حضانت

مدارک لازم برای گرفتن حضانت

Rate this post

مقدمه

پس از جدایی زوجین از یکدیگر، یکی از موارد مهمی که همواره مشکل ساز می باشد، تعیین نمودن حضانت فرزند یا همان حق نگهداری از فرزند می باشد. چرا که عمدتا هر یک زوجین تمایل دارند که فرزندان خود را شخصا بزرگ و تربیت کنند. با توجه به این مسئله که حضانت فرزند پس از طلاق بر اساس صلاحیت فرزند تعیین می گردد اگر یکی از زوجین به نگهداری فرزندان از سوی فرد دیگر اعتراض داشته باشد و خود را محق در نگهداری فرزندان بدان برای گرفتن حضانت می بایست ضمن شکایت، مدارکی را دال بر عدم صلاحیت طرف مقابل به دادگاه ارائه نماید . در ادامه مقاله با مرال شکایت و مداراک لازم برای اثبات این ادعا آشنا می شویم .

مراحل طرح شکایت برای گرفتن حضانت فرزند

طبق ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی، اگر پدر یا مادری که حضانت فرزند را به عهده دارند دارای مشکل اخلاقی باشند یا در نگهداری فرزندان کوتاهی نمایند و این امر باعث ایجاد مشکلات جسم و روح برای فرزند گردد، نزدیکان فرزندان همچون قیم یا رئیس حوزه قضایی، می توانند با طرح شکایت برای گرفتن حضانت فرزند از دادگاه بخواهند تا در این رابطه تصمیم گیری کند. از مهمترین دلایل کوتاهی در نگهداری فرزند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فساد اخلاقی و فحشا
    اعتیاد
    تنبیه بدنی بیش از حد کودک
    بیماری روانی
    سوء استفاده از ایشان

بیشتر بدانیم :  سلب حضانت از فرزند مشترک

نحوه شکایت برای گرفتن حضانت فرزند

در صورت وجود یکی از این دلایل، نزدیکان، قیم، والد دیگر یا رئیس حوزه قضایی، می توانند از دادگاه صالح حوزه خانواده تقاضا نمایند تا حضانت فرزند از پدر یا مادر مرتکب تخلف و کوتاهی سلب شود. برای طرح این شکایت، می توان با بهترین وکیل خانواده در گروه حقوقی حق گرا مشورت نمود و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت کرد. اطلاعات مورد نیاز را باید در این دادخواست درج نمود. در صورت نیاز، مدارک و شواهد موجود را باید به دادگاه ارائه داد. در این شرایط، دادگاه قادر به تصمیم گیری در این زمینه خواهد بود و در صورت اثبات این موارد رای قطعی صادر خواهد شد.

اگر ادله کافی برای طرح این شکایت وجود داشته باشند، والد دیگر یا یکی از نزدیکان کودک باید با مراجعه به دادگاه خانواده دادخواست خود را تقدیم نماید. پس از این مرحله، دلایل موجود برای دریافت حضانت فرزند باید ثابت گردند. در مراحل نهایی، دادگاه طبق تشخیص خود رای سلب حضانت یا حضانت طرف دیگر را صادر می کند. به خاطر داشته باشید که طبق قانون برای اثبات دعاوی مختلف می توان از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند استفاده کرد. علم و آگاهی قاضی نیز در پرونده ها تاثیر قابل توجهی دارد. انجام مشاوره خوب و مناسب با مسیر شکایت با بهترین وکیل گروه حقوقی حق گرا ، استفاده از ادله و راهکار منطقی را برای شما مشخص می سازد.

مدارک مورد نیاز شکایت برای اخذ حضانت فرزند

در مرحله نخست طرح شکایت برای اخذ حضانت فرزند، باید اصل و کپی مدارک هویتی و سند ازدواج یا طلاق را همراه با دادخواست به دادگاه ارائه داد. لازم به ذکر است که برای دادخواست حضانت، به صدور حکم طلاق نیازی ندارید. اثبات زندگی والدین جدا از یکدیگر، برای درخواست حضانت کافی می باشد. سپس برای جلب نظر دادگاه، یکی از موارد زیر یا چندین مورد باید به عنوان مدرک ارائه شوند.

تقاضای جلب نظر کارشناس برای تشخیص این موضوع که طرف مقابل در نگهداری فرزند، مرتکب تخلف یا کوتاهی شده یا سلامت ایشان را به خطر انداخته است.
تقاضا برای انجام تحقیقات
درخواست استعلام از مراجع صالح در رابطه با موضوع
شهادت شاهدان و مطلعین و استفاده از سوگند
استعلام پزشکی قانونی و دیگر دلایل و مدارک که می توان آن ها را با مشورت با بهترین وکیل طلاق در گروه حقوقی حق گرا به پرونده پیوست کرد.

طبق مفاد قانون مدنی، به منظور طرح شکایت برای گرفتن حضانت فرزند از یکی از والدین باید دلایل فوق را ارائه داد. این دلایل نمایانگر کوتاهی والدین در نگهداری فرزندان یا وجود مشکل اخلاقی در یکی از آن ها می باشد. برای دستیابی به نتایج مطلوب در طرح شکایت، باید این دلایل را جمع آوری نمود. از طریق دادخواست مدارک را به دادگاه ارائه داد.

بیشتر بدانیم :  مزایای گرفتن حضانت فرزند

هزینه مورد نیاز طرح شکایت برای گرفتن حضانت فرزند

دادگاه های خانواده، صلاحیت رسیدگی به دادخواست حضانت را دارند. هزینه دادرسی، با توجه به دعاوی غیر مالی محاسبه و تعیین می شود. در صورت عدم عملکرد یکی از والدین به وظیفه خود در قبال فرزندان، ترک فعل ایشان جرم محسوب می شود. صلاحیت رسیدگی به جرایم، به عهده دادسراهای محل وقوع جرم می باشد. به طور کلی، می توان گفت مجموعه هزینه دادرسی از مرحله ثبت شکایت تا صدور رای و هزینه های مرحله اجرا و تعرفه های حق الوکاله وکیل در صورت اخذ وکیل، هزینه های کارشناسی و هزینه های ثبت شکواییه سالانه توسط سازمان برنامه و بودجه اعلام می شود. به منظور کسب اطلاع از تعرفه خدمات قضایی در سال ۱۴۰۳، می توان به قانون بودجه کشور مراجعه کرد.

زمان مورد نیاز برای پیگیری شکایت برای گرفتن حضانت فرزند

پرونده های قضایی بسیار زیادی در دادگاه های خانواده، به طرح شکایت اخذ حضانت فرزند اختصاص دارند. هر روزه شاهد طرح این شکایات در محاکم قضایی مختلف هستیم. از این رو، باید عنوان کرد تخمین زمان آغاز و اتمام طرح این شکایت به صورت دقیق غیر قابل پیش بینی است. انجام کارشناسی های متعدد در این دعاوی، زمان مورد نیاز برای پیگیری آن ها را تا حد قابل توجهی افزایش می دهد. پیشگویی زمان پرونده های حقوقی و کیفری در زمینه های مختلف، در اکثر مواقع دقیق نیست. ماهرترین وکلای کشور نیز با توجه به پیچیدگی های امور قضایی، سعی می کنند از اعلام زمان نهایی پایان کار خودداری نمایند.

دفتر وکالت در تهران

در صورتی که درگیر پرونده گرفتن حضانت هستید می توانید پیگیری آن را وکلای حق گرا بسپارید .  شما می توانید با ارسال سوالات خود را در خصوص سایر مسائل خانواده از جمله طلاق ، بذل مهریه در طلاق توافقی، نیاز به حضور در جلسات دادگاه  و کلاً هر گونه سوالی که در مورد امور خانواده داشته باشید در سایتهای این گروه ( hagh-gara.ir و haghgara.com )، به صورت رایگان از مشاوره وکیل های حق گرا بهرمند شوید و یا جهت مشاوره با شماره تلفن های ذیل و یا وشماره ۰۹۳۶۴۶۸۸۸۶۱ تماس بگیرید .پیش از هر اقدامی، از مشورت با وکلای مجرب حق گرا غافل نشوید.

زمان مورد نیاز طرح شکایت

 

کارشناسان و وکلای شاغل در این حوزه، با تجربه خود در پیگیری و انجام پرونده های مختلف حضانت، بهترین و سریع ترین مسیر را می توانند برای شما انتخاب کنند. به منظور پیشگیری از رد شکایت، توصیه می شود قبل از طرح شکایت برای گرفتن حضانت با بهترین وکیل حقوقی در گروه حقوقی حق گرا فعال در حوزه مسائل خانوادگی، مسیر موفقیت پرونده را بررسی کنید.

بیشتر بدانیم :   همه چیز در باره حضانت فرزند بعد از طلاق

شرایط سلب حضانت فرزند از پدر

 

در برخی موارد ممکن است زمانی که فرزند نزد پدر است از سمت خانواده پدری یا والد به او آسیبی برسد در این زمان مادر یا خانواده مادری می تواند حضانت فرزند را از پدر سلب کنند. در مواردی از قانون مدنی کشورمان هم می شود هر دو والد یعنی پدر و مادر را از حضانت فرزند دور کرد که در این مورد شرایط خاصی باید وجو داشته باشد که در ادامه بررسی می شود.

  • مشکل اخلاقی
    ضرب و جرح خارج از حد مجاز
    اعتیاد به مشروبات الکلی، قمار و …
    مبتلا به اختلال روانی با توجه به تشخیص پزشک قانونی
    سوء استفاده از طفل یا اجبار او به کار های غیر اخلاقی و غیر قانونی

هرگاه که صحبت از اعتیاد می شود، اینگونه باید گفته که منظور اعتیاد آسیب زننده به فرزند می‌ باشد یا هر کدام از موارد در صورتی که به فرزند آسیب وارد کنند، می‌توانند دلیلی برای سلب حضانت از پدر باشد. در صورتی که مادر قصد دارد پدر را از حضانت سلب کند، باید پس از تحقیقات لازم درباره راه های پس گرفتن حضانت فرزند از پدر، دلیل خود را به شکل کامل برای دادگاه اثبات کند. صرفا با گفتن اینکه پدر اعتیاد دارد یا مورد اخلاقی دارد نمی‌ تواند دلیلی برای سلب حضانت باشد.

شرایط سلب حضانت فرزند از مادر

در صورتی که مادر یکی از شرایط زیر را داشته باشد، پدر این اختیار را دارد که برای سلب حضانت فرزند از مادر و گرفتن حضانت فرزندان اقدامات لازم را انجام دهد.

  • در شرایطی که مادر فساد اخلاقی داشته باشد و این مسئله در دادگاه ثابت شود، حضانت فرزند از او سلب می گردد.
    اگر مادر به مواد مخدر یا الکل اعتیاد داشته باشد، واجد شرایط گرفتن حضانت فرزند دختر پس از طلاق نخواهد بود.
    اگر مادر از کودک سوء استفاده کند و از او برای مشاغل ضد اخلاقی استفاده کند، حضانت فرزند دختر از مادر سلب خواهد شد.
    در صورت ابتلای مادر به بیماری‌ های روانی، طبق تشخیص پزشکی قانونی حضانت فرزند از او سلب خواهد شد.
    در شرایطی که مادر اقدام به ضرب و جرح خارج از متعارف کودک کند و این عمل دائم تکرار شود حضانت فرزند از او سلب می گردد.

 

موارد سلب حضانت

 

سلب حضانت از والدین موضوعی حساس و پیچیده است که در آن، منافع و سلامت کودک در اولویت قرار دارد.

بر اساس قانون، در صورتی که والدین به دلیل انحرافات اخلاقی یا عدم صلاحیت، سلامت جسمی و روانی فرزند را به خطر اندازند، ممکن است حق حضانت از آنها سلب شود.

این انحرافات می‌تواند شامل رفتارهای ناپسند اجتماعی، اعتیاد به مواد مخدر، قمار یا الکل، و حتی آسیب‌های جسمی و روانی به کودک باشد.

در چنین شرایطی، دیگران از جمله نزدیکان می‌توانند به دادگاه مراجعه کرده و با ارائه مدارک و شواهد لازم، درخواست انتقال حضانت را ارائه دهند.

سهل‌انگاری در تربیت و مراقبت از کودک یا مشاغل تمام‌ وقت که مانع از نگهداری مناسب از او شود، می‌تواند به عنوان دلایل دیگری برای سلب این حق مطرح شود.

در نهایت، تصمیم‌گیری درباره حضانت همواره تحت نظر قاضی و با توجه به شرایط خاص هر پرونده انجام می‌گیرد.

مادر چگونه می‌تواند حضانت طفل را برعهده گیرد؟

در نظام حقوقی ایران، شرایط حضانت فرزند توسط مادر تحت تأثیر تغییرات قانونی قرار گرفته است.

طبق اصلاحات اخیر، حق حضانت فرزندان دختر و پسر تا سن ۷ سالگی به مادر تعلق دارد.

مگر اینکه او از نظر صلاحیت دچار مشکل باشد.

این حق به معنای مسئولیت نگهداری و تربیت کودک است.

نکته حائز اهمیت این است که ولایت به معنای اداره امور مالی و حقوقی فرزند است که همچنان به پدر واگذار می‌شود.

بنابراین، حتی در صورتی‌ که مادر حضانت را بر عهده داشته باشد، نمی‌تواند بدون اجازه پدر اقداماتی چون سفر به خارج از کشور یا انجام معاملات مالی برای کودک انجام دهد.

در واقع، در صورتی که پدر توانایی یا شرایط لازم را نداشته باشد، مسئولیت‌های مالی بر عهده جد پدری خواهد بود.

این تفکیک بین حضانت و ولایت، تأکید بر لزوم توجه به نیازهای عاطفی و مادی کودکان در شرایط تغییر یافته خانواده‌ها دارد.

سخن پایانی

در این مطلب با مدارک لازم برای دادخواست حضانت فرزند آشنا شدیم.

در فرآیند دادخواست حضانت فرزند، ارائه مدارک مناسب و مستند از اهمیت بالایی برخوردار است.

والدین باید اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی خود را به منظور احراز هویت ارائه دهند.

همچنین سند ازدواج یا طلاق که وضعیت حقوقی آن‌ها را مشخص می‌کند، الزامی است.

علاوه بر این، تأمین مدارک تکمیلی نظیر درخواست جلب نظر کارشناس برای ارزیابی صلاحیت والدین نیز می‌تواند تأثیر زیادی بر تصمیم‌گیری دادگاه داشته باشد.

استعلام از مراجع مطلع و پزشکی قانونی در موارد خاص برای بررسی سلامت جسمی و روانی طرفین و فرزند نیز ممکن است درخواست شود.

در نهایت، والدینی که قصد دارند حضانت فرزند را بدست آورند، باید دقت کنند تا تمامی مدارک لازم را به طور کامل و دقیق جمع‌آوری کنند تا بتوانند ادعای خود را با قوت بیشتری به اثبات برسانند.

 

یک پیام بگذارید