عقد بیع

تفاوت اثبات مالکیت و اثبات وقوع بیع

Rate this post

 

 

انواع عقد بیع

در ادامه ضمن بیان توضیحات مختصری در خصوص وقوع بیع به بیان انواع عقد بیع میپردازیم. با توجه به مبیع یا همان موضوع معامله و ثمن یا قیمت معامله دسته‌بندی‌های مختلفی برای بیع وجود دارد که عبارتند از:

بیع نقد: در این نوع از عقد بیع به محض وقوع عقد؛ فروشنده ثمن و خریدار مبیع را دریافت می‌کند.
بیع نسیه: در این نوع از عقد بیع به محض وقوع عقد باید مبیع به خریدار تسلیم شود؛ ولی برای پرداخت ثمن به فروشنده زمان تعیین شده و پرداخت ثمن در زمان حال و فوری انجام نمی‌شود.
بیع سلم یا سلف: بیع سلم یا سلف درست بر عکس بیع نسیه است. در بیع سلم به محض انجام عقد باید ثمن یا قیمت معامله به فروشنده پرداخت شود؛ ولی برای تحویل مبیع یا مورد معامله زمان تعیین می‌شود.
بیع کالی به کالی: برای تسلیم مبیع و ثمن در بیع کالی به کالی، مدت تعیین می‌شود. تسلیم هر یک از مبیع و ثمن، ممکن است در یک زمان مشخص یا در طول بازه‌های زمانی تعیین شده انجام شود.

ممکن است عقد بیع به صورت شفاهی یا طبق تنظیم قرارداد رخ داده باشد و خریدار و فروشنده فقط مقدار ثمن و مبیع را مشخص کرده باشند. اگر یکی از طرفین وقوع عقد بیع را انکارکند، طرف مقابل باید وقوع عقد بیع را اثبات کند. البته در صورتی که انجام عقد بیع مشروط به موضوع خاصی بوده و فردی که متعهد به انجام آن شرط شده آن را انجام ندهد، طرف مقابل می‌تواند بیع را فسخ کند. در این شرایط فرد متعهد با انصراف از شرط مذبور و حق فسخی که از آن ناشی شده است، میتواند از انحلال عقد بیع جلوگیری کند. برای دریافت مشاوره در خصوص اثبات وقوع بیع، ادله لازم برای اثبات وقوع عقد بیع، مدارک لازم برای اثبات وقوع بیع، نمونه رای اثبات وقوع عقد بیع، تفاوت اثبات مالکیت و اثبات وقوع بیع با وکلای موسسه حقوقی حق گرا تماس بگیرید.

قبول دعاوی حقوقی
شماره و آدرس دفتر وکیل حقوقی در تهران

شهروندان گرامی شما می توانید برای مشاوره و اعلام وکالت در پرونده های حقوقی در تهران و سایر شهرستان ها ، می توانید با حضور در دفتر وکالت وکیل حقوقی به ادرس شعبه شرق: میدان رسالت خیابان فرجام پلاک ۹۴۸ تلفن ۵- ۷۷۲۱۲۴۵۴  نزدیکترین  دفتر وکالت حقوقی حق گرا در شمال ، دفتر وکالت شرق و یا دفتر وکالت حقوقی شعبه غرب  تهران ، دفتر مرکز شهر حق گرا   از مشاوره وکیل متخصص کیفری استفاده نمود و در صورتی که بعد مسافت و یا سایر عوامل مانع حضور شما می گردد از طریق شماره تلفن ۰۹۱۹۹۰۷۵۹۶۶ به صورت تلفنی، واتساپ و تلگرام با وکیل حقوقی در فرجام  گروه حقوقی حق گرا در تماس باشید تا علاوه بر مشاوره در خصوص نحوی اعطای وکالت نیز توضیحات لازم ارائه گردد. ضمن اینکه در سایر نقاط شهر تهران نیز می توانید با مراجعه به سایر دفاتر حق گرا در غرب و شمال و مرکز تهران می توانید به آدرسهای ذیل همین صفحه مراجعه نمایید. ضمن اینکه در صورتی که سوال حقوقی داشته باشید می توانید به سایت دوم به نشانی haghgara.com  مراجعه نمایید

بیشتر بدانیم :تفاوت بیع با عقد صلح و شرایط انجام هر یک

ادله لازم برای اثبات وقوع بیع

در قسمت قبل توضیحاتی در خصوص اثبات وقوع بیع بیان شد. برای احقاق حق در هر دعوایی وجود یکسری ادله و مدارک لازم است. در این بخش به بیان ادله لازم برای اثبات وقوع بیع و در بخش بعد به بیان مدارک لازم برای اثبات وقوع بیع میپردازیم. گفتیم که اگر یکی از طرفین وقوع بیع را طبق قرارداد یا به صورت شفاهی منکر شود، طرف مقابل باید طبق مدارک و ادله‌ای که دارد وقوع عقد بیع را اثبات کند.

سند مالکیت: در صورت وجود سند عادی یا مبایعه نامه برای وقوع عقد بیع ممکن است خریدار یا فروشنده ادعا کند که آن سند جعلی است. در این صورت دادگاه بر اساس سایر شواهد و ادله درباره سند تنظیم شده بین طرفین تصمیم‌گیری می‌کند.

ممکن است چندین مبایعه نامه برای مورد معامله وجود داشته باشد. مبایعه نامه‌ای که مقدم بر سایر اسناد تنظیم شده است، نسبت به سایر اسناد در دادگاه اولویت خواهد داشت. اگر خریدار سند مالکیت داشته باشد، نیازی به اثبات وقوع بیع از سمت او نیست.
اما اگر خریدار مبلغ ثمن را پرداخت کرده و فروشنده سند را به نام خریدار منتقل نکرده باشد، خریدار با ارائه مدارک و ادله دیگر می‌تواند اثبات وقوع بیع را انجام دهد.

اقرار: ممکن است در جریان دادگاه فردی که منکر وقوع عقد بیع است، به عقد بیع اقرار کند. اگر منکر وقوع عقد بیع در حضور دو شاهد عاقل و بالغ اقرار کرده باشد می‌توان از این اقرار به عنوان مدرک استفاده کرد.
شهادت: درصورتی که عقد بیع به صورت شفاهی واقع شده باشد، می‌توان از طریق شاهدان وقوع عقد بیع را ثابت کرد. در این صورت شهادت دو نفر مرد عاقل و بالغ یا یک مرد و دو زن عاقل و بالغ به وقوع عقد بیع به اثبات این مساله کمک میکند.
امارات یا قرائن: امارات یا قرائن مدارکی هستند که نمی‌توانند وقوع بیع را به صورت کامل ثابت کنند، اما باعث شک کردن قاضی و نهاد تصمیم‌گیری درباره وقوع این عقد و اثبات وقوع بیع می‌شوند. به عنوان مثال می‌توان به صدا یا فیلم ضبط شده در هنگام انجام معامله یا رد و بدل کردن اسنادی مانند چک بین طرفین معامله اشاره نمود.
سوگند: در صورتی که هیچ راهی برای اثبات وقوع عقد بیع وجود نداشت خواهان می‌تواند سوگند یاد کند که عقد بیع انجام شده است.

مدارک لازم برای اثبات وقوع بیع

خواهان باید مدارکی که برای رسیدگی به اثبات وقوع بیع لازم است را آماده کند. مدارکی که برای اثبات عقد بیع نیاز است عبارتند از:

  • مدارک وقوع بیع از جمله اسناد عادی یا رسمی، امارات و قرائن، اسامی شهود یا اقرار خوانده به عقد بیع
  • رسید پرداخت وجه با ذکر شماره چک در مبایعه نامه
  • تنظیم دادخواست اثبات وقوع عقد بیع
  • ثبت درخواست در دفاتر خدمات قضایی الکترونیکی
  • حضور شاهدان در دادگاه جهت اثبات وقوع عقد بیع

مرجع صالح رسیدگی به دعوای اثبات وقوع بیع

اگر قصد اقامه دعوای اثبات وقوع بیع دارید برای طرح دعوی و تنظیم و ارائه دادخواست باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایید. پس از مراجعه به دفتر خدمات قضایی و ثبت دادخواست به دعوای شما در موعد مقرر در دادگاه عمومی حقوقی رسیدگی خواهد شد. زیرا اثبات وقوع بیع یک دعوای حقوقی میباشد.
اگر مال مورد معامله جز اموال منقول مانند خودرو باشد، دعوای اثبات وقوع بیع به تبع آن، منقول است و در دادگاه محل اقامت خوانده رسیدگی میشود. اگر موضوع دعوای اثبات وقوع عقد بیع جز اموال غیر منقول مانند یک قطعه زمین باشد، به تبعیت از آن، دعوای غیر منقول بوده و دادگاه محل وقوع مال غیر منقول صالح به رسیدگی خواهد بود.

هزینه دادرسی اثبات وقوع بیع

دعوای اثبات وقوع عقد بیع جزء دعاوی مالی میباشد و هزینه دادرسی که برای آن در نظر گرفته شده برای هر مرحله از طرح دعوا متفاوت است.
در مرحله بدوی: درخواست رسیدگی به اثبات وقوع بیع در مرحله بدوی، ۲.۵ تا ۳.۵ درصد ارزش خواسته است.
در مرحله واخواهی و تجدیدنظر: هزینه دادرسی در این مراحل بر اساس ارزش محکوم‌به حساب می‌شود و میزان آن حدود ۴.۵ درصد محکوم‌به است.
در مرحله فرجام‌خواهی، اعاده دادرسی و اعتراض ثالث: ۵.۵ درصد ارزش محکوم‌به، هزینه‌ای است که برای دادرسی در نظر گرفته می‌شود.

تفاوت اثبات مالکیت و اثبات وقوع بیع

یکی از دعاوی موجود در جامعه که به دعوای اثبات وقوع بیع شباهت دارد، دعوای اثبات مالکیت میباشد. از این رو لازم دانستیم توضیحات مختصری در خصوص تفاوت اثبات مالکیت و اثبات وقوع عقد بیع بیان کنیم. لذا برای کامل تر شدن مقاله اثبات وقوع بیع به بیان تفاوت این دو دعوا میپردازیم. یکی از تفاوت­های اثبات مالکیت و اثبات وقوع بیع این است که در اثبات مالکیت سند مالکیت وجود دارد ولی در اثبات وقوع بیع، خریدار و فروشنده در فروش توافق می‌کنند و نیازی نیست که حتما سند مالکیت وجود داشته باشد.
تفاوت دوم این است که در دعوای اثبات مالکیت می‌توان به تصرف اماره استناد نمود و به عبارتی فرد امکان تصرف در مال به هر شکلی را دارد؛ چون از نظر عرف آن فرد مالک شناخته شده است. ولی در اثبات وقوع بیع نمی‌توان به اماره تصرف استناد کرد؛ زیرا بین طرفین فقط توافقی صورت ‌گرفته و فرد مالکیت ملک را تنها به‌صورت شفاهی یا مثلا بر اساس یک قرارداد که جز اسناد عادی محسوب میشود بر عهده گرفته است.

نمونه رای اثبات وقوع بیع

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دادخواست آقای م. پ.چ. با وکالت بعدی آقای ف. ف. به طرفیت آقایان ع. خ. و م. خ. به خواسته صدور حکم بر اثبات وقوع بیع به انضمام هزینه دادرسی. بدین توضیح که حسب مدارک موجود در پرونده کلاسه ۹۴/۱۹۲ و کپی استشهادیه تنظیمی مورخ ۹۰/۴/۴ ثبت شده در پرونده مربوط به اعتراض خواهان نسبت به اجرای مقررات مربوط به ملی شدن اراضی موضوع بیع و اینکه مالکیت ایشان نسبت به ششدانگ مبیع توسط اداره منابع طبیعی فیروزکوه احراز شده و به اعتراض ایشان رسیدگی شده است. تقاضای صدور حکم وفق ستون خواسته را تقاضا نموده اند.
دادگاه پرونده مورد استناد را مطالبه نمود. لیکن مشخص گردید نسبت به آن تجدیدنظرخواهی شده و تنها دادنامه مربوط به آن به شماره ۹۴/۴۴۶ مورخ ۹۴/۵/۲۲ در سیستم مدیریت پرونده قابل دسترسی بود که به موجب آن با توجه به ارائه اسناد عادی بیع توسط خواهان در کمیسیون ماده واحده جهت ذینفع معرفی نمودن خویش در اراضی موضوع پرونده و اینکه حسب مواد ۴۸،۴۷،۴۶ قانون ثبت اسناد و املاک کشور چنین اسنادی در هیچ یک از ادارات و محاکم قابل پذیرش نیست و اداره منابع طبیعی نیز از این امر مستثنی نمی باشد.
بنابراین دادگاه نحوه طرح اعتراض به نحوه اجرای مقررات مربوط به ملی شدن به رقبه موضوع دعوی را برابر قانون ندانسته و در نهایت صرف نظر از اینکه رقبه مورد ترافع ملی است یا مستثنیات رای شماره ۲۲۲ مورخ ۹۱/۲/۲ قاضی هیات تعیین تکلیف را ابطال نموده تا ذینفع با ارائه مدارک مورد پذیرش قانون جهت اثبات ادعای خویش اقدام قانونی را انجام دهد. حال با عنایت به اینکه حسب استعلام صورت پذیرفته از اداره منابع طبیعی فیروزکوه مشخص گردید در تاریخ ۵۱/۶/۲۳ برگ تشخیص پلاک امین آباد تنظیم یافته. پس از آن در تاریخ ۵۲/۱/۳۱ در کمیسیون ماده ۵۶ مطرح گردید که به موجب رای کمیسیون میزان مستثنیات افزایش یافته است. سپس موضوع در کمیسیون ماده واحده شهرستان فیروزکوه مورد بررسی قرار گرفته و به میزان مستثنیات پلاک امین آباد اضافه شد.

اثبات وقوع بیع

لیکن رقبه موضوع دعوی جزء اراضی ملی باقی مانده است. نهایتاً در تاریخ ۷۵/۳/۲۶ سند اراضی ملی به نام دولت جمهوری اسلامی ایران منتقل شده است.
ثانیاً آنچه ملاک و تشخیص اراضی ملی از مستثنیات است تاریخ اجرای مقررات و تشخیص اراضی به عنوان منابع ملی است و از تاریخ تنظیم سند آن به نام دولت. ثالثاً پس از تشخیص اینکه اراضی ملی است حتی قبل از صدور سند مالکیت به نام دولت، مالکیت اشخاص اگر چه دارای سند رسمی باشند تا زمانی که احراز نگردد اجرای مقررات نسبت به آن ملک صحیح نبوده است زایل می گردد. تنها حقی که مالک پیشین آن زمین دارد اعتراض به نحوه اجرای مقررات است. که جهت این امر می تواند وکیل نیز تعیین نماید. لیکن تا زمان مشخص نشدن وضعیت ملک ،حق انتقال آن به اشخاص دیگر را ندارد. زیرا که ملک در این مرحله به نام دولت است هرچند که سند رسمی نداشته یا سند آن به نام اشخاص دیگر باشد.
زمانی مالک پیشین حق انتقال آن را خواهد داشت که پس از رسیدگی به اعتراض ایشان، ملک از اراضی ملی خارج شده باشد. بنا به مراتب فوق الذکر دادگاه معامله صورت پذیرفته در تاریخ ۶۹/۳/۱۳ را صحیح ندانسته. لذا مستنداً به ماده ۱۹۷ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی حکم بر بیحقی خواهان صادر و اعلام می نماید. رای صادره ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدیدنظر خواهی اقای ف. ف. به وکالت از آقای م. پ.چ. به طرفیت آقایان م. و ع. (هردو) خ. نسبت به دادنامه ی شماره ی ۹۴۰۹۹۷۲۲۱۳۱۰۰۹۱۷ مورخ ۱۳۹۴/۹/۲۶ صادره از شعبه ی اول دادگاه عمومی حقوقی فیروزکوه که به موجب آن حکم به بی حقی تجدیدنظر خواه نسبت به خواسته­ی نخستین وی مبنی بر اثبات وقوع بیع بین طرفین پرونده به انضمام خسارات دارسی، اصدار یافته است.
نظر به دادخواست و لایحه تجدیدنظر خواهی و با توجه به این که عقد بیع از عقودی است که تابع اراده متعاقدین می باشد و دادگاه نمی تواند در آن مدخلیتی داشته باشد. این دعوی از امور ترافعی نمی باشد تا وجاهت قانونی برای محاکم جهت ورود به آن داشته باشند. دعوی مطروحه قابلیت استماع ندارد.
درنتیجه دادگاه دادنامه تجدیدنظر خواسته را درخور نقض تشخیص می دهد. با استناد به مواد ۳۵۳،۳۵۸،۳۴۸،۲ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹ ضمن نقض دادنامه ی تجدیدنظر خواسته، قرار رد دعوی نخستین تجدیدنظر خواه (خواهان بدوی) را صادر و اعلام می دارد، رای صادره قطعی است.
طبق رای فوق عقد بیع از عقودی است که تابع اراده متعاقدین بوده و دادگاه نمی تواند در آن مدخلیتی داشته باشد. بنابراین دعوی اثبات وقوع بیع از امور ترافعی نبوده و قابل استماع در محاکم دادگستری نیست.

 

 

نمونه دادخواست اثبات مالکیت و تایید و تنفیذ وقوع عقد بیع

خواهان . . . . . . .

خوانده . . . . . . .
وکیل : ………………….

تعیین خواسته و بهای آن :
پرداخت حق زارعانه (کارافه دستارم)، طبق نظر کارشناسی (اراضی اصلاحات ارضی)،هزینه دادرسی حق الوکاله وکیل
دلایل و ملزمات دادخواست:
۱_ نامه شماره ۲.۳۴ وزارت کشاورزی و امور روستایی
۲_ بیمه نامه
۳_ صورت تحویلی گندم
۴_ شهادت شهود و استشهادیه
۵_ وکالت‌نامه وکیل
۶_ اظهارنامه
۷_ تحقیق و معاینه محل و استعلامات لازم از وزارت کشاورزی
۸_ انحصار وراثت موکلین

شرح نمونه دادخواست اثبات مالکیت و تایید و تنفیذ وقوع عقد بیع :

ریاست محترم دادگستری مجتمع قضایی…
با سلام و احترام
به استحضار عالی می‌رساند بنا برنامه ۲۱۳۴ مورخ ۸۸/۱۲.۴ مورخ موکلین آقای… به مدت ۳۳ سال از سال ۴۱ تا ۷۴ ، در حدود ۲۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی متعلق به خوانده مشغول کار و فعالیت کشاورزی بوده است در این خصوص با ارجاع موضوع به کارشناس رسمی دادگستری تقاضای دریافت حقوق زارعانه (کارافه،دستارم) برابر بر مقررات حاکم بر اراضی از جمله مقررات اصلاحات اراضی را دارد. بنابر ادله متقن،شهادت شهود و عندالاقتضا معاینه و تحقیق محلی استدعای صدور رای در چهارچوب قانون بر محکومیت خوانده به پرداخت حقوق زارعانه موکلین هزینه دادرسی حق الوکاله و خسارت تاخیر تادیه را دارد.

یک پیام بگذارید