جرم تخریب اموال
تخریب اموال
تخریب به طور کلی و در عرف به معنای آسیب زدن و از بین بردن اموال دیگران است ولی در قانون تعاریف دیگری نیز دارد. در حقوق کیفری، علاوه بر آسیب زدن و از بین بردن اموال، تعریف دیگری نیز از تخریب آمده است آن هم از حیز انتفاع خارج کردن مال است. یعنی شاید هیچ آسیبی به اموال وارد نشود ولی فرد مرتکب، آن را به طور پنهانی از دسترس صاحبش خارج کند .
آیا موضوع تخریب مهم است؟
مهم نیست که نوع اموال چه باشد هر کدام از اموال که بتوانند تخریب شوند و فردی این عمل تخریب را انجام دهد، چه جزئی و چه زیاد،جرم تخریب شکل می گیرد و تفاوتی ندارد که مال منقول باشد یا غیر منقول، یا اموال شخصی باشد یا دولتی و عمومی. نوع تخریب مهم نیست و در هر صورت جرم محسوب می شود و مجازاتی نیز به همراه دارد.
بعضی از انواع جرم تخریب کدامند؟
- تخریب و از بین بردن حیوانات
- تخریب اموال عمومی
- تخریب طبیعت و محیط زیست
- تخریب نوشته ها و سند های دولتی
- تخریب اموال فرهنگی تاریخی
بیشتر بدانیم : بهترین وکیل جرایم امنیتی
حال به توضیح تعدادی از موارد مذکور می پردازیم
تخریب نوشته ها و سند های دولتی
در ماده ی ۵۴۴ و ۶۸۱ درباره ی از بین بردن و تخریب اسناد دولتی توضیح داده شده است. در ماده ی ۵۴۴ آمده است که در صورت تخریب و از بین رفتن اسناد و نوشته های دولتی که مسئولیت آن ها به ماموران رسمی سپرده شده است، تمام افرادی که در انجام وظایف خود که نگهداری از این اسناد بوده، سهل انگاری کرده اند، اعم از مباشر ثبت، دفتردار و…،مجرم شمرده می شوند و محکوم به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال خواهند شد. و همچنین در ماده ی ۶۸۱ آمده است که هر کسی که به طور عامدانه و از قصد اسناد دولتی را تخریب کند و از بین ببرد، مجازاتش از ۲ تا ۱۰ سال حبس خواهد بود.
تخریب اموال فرهنگی تاریخی
در فصل نه قانون مجازات اسلامی، قوانینی در این باره ذکر شده است. در ماده ی ۵۵۸ این قانون آمده است که اگر شخصی مجموعه ها و محوطه های فرهنگی و مذهبی و تاریخی که در آثار ملی ایران ثبت شده است را به تخریب برساند باید خسارتی که وارد کرده را بپردازد و همچنین این امر از یک تا ده سال حبس به همراه دارد.همچنین در ماده ۵۶۹ آمده است که اگر این ملک شخصی باشد و فردی بدون اطلاع از اینکه این ملک به عنوان اثر ملی ثبت شده است، به تخریب ملک بپردازد، محاکمه نخواهد شد و بخشیده می شود.
مجازات تخریب اموال دولتی چیست؟
جرم تخریب اموال عمومی از جمله جرائم غیر قابل گذشت است و مجازات سختی دارد.در ماده ۶۸۳ قانون تعزیرات مصوب ۷۵آمده است: اگر تخریب کردن اموال عمومی که به دست سه نفر یا بیشتر صورت پذیرفته باشد، اگر این افراد محارب شناخته نشوند، به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهند شد. همچنین در ماده ی دیگری از این قانون آمده است که هرکس برای مردم عادی ایجاد مزاحمت کند و تنش بیافریند و آسایش و آرامش عمومی را خدشه دار کند، مجازات او حبس از ۱۵ روز تا ۶ ماه خواهد بود.
به طور کلی مجازات تخریب به دو دسته تقسیم می شود
مجازات اصلی ساده
در مواد ۶۷۵ به بعد قانون مجازات اسلامی مجازات هایی اعم از حبس و شلاق و جریمه نقدی، برای افرادی که به مال غیر آسیب وارد میکنند و آن را تخریب می کنند آمده است.
مجازات اصلی ساده با کیفیت مشدد
در مسائلی قانون گذار مجازات اصلی ساده ی کسی که به جرم تخریب دستگیر شده است را مشدد و سنگین کرده است. این مسائل به طور معمول آتش زدن و یا به کار بردن مواد منفجره است.در این موارد مرتکب تخریب اموال به طور شدید تری مجازات خواهد شد.
تخریب با مواد منفجره
تخریب با مواد منفجره
مجازات جرم انواع تخریب چیست؟
اگر فردی به طور عامدانه اموال شخصی دیگران مانند خودرو، زمین، ملک، درخت و..یا اموال عمومی مثل انبار، کارخانه، کشتی و … را به آتش بکشاند، به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد.
تبصره: اعمالی که ذکر شد اگر به قصد و منزله ی مقابله با حکومت اسلامی باشد، مجازات محارب را در پیش رو خواهد داشت.
در ماده ۶۷۶ قانون مجازات اسلامی آمده است که اگر فردی عامدانه اشیا منقول فرد دیگری را آتش بزند، شش ماه تا ۳ سال حبس برای او در نظر گرفته خواهد شد.
در ماده ۶۷۷ قانون مجازات اسلامی آمده است که اگر فردی عمدا اموال منقول و غیر منقول شخص دیگری را تخریب نماید ( هر مقدار از اموال را) از بین ببرد، به شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.
در ماده ۶۷۸ قانون مجازات اسلامی آمده است که اگر دو جرمی که در ماده های ۶۷۶ و ۶۷۷ ذکر شد، به وسیله ی مواد منفجره انجام شده باشد، به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد.
دفتر وکالت در تهران
ما به منظور دسترسی آسان شما به کارشناسان دفتر وکالت حق گرا ، در نقاط مختلف شهر تهران از جمله شمال ، شرق غرب و مرکزی دفتر با دسترسی های مناسب تامین نموده ایم که می توانید با استفاده از مسیر یابهای نشان ، بلد و گوگل مپ نزدیکترین محل را انتخاب نمایید.
همچنین شما می توانید با ارسال سوالات خود را در خصوص تخریب اموال ، جرایم امنیتی و نحوه دفاع از متهمان مربوطه و کلاً هر گونه سوالی که در مورد امور خانواده ، ملکی ، حقووقی، کیفری و… داشته باشید در سایتهای این گروه ( hagh-gara.ir و haghgara.com )، به صورت رایگان از مشاوره وکیل های حق گرا بهرمند شوید و یا جهت مشاوره با شماره تلفن های ذیل و یا وشماره ۰۹۳۶۴۶۸۸۸۶۱ تماس بگیرید .پیش از هر اقدامی، از مشورت با وکلای مجرب حق گرا غافل نشوید.
لازم به ذکر است از پروندههایی که حساسیت بسیار بالایی دارند میتوان به تخریب اموال و پرونده جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور اشاره کرد که وکیل انتخاب شده برای آنها باید از دانش بالایی برخوردار باشد تا روند پرونده به خوبی پیش رود. وکیل فعال در زمینه جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور باید با همه حوزهها و قوانین مربوط به آن آشنا باشد؛ به همین دلیل سعی کنید به دنبال بهترین وکیل باشید. هنگامی که به نماینده قانونی برای خود نیاز دارید، مهم است که یک وکیل واجد شرایط و با تجربه استخدام کنید.یک وکیل با تجربه در زمینه حقوقی مورد نیاز شما گزینه بهتری برای پرونده شما خواهد بود
حکم تخریب به وسیله کودکان یا افراد مجنون چیست؟
چنانچه تخریب توسط اطفال و یا مجانین صورت گیرد، نمیتوان علیه این اشخاص شکایت کیفری مطرح نمود. چون طبق قانون طفل و صغیر و دیوانه، مسئولیت کیفری ندارند و برای پیگیری تخریب اموالتان می توانید به طور همزمان از کودک و سرپرست او و یا سرپرست فرد مجنون، در دادکاه حقوقی طلب خسارت کنید. در ادامه دادگاه با توجه به نظر کارشناس رای را صادر خواهد کرد.
چگونه جرم تخریب فرد مرتکب را اثبات کنیم؟
اقرار فرد مرتکب: اقرار فرد مرتکب به جرم تخریب می تواند از راههای اثبات جرم باشد.
شهادت شهود: اگر دو فرد که واجد شرایط شهادت دادن باشند، در دادگاه حاضر شده و به مرتکب شدن مجرم به این جرم تخریب شهادت دهند، جرم ثابت می شود.
دانش و علم خود قاضی: قاضی می تواند به کمک دلایل و مستنداتی که به کمک کارشناسان نیروی انتظامی، فیلم دوربین مدار بسته ، و گزارشات محلی ذکر خواهند شد، جرم فرد تخریب کننده را اثبات کند و مجازاتی نیز برایش در نظر گیرد.
دادگاه صالح به رسیدگی جرم تخریب اموال کدام است؟
در هر شهری که جرم تخریب به وقوع بپیوندد، دادگاه همان شهر و محل جرم، صالح به رسیدگی خواهد بود.به طور مثال اگر شخصی ساکن اصفهان بود و در جریان سفرش به شهر تهران، در تهران خودرویش در طی دعوا، تخریب شود، دادگاه تهران، مرجع رسیدگی به این جرم می باشد.
چگونگی مطرح کردن شکایت کیفری جرم تخریب اموال
در ابتدا باید شکواییه ای با موضوع جرم تخریب، علیه فرد یا افراد مرتکب تنظیم نموده و تحویل دادسرا دهید و تحقیقات مورد نظر درباره شکایت انجام شده و در ادامه پرونده برای رسیدگی های بیشتر به دادگاه کیفری ۲ ارسال خواهد شد.
برای گرفتن مشاوره و تنظیم دادخواست و حصول اطلاعات بیشتر در این باره می توانید با موسسه حقوقی حق گرا تماس گرفته و پیگیری پرونده ی خود را با خیالی راحت به ما بسپارید.