طلاق فوری

پس گرفتن حق طلاق از زن

۵/۵ - (۲ امتیاز)

آیا امکان ابطال حق طلاق وجود دارد؟

از آنجایی که در حقوق کشور ما حق طلاق با مردان است. برخی از زنان اقدام به گرفتن حق طلاق از همسران خود می کنند. در بسیاری از مواقع، مردان از دادن حق طلاق به همسران خود پشیمان می شوند و به دنبال راهی برای باطل نمودن حق طلاق همسر خود هستند. سوالی که ممکن است مطرح شود این است که آیا راهی برای ابطال حق طلاق اعطا شده به زن وجود دارد؟ در صورت وجود این چنین شرایطی برای شما عزیزان حتماً از مشاوره حقوقی وکیل طلاق استفاده نمایید.

عبارت دادن حق طلاق، چیزی است که در عرف و توسط مردم عادی مورد استفاده قرار می گیرد. به کار بردن این عبارت در نظام حقوقی نادرست تلقی می شود. به طوری که مطابق قانون مدنی ایران که بر اساس قوانین و شرع اسلام می باشد، حق طلاق از آن مرد است و به هیچ وجه امکان انتقال این حق به زن وجود ندارد.

 

مجموعه دفتر وکالت حق گرا

پیشنهاد می گردد در صورتی که اگر پرونده ای در خصوص ابطال وصیت نامه در دادگاه دارید به یکی از نزدیکترین نزدیکترین  دفتر وکالت حقوقی حق گرا در شمال ، دفتر وکالت شرق و یا دفتر وکالت حقوقی شعبه غرب  تهران ، دفتر مرکز شهر حق گرا  ، پیگیری موضوع را به وکلای با تجربه ما بسپارید تا وکلای ما بتوانند در احقاق حق به شما کمک نمایند. ما آماده ایم در انواع پرونده های مربوطه به خانواده،ملکی ، حقوقی ، جزایی و…در کنار شما باشیم

ابطال و پس گرفتن حق طلاق

منظور از حق طلاق که در حقوق مطرح می شود، دادن وکالت در طلاق به زن، می باشد. بنابراین با تنظیم کردن سند وکالت در طلاق، مرد همسرش را وکیل خود در طلاق قرار می دهد، بدون اینکه حق طلاق را به وی انتقال داده باشد.

انواع دادن وکالت به زن در طلاق

مرد می تواند وکالت در طلاق را به دو صورت زیر به همسرش واگذار نماید:

دادن حق طلاق مشروط به زن و ثبت آن در سند ازدواج

در این حالت مرد به عنوان یکی از شروط ۱۲ گانه در سند ازدواج حق طلاق را به همسر خود واگذار می کند، تا زن در مواقعی مانند ازدواج مرد بدون اجازه زن، بتواند برای گرفتن طلاق اقدام نماید.
دادن حق طلاق مطلق به زن و ثبت آن در سند رسمی

در این نوع حق طلاق، مرد با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی وکالت طلاق را به طور کامل و بدون قید هیچ شرطی به همسرش واگذار می­کند. با این وکالت زن هر زمان که بخواهد می تواند اقدام به طلاق نماید.

بر اساس قانون مدنی وکالت طلاق داده شده به زن به یکی از روش های گفته شده در زیر باطل می شود:

عزل وکیل یا زن توسط موکل که همسر وی است
استعفای وکیل یا زن و انجام موضوع وکالت به وسیله موکل یا مرد و یا شخص دیگر

توجه داشته باشید که اگر وکالت داده شده به زن دارای زمان مشخصی باشد، با اتمام مدت زمان وکالت و یا با فوت یا سفیه شدن یکی از دو نفر در مورد وکالت های مالی یا اثبات جنون یکی از طرفین، موضوع وکالت به صورت خود به خود باطل خواهد شد. باطل نمودن حق طلاق با توجه به نوع وکالتی که مرد به همسر خود داده است و شرایطی که در وکالت لحاظ شده است، متفاوت خواهد بود.

شرایط پس گرفتن حق طلاق

اگر وکالت در طلاق، در زمان عقد ازدواج به زن داده شده باشد، مشمول ماده ۶۷۹ قانون مدنی می شود که مطابق این ماده: موکل یا مرد هر زمان که بخواهد می تواند وکیل خود را عزل نماید، مگر وکالت طلاق به صورت وکالت بلاعزل در زمان عقد لازم شرط شده باشد.

از آنجایی که مرد وکالت در طلاق را در زمان عقد ازدواج به زن می دهد، مرد با استفاده از ابطال حق وکالت وکیل نمی تواند وکالت در طلاق را باطل نماید. مگر اینکه زن به عنوان وکیل از وکالت خود استعفا دهد که در این صورت حق وکالت در طلاق باطل خواهد شد.

در صورتی که وکالت در طلاق در یک سند رسمی جداگانه به غیر از سند ازدواج به زن داده شود، به دلیل اینکه عقد وکالت نوعی عقد جایز به حساب می آید، مرد هر زمانی که اراده کند می تواند وکیل خود که همان همسرش می باشد را عزل نماید. توجه داشته باشید در عزل وکالت زن شرایطی که در سند وکالت درج شده است، تعیین کننده خواهند بود.

اگر در شرایط وکالت طلاق، عدم عزل وکیل قید شده باشد، یا عقد وکالت در زمان یک عقد لازم مثل عقد بیع به زن داده شود، مرد نمی تواند وکیل خود را عزل نماید و حق طلاق را باطل کند. در این مورد نیز در صورتی که زن از حق وکالت خود استعفا دهد، حق طلاق داده شده به وی باطل خواهد شد.

شرایط ابطال یا باطل کردن حق طلاق

باطل نمودن حق طلاق یا همان ابطال وکالت طلاق که مرد به همسرش داده است، عملی حقوقی است و واجد اثرات حقوقی می باشد. برای تحقق این آثار باید عمل انجام گرفته دارای شرایط لازم باشد. در ادامه مطلب به بررسی شرایط باطل کردن حق طلاق خواهیم پرداخت. توجه داشته باشید که محقق شدن این شرایط، تنها زمانی که ابطال وکالت در طلاق امکان پذیر باشد، به باطل شدن حق طلاق منجر می شود. باطل کردن حق طلاق معمولا به صورت عزل وکیل انجام می شود. برای درست بودن ابطال حق طلاق، مرد باید دارای قصد و رضا و اهلیت باشد. همچنین هدف مرد باید باطل نمودن عقد وکالت به صورت مشروع باشد.

برای موثر بودن ابطال حق طلاق باید بلافاصله پس از باطل کردن حق طلاق زن، قصد و نیت مرد برای ابطال وکالت زن، به وکیل یا همان زن توضیح داده شود. بر اساس ماده ۶۸۰ قانون مدنی: « تمام اموری که وکیل، تا قبل از رسیدن خبر عزل به او، در حدود وکالت خود بنماید، نسبت به موکل، نافذ است »

توجه داشته باشید تا هنگامی که مرد، عزل وکالت زن و باطل نمودن حق طلاق را به همسرش اطلاع نداده باشد، اقدام زن برای گرفتن طلاق با داشتن حق طلاق که مرد به وی داده است، صحیح می باشد. همانطور که اشاره شد، برای دادن وکالت طلاق به زن باید سند رسمی تنظیم شود. بنابراین شرط سوم از باطل نمودن حق طلاق، این است که مرد برای باطل کردن حق طلاق زن لازم است در همان دفتر اسناد رسمی که سند اعطای حق طلاق به زن داده شده است، حاضر شود و دلیل ابطال حق طلاق را بیان کند و اقدام به ابطال حق طلاق نماید.

بیشتر بانیم :   نحوه سلب حق طلاق از مرد  

اعطای وکالت طلاق یا حق طلاق

در وهله ی اول لازم به ذکر است که هر شخصی میتواند به هر فرد دیگری وکالت برای انجام کاری را بدهد. منظور از وکالت دادن به شخص این است که فرد مذکور نماینده ی انجام کاری در یک امر جزئی باشد. از مصادیق دادن وکالت به شخصی ، دادن حق طلاق به زن است. به موجب این وکالت زن میتواند بدون نیاز به توافق مرد اقدام به گرفتن حکم طلاق کند. البته لازم به ذکر است پیش از اعطای وکالت طلاق باید میان مرد و زن توافق صورت بگیرد. یعنی مرد موافقت کند که زن وکالت در طلاق خویش داشته باشد. ممکن است افراد زیادی با این امر مخالفت کنند به این علت که فکر میکنند دادن حق طلاق محضری یا در ضمن عقد نامه به معنی متزلزل کردن پایه های زندگی مشترک است. در حالی که چنین نیست. زن زمانی اقدام به جدایی می کند که برای ادامه ی زندگی خود را در عسر و حرج ببیند و داشتن حق طلاق به این معنی نیست که زن بی علت اقدام به گرفتن طلاق می کند.

اعطای وکالت طلاق به دو صورت انجام میگرد. اعطای حق طلاق محضری و دادن حق طلاق در ضمن عقدنامه. در ادامه به توضیح دقیق هر کدام می پردازیم.

حق طلاق در ضمن عقد نامه

مطابق قوانین قانون مدنی در ضمن عقود لازم میتوان هر عقد لازم و جایز دیگری منعقد کرد. حق طلاق زن یا وکالت طلاق نیز یکی از عقودی است که میتوان در ضمن عقد نکاح آن را مطرح کرد. برای این کار کافی است که مرد در هنگام نوشتن متن عقد نامه تصریح کند که حق طلاق به همسر خویش میدهد و عاقد نیز آن را در متن عقد نامه وارد کند.

اعطای حق طلاق از طریق عقدنامه به هیچ عنوان قابلیت عزل از جانب مرد را ندارد و از زمان امضای عقد نامه توسط طرفین ، غیر قابل برهم خوردن است.

اگر از طریق عقد نامه قصد گرفتن حق طلاق را دارید باید دقت کنید که هیچ شرطی در ضمن اعطای حق طلاق ذکر نشود. برای مثال شرط نشود زن حق طلاق دارد در صورت بخشش مهریه خویش. در این صورت شما از این حق نمی توانید استفاده کنید مگر با بخشش مهریه خود. چنانچه با توافق شروطی را در ضمن اعطای حق طلاق ذکر کردید اما پس از امضا ی عقد از این توافق پشیمان شدید متاسفانه راهی برای عزل این عقد پیش روی شما نیست .یا باید از طریق عمل به شروط ،اقدام به گرفتن طلاق کنید یا از حق طلاق مشروط خود استفاده نکنید و از طرق دیگر مانند درخواست طلاق به صورت غیر توافقی می توانید اقدام به دریافت حکم طلاق کنید.

حق طلاق محضری

حق طلاق محضری پس از انعقاد عقد نکاح اسلامی صورت میگیرد و شیوه ی اعطای آن نیز مانند اعطای سایر وکالت نامه هست. به این صورت که طرفین با در دست داشتن مدارک مورد نیاز مانند شناسنامه و کارت ملی به محضر یا دفتر خانه مراجعه کرده و اقدام به تنطیم وکالتنامه می کنند. در حق طلاق محضری نیز مرد میتواند شروطی را ذکر کند و حق طلاق را مشروط کند . همچنین حق طلاق میتواند مدت دار باشد و همچنین این حق طلاق میتواند بلاعزل باشد یا قابلیت عزل نیز داشته باشد که متاسفانه این امر از معایب حق طلاق محضری است. زیرا در حق طلاق محضری تمام شروط بسته به اراده و خواست مرد است.

ممکن است حق طلاق مشروط باشد. وجود شرط در هم حق طلاق محضری و هم در حق طلاق عقدنامه ای ممکن است و این بسته به توافق طرفین است. برای مثال شرط شود که حق طلاق به زن داده می شود در ازای اعطای حضانت فرزندان . در این صورت زن فقط زمانی میتواند از طریق وکالتنامه اقدام به گرفتن حکم طلاق کند که حضانت فرزندان را به زوج خود واگذار کند.

نکته : مرد برای اعطای حق طلاق در خارج کشور کافی است به کنسولگری یا سفارت ایران مراجعه کند و وکالتنامه را صادر کند.
برای اعطای حق طلاق محضری نیازی به حضور زوجه نیست. برای تنظیم وکالت نامه حضور موکل کافی است.
حدود اختیارات زوجه در حق طلاق محضری از اهمیت بسیاری برخوردار است و در حقیقت تعیین کننده است. یعنی تعیین می کند که زن به چه قیمتی میتواند حکم طلاق را دریافت کند. به همین علت دقت نظر بسیار در زمان نوشتن متن وکالتنامه نیاز است.

ممکن است این سوال مطرح شود که آیا زوجه میتواند به همسر خود حق طلاق محضری بدهد ؟ در این باره لازم به ذکر است نیاز به صدور چنین حق طلاقی چندان حس نمی شود. چرا که به موجب قانون مرد می تواند هر زمان که بخواهد با تسویه ی حقوق کامل زن اقدام به گرفتن حکم طلاق کند . به همین علت این نوع از حق طلاق محضری چندان دیده نمی شود .اما لازم به ذکر است گاهی حق طلاق مشروط به مرد داده می شود. به این صورت که در ضمن عقد نامه ذکر می شود مرد حق طلاق دارد به شرط اعطای حق حضانت فرزندان که در این صورت ، این امر نه تنها بی فایده نیست بلکه در مواردی بسیار مفید و سودمند است.

معایب و مزایا حق طلاق محضری

همانطور که فوقا ذکر شد شرایط موجود در حق طلاق همچنین مدت یا بلا عزل بودن آن تماما به اراده مرد بستگی دارد. از این نظر ممکن است برای توافق در این امر مجبور به گذشت از برخی حقوق خود شوید.

اما مزایا حق طلاق محضری یا عقد نامه ای بسیار زیاد تر از طلاق غیر توافقی یا حتی توافقی می باشد. با در دست داشتن حق طلاق سرعت و روند گرفتن حکم طلاق سریع تر و آسان تر است. معمولا زمان طلاق از طریق حق طلاق در تهران به اندازه ی زمان گرفتن حکم طلاق توافقی است و از یک هفته تا بیست روز متغیر است.

از مهم تریم مزایا استفاده از حق طلاق محضری عدم نیاز به حضور زوج است. یعنی شما یا وکیلتان بدون نیاز به حضور مرد میتوانید تمام مراحل گرفتن حکم طلاق را در پیش بگیرید و در نهایت خود را مطلقه بسازید.

در ادامه اگر حق طلاق شما بدون قید و شرط باشد نسبت به طلاق توافقی نیز مزایا بسیاری دارد. در طلاق توافقی معمولا توافق با صرف نظر کردن از برخی حقوق صورت میگیرد. برای مثال با مرد توافق می شود در نتیجه ی بذل مهریه طلاق صورت بگیرد. اما اگر در متن وکالتنامه هیچ شرطی ذکر نشده باشد در این صورت نه تنها شما می توانید با سهولت و به سادگی حکم طلاق را دریافت کنید بلکه مرد نیز ملزم به پرداخت تمامی حقوق شما نیز می شود.

آیا زن پس از استفاده از حق طلاق امکان رجوع دارد؟

در این باره لازم به ذکر است رجوع زن ارتباطی به استفاده از حق طلاق محضری ندارد. در مورد اینکه پس از رجوع از طلاق امکان استفاده ی مجدد از حق طلاق موجود است یا خیر ، هیات عمومی دیوان عدالت کشور تصریح داشته است که در صورت رجوع زن ، استفاده ی مجدد از حق طلاق صحیح و بلا مانع است.

ممکن است به نظر بیاید که برای حق طلاق محضری نیازی به وکیل نیست . اما شایان ذکر است در زمان انعقاد هر حقی در وهله اول نیاز به کسب اطلاعات کافی است و دوما مشاوره های فرد متخصص در زمان انعقاد عقد می تواند شما را از نتایج و عواقب تمامی اقدامات خود مطلع سازد . به همین علت حضور یک وکیل لازم است تا متن وکالتنامه را مورد ارزیابی و برسی قرار بدهد و صحت و درستی آن را تایید کند. به همین منظور به شما پیشنهاد می شود در صورتی که به دنبال دریافت و تنظیم حق طلاق محضری هستید حتما از طریق وکیل اقدام به آن کنید.

یک پیام بگذارید