وکیل جرایم ورزشی
جرایم ورزشی
در خصوص جرایم ورزشی هم از باب مسولیت مدنی و هم از باب یک اصل پذیرفته شده در حقوق که هر کسی موجب ورود ضرر و یا صدمه و یا خسارت به دیگری گردد موظف به جبران آن می باشد، در قانون مجازات اسلامی از آن جرم انگاری شده است.
مهمترین ماده در این خصوص ماده ۱۵۸ قانون مجازات اسلامی است
ماده ۱۵۸ قانون مجازات اسلامی
الف- در صورتی که ارتکاب رفتار به حکم یا اجازه قانون باشد.
ب- در صورتی که ارتکاب رفتار برای اجرای قانون اهم لازم باشد.
پ- در صورتی که ارتکاب رفتار به امر قانونی مقام ذی صلاح باشد و امر مذکور خلاف شرع نباشد.
ت- اقدامات والدین و اولیای قانونی و سرپرستان صغار و مجانین که به منظور تادیب یا حفاظت آنها انجام میشود، مشروط بر اینکه اقدامات مذکور در حد متعارف و حدود شرعی تادیب و محافظت باشد.
ث- عملیات ورزشی و حوادث ناشی از آن، مشروط بر اینکه سبب حوادث، نقض مقررات مربوط به آن ورزش نباشد و این مقررات هم مغایر موازین شرعی نباشد.
ج- هر نوع عمل جراحی یا طبی مشروع که با رضایت شخص یا اولیاء یا سرپرستان یا نمایندگان قانونی وی و رعایت موازین فنی و علمی و نظامات دولتی انجام میشود. در موارد فوری اخذ رضایت ضروری نیست.
بنابر این بر اساس بند ث ماده ۱۵۸ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و با گرفتن مفهوم مخالف به مجرمانه بودن آن نیز می توان پی برد و چنین بیان داشت حوادث ناشی از عملیات ورزشی در صورتی که سبب آن حوادث نقص مقررات آن ورزش نبوده باشد و همچنین مخالف قوانین شرعی نیز نبوده باشد.
تجزیه این بند بدین معنی که برای مثال در ورزش فوتبال اگر بازیکن خاطی با تکل به زیر پای بازیکن حریف موجب شکستن ساق پای وی شود چون در چهارچوب بازی بوده است و طبق اصل پذیرفته شده که در چهارچوب به یکدیگر این اذن داده شده است و اگر عرف بازی این آسیب ها را پیش بینی نماید خاطی از طریق کیفری قابل پیگرد نخواهد بود.
در این مثال با تکل خاطی مجرم شناخته نمی شود.
لذا اگر در همین فوتبال بازیکن خاطی با مشت به بینی بازیکن حریف ضربه وارد آورد خارج از اذنی است که بازیکنان در چهارچوب مسابقه به یکدیگر داده اند و مخالف با قوانین آن ورزش نیز می باشد.
بدان جهات، عمل مجرمانه بازیکن خاطی در محاکم کیفری قابل پیگیری می باشد.
لکن همین مشت اگر در مسابقه بوکس موجب شکستن بینی حریف شود ضربه زننده مجرم شناخته نخواهد شد.
چرا که ورزش بوکس با مشت سر و کار دارد و ورزشکاران در رینگ این اجازه را به یکدیگر داده اند که به یکدیگر مشت وارد آورند.
مثال دیگر اینکه فرض کنید دو بوکسور پس از مسابقه در خیابان با مشاهده یکدیگر درگیر شوند و طرف مقابل با مشت بینی طرف مقابلش را مورد آسیب قرار دهد.
در این صورت به دلیل اینکه در چهارچوب مسابقه نبوده است و در خارج از رینگ مسابقه می باشد و این دو شخص خارج از مسابقه به یکدیگر اجازه آسیب زدن ندنده اند فرد آسیب زننده از دیدگاه حقوق کیفری مجرم شناخته خواهد شد.
✍️مثال دیگر که قسمت آخر این بند آمده مخالف قوانین شرعی نیز نباشد.
برای مثال فرض کنید در رشته بوکس در رینگ مسابقه یک ورزشکار با مشت ضربه ای به گیجگاه طرف مقابل وارد آورد و در اثر ضربه جانش را از دست دهد.
در این صورت دو دیدگاه وجود دارد عده ای با استناد به قسمت آخر بند ث ماده ۱۵۷ این شخص را قاتل می دانند.
چراکه درست است به یکدیگر اجازه آسیب رساندن داده اند لکن اجازه قتل نداده است و اگر بدهد نیز شرع و قانون این اجازه را به وی نمی دهد.
گروه دوم معتقدند کسی که وارد این ورزش می شود و در مسابقه اذن در ورود آسیب را داده است و در این صورت باید پیش بینی می نمود ممکن است این آسیب منجر به مرگ وی گردد و همچنین با منتفی دانستن قصد و یا عنصر معنوی در وارد کننده آسیب وی را قاتل در قتل عمد نمی دانند.
هر دو نظر طرفداران بسیاری دارد و قابل دفاع است و در این مورد نظر قاضی حکم فرما است.
بیشتر بدانیم : دادسرای ویژه جرایم ورزشی در تهران
با توجه به اینکه موضوعات ورزشی در حوزه فرهنگ قابلیت رسیدگی دارند و باشگاههای ورزشی با عنوان باشگاه فرهنگی ورزشی فعالیت می نمایند رسیدگی به جرائم مرتبط با ورزش در دادسرای فرهنگ و رسانه انجام می شود.
بنابراین با توجه به ماهیت تخصصی بودن دادسرای فرهنگ و رسانه تمامی شکایت علیه ورزشکاران به این دادسرا ارجاع می شود و توسط قضات ویژه مورد رسیدگی قرار می گیرد.
در صورتی که نیاز به مشاوره حقوقی با وکیل ویژه جرایم ورزشی دارید با دفتر حقوقی ق گرا و با وکیل متخصص این رشته تماس حاصل فرمایید.