دعاوی غیرمالی خواهدبود. پس از ارجاع پرونده به دادگاه خانواده پیامکی با موضوع تعیین وقت رسیدگی و شعبه به خواهان و خوانده ارسال می شود.
در وقت رسیدگی دادگاه به خواسته زن و دفاعیاتی که شوهر دارد را بررسی می کند و درنهایت رای نهایی را صادر خواهدکرد.
لازم به ذکر است که با وجود اختیاری بودن انتخاب وکیل در قوانین ایران، در صورت کمک گرفتن از وکیل پایه یک دادگستری دعوی الزام به تهیه مسکن از مراحل ابتدایی تا اخذ رای به طور کامل توسط وکیل انجام خواهدشد و نیازی به مراجعه حضوری به دادگاه نیست.
[WD_Button id=3114]
منزل پدر مستقل محسوب می شود؟
گاهی پدر زوج منزلی را در ابتدای زندگی در اختیار پسر خود قرار می دهد تا با همسر خود در آن زندگی کند. اگر این خانه به نحوی باشد که بتوان آن را مستقل دانست؛ مشکلی وجود ندارد. در مواردی که منزل مسکونی مستقل نباشد و از این بابت برای زن عسر و حرج ایجاد شود؛ زن می تواند دادخواست الزام به تهیه مسکن مستقل را به دادگاه خانواده ارائه کند.
کارشناسی منزل برای تمکین
همانطور که گفته شد؛ مرد باید مسکن مستقل و مناسب شآن زن تهیه کند تا زندگی مشترک آغاز شود. در غیر اینصورت نمی تواند از زن بخاطر عدم تمکین شکایتی داشته باشد. برای این منظور مرد باید اجاره نامه یا سند رسمی یا مبایعه نامه خانه ای که تهیه کرده را به دادگاه خانواده ارائه کند.
کارشناسی از طرف دادگاه خانواده جهت بازدید محل سکونت ارسال خواهدشد و تصمیم گیری در خصوص اینکه خانه در شآن زن هست یا نه به عهده کارشناس است.
بیشتر بدانیم : تمکین زن از شوهر چیست
طلاق به دلیل عدم تهیه مسکن
طبق ماده ۱۱۲۹ از قانون مدنی، اگر مرد اقدام به تهیه مسکن مستقل نکند؛ زن می تواند از او طلاق بگیرد. باتوجه به اینکه تهیه منزل مسکونی از اقسام نفقه به حساب می آید؛ با استناد به ماده ۱۱۰۷ نیز زن می تواند به دلیل عدم پرداخت نفقه از شوهر خود شکایت و او را محکوم کند.
اگر دادگاه خانواده رای به الزام به تهیه مسکن بدهد و مرد از آن سرپیچی کند؛ علاوه بر طلاق عواقب دیگری نیز برای او خواهدداشت. به این صورت که زن می تواند با استفاده از درخواست کیفری نفقه و دریافت گواهی عدم امکان تمکین مرد را به حبس محکوم کند.
نمونه رای دادگاه / تهیه مسکن مستقل
نوشتار حاضر به نمونه رای دادگاه / تهیه مسکن مستقل پرداخته است و در صورت نیاز به یک وکیل ملکی می توانید با ما تماس حاصل فرمایید.
پرونده کلاسه: ۱۰۰۷ / ۸۸ شماره دادنامه: ۱۲۸۲)
مرجع رسیدگی شعبه ….. دادگاه عمومی خانواده
خواهان: خانم سهیلا خوانده: آقای سید امیر خواسته: الزام خوانده به تهیه مسکن گردشکار: خواهان دادخواستی بخواسته فوق علیه خوانده بالا تقدیم داشته که پس از | ارجاع به این شعبه و ثبت به کلاسه فوق و جری تشریفات قانونی در وقت فوق العاده / | مقرر دادگاه به تصدی امضاءکننده زیر تشکیل است و با توجه به محتویات پرونده با | اعلام ختم رسیدگی به شرح زیر مبادرت به صدور رأی می نماید.
رأی دادگاه
در خصوص دعوی خواهان خانم سهیلا فرزند…. علیه خوانده آقای سیدامیر فرزند……… به خواسته صدور حکم مبنی بر الزام و محکومیت خوانده به تعیین مسکن مستقل و جداگانه به عنوان بخشی از نفقه متعلقه با احتساب کلیه خسارات قانونی وارده به شرح مفاد دادخواست تقدیمی با توجه به تصویر مصدق نکاحیه شماره و مورخ ۱۲۲۹۶-|۱۳۶۷ / ۱۲ / ۱۸ تنظیمی در دفتر رسمی ثبت ازدواج شماره ۳۲۶ تهران وجود عقد نکاح دایمی فیمابین متداعیین برای دادگاه محرز است و با توجه به اظهارات خواهان مبنی بر اینکه خوانده شوهرم است و دارای یک فرزند مشترک دختر به نام سیده بهاره متولد۱۳۶۹ / ۱ / ۱۲ بوده و فرزند نزد من است و خوانده شوهر جلوبندی ساز با ماهی دویست هزار تومان درآمد بوده و شوهرم در مغازه پدر شوهرم اعتیاد دارد و در منزل پدر شوهرم یک واحد مستقل مسکونی دارد و پدر شوهرم گفت منزل را لازم دارم و از منزلم برو و من ناراحت شدم و در مورخ ۱۳۸۷/ ۱۰ / ۱۵ اثاث البیت و جهیزیه ام را از منزل پدر شوهرم به منزل پدرم آوردم و شوهرم الان در منزل پدرش دارد زندگی میکند و دیگر حاضر نیستم { منزل پدر شوهرم برگردم و من چون تحمل پدر شوهرم را نداشتم منزل را ترک و اثاث کشی به منزل پدرم کردم و شوهرم الان قادر به تهیه منزل نمی باشد و من بعنوان ) قسمتی از نفقه ام به عنوان منزل مسکن ادعای دیگری به خوانده ندارم و به شرطی حاضر به تمکین از خوانده هستم که از منزل پدرش بلند شود و منزل جای دیگری برایم تهیه نماید و با توجه به ابلاغ قانونی وقت دادرسی به خوانده و اینکه خوانده در جلسه دادرسی حضور نیافته و لکن بعد از جلسه دادرسی لایحه ای تقدیم دفتر دادگاه نموده که تحت شماره و مورخ ۶۷۶. ۸۸/ ۷ / ۲۵ ثبت دفتر دادگاه شده است و مفاد آن حکایت دارد که خوانده مدعی شده است که یک واحد کامل و مستقل در منزل پدرم دارم و همسرم را بدون نفقه و بدون مسکن رها ننموده ام و من با خانواده ام همسرم را از منزل اخراج و بیرون نکرده و ادعای خواهان کذب است و صحت ندارد و خواهان بدون دلیل | منزل را ترک نموده است و خواستار برگشت همسرم و فرزندم به منزلم میباشم. و با توجه به اینکه هرگاه عقد نکاح به طور صحت واقع شود روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود و یکی از آن حقوق و تکالیف این است که زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد که در وضعیت فعلی چنین اختیاری به زن (زوجه خواهان داده نشده است و چون خواهان اقرار دارد که خوانده دارای مسکن و منزل مستقل می باشد و اینکه اختبار تعیین منزل هم به او داده نشده پس بنابراین با توجه به کیفیت و وضعیت فعلی در پرونده و با توجه به سایر محتویات پرونده، ادعای خواهان غیروارد بوده و مستند به ماده ۱۲۵۷ قانون مدنی و ماده ۱۹۷ قانون آئین دادرسی مدنی دادگاههای عمومی و انقلاب، دادگاه حکم به بیحقی خواهان صادر و اعلام می نماید. رأی صادره حضوری و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان……. می باشد.
رئیس شعبه ……. دادگاه عمومی حقوقی خانواده ………
به منظور برقراری ارتباط با بهترین وکیل ملکی می توانید از طریق شماره های موجود در سایت با کارشناسان و وکلای گروه حقوقی حق گرا تماس حال فرمایید
+ + شوهر من قراره در شهر دیگری برایم مسکن تهیه کند و به علت تغییر شغل به آن شهر برود اما از اول قرار بود در همین شهر فعلی زندگی کنیم آیا می توانم با او به آن شهر نروم؟
چون در سند ازدواج ثبت نشده است مسائل حقوقی پیچیده ای است لطفا برای دریافت راهنمایی بیشتر با وکلای گروه حق گرا و یا شماره واتساپ تماس بگیرید. وکیل های موسسه حقوقی حق گرا به صورت شبانه روزی آماده پاسخگویی هستند.
+ + همسر من به دلیل اینکه در خانه پدرم زندگی می کنیم مهریه را به اجرا گذاشته و درخواست الزام به مسکن داده است اما به دلیل اینکه دارم مهریه پرداخت می کنم در تهیه مسکن عاجزم باید چکار کنم؟