ارث زن از شوهر
زن در چه شرایطی از مرد ارث می برد ؟ ارث زن از شوهر چقدر است ؟ هشت یکیعنی جقدر؟ اینها مواردی است که در بحث تقسیم ارث و میزان سهم زن از ارث مطرح می باشد
ارث از جمله حقوق مالی و اقتصادی به شمار میرود که در مواردی افراد پس از فوت اعضای خانواده یا بستگانشان از آن بهرهمند میشوند و البته میزان آن برای همه افراد یکسان نبوده و بسته به عوامل مختلف متفاوت است.
به عنوان مثال، در مواقعی زن کمتر از مرد یا حتی به میزان نصف او از این حق برخوردار میشود که شاید این موضوع دلیلی جز عهدهدار بودن مدیریت و مخارج زندگی توسط مرد و استفاده از این حق در زندگی مشترک نداشته باشد؛ البته همیشه این گونه نیست و در جایی نیز ممکن است زن به طور مساوی با مرد ارث برده یا حتی در مقاطعی صاحب ارث بیشتری از مرد شود.
سهم ارث زن پس از فوت شوهر
ماده ۸۶۱ قانون مدنی موجبات ارث بردن از متوفی را دو امر بیان کرده که شامل نسبت و سبب است. زن پس از آنکه به عقد دائم مرد درآمد سببیت که همان زوجیت است، حاصل میشود، البته ماده ۸۶۴ بیان میکند که «از جمله اشخاصی که به موجب سبب، ارث میبرند هر یک از زوجین است که هنگام فوت دیگری زنده باشد.»
همچنین قانونگذار شرط زنده بودن زن را هنگام فوت همسر بیان میکند که اگر چنین نباشد هیچ ارثی از بابت سهم زن به فرزندان و بستگان وی از مال شوهر تعلق نمیگیرد.
شرط عمومی بعدی برای ارث بردن زن که برای دیگر وراث باید رعایت شود ماده ۹۴۱ قانون مدنی است که بیان میکند: «زن نباید ممنوع از ارث باشد.» ماده ۸۸۰ قانون مدنی نیز قتل را از موانع ارث دانسته است، یعنی اگر زن، شوهر را که مورث او است، عمدا بکشد از ارث او ممنوع میشود.
شرط دیگر محرومیت آن است که در ماده ۸۸۱ مکرر قانون مدنی آمده است که در آن به کافر شدن زن (همسر مسلمان) پیش از مرگ شوهر مسلمان خود اشاره کرده است.
قانونگذار در ماده ۹۳۱ قانون مدنی، مقدار سهمالارث زن از اموال همسرش را اینگونه عنوان میکند. هر یک از زوجین که زنده باشند، فرض خود را میبرد و این فرض عبارت است از نصف (یک دوم) ترکه برای زوج و ربع (یک چهارم) آن برای زوجه در صورتی که میت اولاد یا اولاد اولاد (نوه) نداشته باشد و ربع (یک چهارم) ترکه برای زوج و ثمن (یک هشتم) آن برای زوجه، در صورتی که میت اولاد یا اولاد اولاد داشته باشد. مابقی ترکه بر طبق مقررات بین سایر وراث تقسیم میشود.
بنابراین میتوان گفت که اگر شوهر در زمان فوت هیچ فرزندی چه از همسر فعلی و چه در صورت ازدواج قبلی از همسر قبلی نداشته باشد و همین طور نوه (اولاد اولاد) نیز نداشته باشد، زن از اموال مرد یک چهارم ارث میبرد اما اگر این شرط محقق نشود و مرد در هنگام مرگ فرزندی داشته باشد، زن یک هشتم از اموال مرد ارث میبرد.
میزان سهمالارث زن و شوهر
چنانچه زن فوت کند و دارای فرزند یا فرزندانی نباشد، شوهر نصف اموال زن را به ارث میبرد و اگر زن وارث دیگری مانند پدر و مادر نداشته باشد نیز بقیه اموال زن برای شوهر خواهد بود اما اگر زن فوت کند و دارای اولاد یا اولادِ اولاد باشد (زیرا اولادِ اولاد نیز در صورت نبود پدر و مادر خود جانشین آنها محسوب شده و مانند آنها ارث میبرد) شوهر یک چهارم اموال زن را به ارث میبرد.
در صورتی که شوهر فوت کند و اولاد نداشته باشد زن یک چهارم اموال شوهر را به ارث میبرد اما اگر شوهر دارای اولاد یا اولادِ اولاد باشد زن یک هشتم اموال شوهر را به ارث میبرد و چنانچه زن بعد از فوت همسر خود و قبل از تقسیم ارث فوت کند، سهمالارث زن به وارثان وی تعلق خواهد گرفت.
چنانچه مرد دارای دو یا چند همسر باشد، سهمالارث زن یعنی یک هشتم بین همسران به طور مساوی تقسیم خواهد شد؛ البته این موضوع در صورتی است که همسران در عقد دائمی باشند و در هنگام فوت مرد نیز رابطه زوجیت و عقد دائم برقرار بوده باشد.
در ماده ۹۴۶ اصلاحی مصوب ۱۳۸۷ قانون مدنی آمده است؛ زوج از تمام اموال زوجه ارث میبرد و زوجه در صورت فرزنددار بودن زوج یک هشتم از عین اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیرمنقول اعم از عرصه و اعیان ارث میبرد. در صورتی که زوج هیچ فرزندی نداشته باشد، سهم زوجه یک چهارم از کلیه اموال به ترتیب فوق است.
ر ماده ۹۴۸ قانون فوق نیز که پس از حذف ماده ۹۴۷ تصویب شده، آمده است؛ هرگاه ورثه از ادای قیمت امتناع کنند، زن میتواند حق خود را از عین اموال استیفا کند.
ارث بردن زن حتی در طلاق
اگر شوهر، زن خود را به صورت رجعی (طلاقی که به طور معمول انجام میشود) مطلقه کرده و در زمان عده فوت کند، زن از اموال شوهر ارث میبرد اما اگر فوت شوهر بعد از انقضای مدت عده بوده یا طلاق بائن باشد یعنی طلاقی که قبل از نزدیکی بوده یا طلاق زن یائسه و طلاق خلع و مبارات، دیگر زن از مرد در صورت فوت هیچ ارثی نمیبرد. ماده ۹۴۳ قانون مدنی این امر را ابراز داشته است.
البته در ماده ۹۴۴ همین قانون آمده است که اگر شوهر در زمانی که به مرضی مبتلا است، زن را طلاق دهد و در ظرف یک سال از تاریخ طلاق به علت همان مریضی بمیرد، زن از او ارث میبرد حتی اگر طلاق به صورت بائن باشد به شرط آنکه زن در طول این یک سال شوهر نکرده باشد.
ارث مرد چند زنه
همانطور که میدانیم، قانون به مرد این اجازه را داده است که تا چهار زن را به عقد دائم خود درآورد؛ بنابراین هر یک از این چهار زن در صورت وجود، از اموال شوهر ارث میبرند زیرا که عقد آنان دائمی و قانونی بوده است.
تماس با وکلای گروه حق گرا
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از وکلای مجموعه حق گرا کمک بگیرید. وکلای مجموعه حق گرا آمادهی خدمت رسانی به شما مشتریان عزیز میباشند. سایت دوم ما به نشانی haghgara.com نیز مطالب ارزنده ای دارا است که می توانید با ارسال سوالات خود از مشاوره رایگان نیز بهرمند شوید . جلب رضایت شما مشتریان گرامی، هدف وکلای صاحب تجربه این مجموعه است؛ پس با اطمینان خاطر پروندههای خود را در این زمینه به وکلای موسسه حق گرا بسپارید و با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.
نحوه محاسبه یک هشتم ارث زن ( قانون جدید )
یکی از دعاوی رایج و بسیار مهم؛ در دادگستری اختلافات مربوط به ارثیه از جمله میزان و نحوه محاسبه ارث یک زن می باشد.
میزان ارث زن ( با وجود فرزند یا بدون فرزند )
میزان سهم الارث یک زن برحسب اینکه:
مرد فرزند داشته باشد یا نداشته باشد.
یا اینکه مرد یک همسر یا چند همسر داشته باشد
فرق می کند و بعبارتی در میزان سهم الارث یک زن (کم و یا زیاد شدن آن) اثر دارد.
بدین نحو که برابر ماده ۹۴۶ قانون مدنی ..
اگر مردی که فوت کرده ،یک یا چند فرزند داشته باشد، و یا در صورت وجود همسر دیگری نوه ای داشته باشد، سهم الارث زن می شود… یک هشتم
اگر مردی که فوت کرده، یک یا چند فرزند داشته باشد و یا در صورت وجود همسر دیگری نوه ای نداشته باشد، سهم الارث زن می شود… یک چهارم
یعنی اگر اموال بجا مانده از متوفی ۸ میلیارد تومان باشد سهم یک هشتم زن می شود یک میلیارد تومان
یک چهارم ارث چقدر می شود؟
یعنی اگر اموال بجا مانده از متوفی ۸ میلیارد تومان باشد سهم یک چهارم زن می شود دو میلیارد تومان
یک هشتم شش دانگ چقدر می شود؟
یعنی اگر شش دانگ مبلغ ۱ میلیارد تومان باشد سهم هشت یک می شود ۱۲۵ میلیون تومان
یک ششم چقدر می شود؟
یعنی اگر ارث به جا مانده از متوفی ۶۰۰ میلیون تومان باشد یک ششم آن می شود معادل ۱۰۰ میلیون تومان
میزان سهم الارث زن، اگر مرد (چند همسری) باشد، چقدرمی شود ؟
اگر مردی یک همسر داشته باشد زن کل سهم الارث را ( منظور یک چهارم یا یک هشتم را بر حسب مورد )یکجا می برد
اگر مرد چند همسر داشته باشد سهم الارث ( منظور یک چهارم یا هشتم بر حسب موارد فوق را )بین آنها به نسبت مساوی تقسیم می شود
البته زن ها باید عقد دائمی مرد باشندو زن موقت ارث نمی برد
سهم زن ار عرصه و اعیان (قانون جدید ارث زن-بسیار مهم )
در قانون سابق ارث زن:
زن فقط از قیمت بنا و مصالح (اعیان ساختمان) ، اموال غیر منقول ارث می برد و از عرصه (منظور قیمت زمین)ارث نمی برد.
و لکن در قانون جدید زن هم از اعیان(بنای ملک) و هم از عرصه (زمین) آن ارث می برد:
نکته ۲ :
زن در ابتدا از قیمت اموال غیر منقول ارث می برد، نه از خود ملک، این بدین معنی میباشد که زن نمی تواند بگوید سهم من را از ملک و زمین و مغازه جدا کنید و بدهید یا اینکه ملک را تقسیم کنید.
و در حالتی که ورثه حاضر به پرداخت قیمت و بهای اموال غیر منقول نشدند، زن می تواند بگوید سهم من را از ملک جدا کنید و بدهید و من دیگر قیمت و بهای ملک را نمی خواهم.
و لکن این مورد در خصوص اموال منقول صدق نمی کند و زن می تواند بگوید سهم من را خود اموال منقول بدهید.
بطور مثال ..
پس در ابتدا ورثه میبایست کارشناس دادگستری بیاورند و قیمت املاک و بناها را بیاورند و برحسب مورد که زن یک هشتم و یا چهارم را ببرد ( که در بالا گفتیم با فرزند یا بدون فرزند فرق می کند )
سایر ورثه باید حاضر باشند.
قیمت سهم الارث زوجه را حسب مورد ( منظور یک چهارم یا یک هشتم ) بپردازند در غیر اینصورت زوجه می تواند سهم خود را از ارث ببرد.
آیا زن میتواند در ملک موروثی اقامت کند؟
در صورتی که تنها زن وارث متوفی است این امکان وجود دارد.
اما درصورت وجود دیگر وراث بدون اجاز از سایر وارثین نمی توانید در ملک موروثی سکونت کنید.
حق و حقوق زن بعد از فوت شوهر (مهریه، اجرت المثل و…
نکات دیگر ..
اگر زن از بابت مهریه و اجرت المثل و نفقه حق و حقوقی داشته باشد، در ابتدا دادگاه حق و حقوق زن را می دهد سپس ارث را بین سایر تقسیم می نماید ( البته اگر زن دادخواست مطالبه این حق و حقوق را بدهد /در غیر اینصورت فرصت را از دست می دهد و ممکن است ورثه اموال را تقسیم نماید و کار زن کمی سخت تر شود /زن حق و حقوق خود را باید در دادگاه خانواده دادخواست دهد.
منظور از اجرت المثل ..
اجرت زحماتی است که زن در منزل شوهر می کشد از جمله ظرف می شورد یا غذا درست می کند و..
اگر می خواهید در مورد اجرت المثل بیشتر بدانید لینک ذیل را کلیک کنید.
نحوه مطالبه مهریه ،اجرت المثل، مهریه زن از ورثه متوفی (صفر تا صد)
نکته ۲
زن می تواند درخواست صورت برداری و یا مهر و موم ( پلمپ ) اموال را بدهد اگر می خواهید بیشتر بدانید لینک ذیل را کلیک کنید.
مهرو موم ترکه ( چگونه می توان از اموال متوفی صورت برداری کرد و یا درب مغازه ها و ملک متوفی را بست )
ماترک متوفی (اموال متوفی را چگونه می توان استعلام نمود )
زن باید در ابتدا دادخواست انحصار وراثت بدهد، جهت کسب اطلاع بیشتر در این مورد، لینک ذیل را کلیک کنید.
نمونه دادخواست انحصار وراثت ((مطلب مهم، از دست ندهید))
و در مورد نحوه تقسیم ارث زن و.. ، لینک ذیل را کلیک کنید.
نحوه تقسیم اموال متوفی تقسیم ارث ( تقسیم ترکه -صفر تا صد)
این مطالب را از دست ندهید****
آیا می توان ورثه ( پسر یا دختر و ..) از ارث محروم کرد؟ شرایط -کاملا کاربردی
شرط ارث بردن زن، از شوهرش چیست؟
زن با وجود شرایطی از شوهرش ارث می برد این شرایط عبارتند از:
۱- زن در عقد دائمی ( نه عقد منقطع یا متعه یا موقت یا صیغه) شوهر خود بوده باشد و این عقد در دفاتر ثبت ازدواج به ثبت رسیده باشد.
حال اگر عقد دائم زن و شوهری در دفاتر ثبت ازدواج به ثبت نرسیده باشد، زن می تواند با مراجعه به دفتر خدمات قضائی، دادخواست اثبات زوجیتش را مطرح کند و پس از صادر شدن رأی دادگاه به نفع خویش، نسبت به سهم الارثش اقدام نماید.
توجه داشته باشید که: زن صیغه ای تنها مهریه دارد و از همسر خود ارث نمی برد. حتی اگر شرط شود که زن صیغه ای ارث می برد، چنین شرطی باطل است و قدرت اجرایی ندارد.
نحوه محاسبه یک هشتم ارث زن (قانون جدید)
۲- زن در هنگام فوت همسر، زنده باشد:
یعنی فوت زن، بعد از فوت شوهر رُخ داده باشد.
حال اگر زن قبل از فوت همسرش، فوت کرده باشد، ارثی از شوهرش ندارد، و ورثه اش نمی توانند ادعای سهم الارثش را بنمایند.
نحوه محاسبه یک هشتم ارث زن ( قانون جدید )
در این حالت وارث زن، می تواند تنها نسبت به مطالبه ی مهریه ی زن، (اگر شوهرش در طول زندگی مهریه را به وی پرداخت نکرده باشد و یا زن مهریه را به شوهرش نبخشیده باشد) اقدام کنند.
آیا زن مطلقه از همسر خویش ارث می برد؟
باید در جواب گفت بله باشرایطی.
اگر شوهر، زن خود را به صورت رجعی ( طلاق رجعی، یعنی طلاقی که برای مرد حق رجوع وجود دارد و در مقابل طلاق بائن می باشد که در این طلاق برای مرد حق رجوعی نیست) مطلقه کرده و در زمان عده فوت کند، زن از اموال شوهر ارث میبرد.
اما اگر فوت شوهر بعد از انقضای مدت عده باشد یا طلاق بائن باشد (طلاقی که قبل از نزدیکی بوده یا طلاق زن یائسه، طلاق خلع و مبارات یعنی طلاقی که به واسطه ی کراهت زن از مرد و یا مرد از زن رخ داده است) دیگر زن از مرد در صورت فوت، هیچ ارثی نمیبرد.
نکته قابل توجه و استثناء طلاق بائن در ارث بردن زن:
وفق قانون، اگر شوهر در حالی که به مرضی مبتلا است زن خود را طلاق دهد و در ظرف یک سال از تاریخ طلاق به علت همان مریضی بمیرد، زن از او ارث میبرد حتی اگر طلاق به صورت بائن باشد، به شرط آن که زن در طول این یک سال ازدواج نکرده باشد.
یک هشتم دو میلیارد تومان چقدر می شود:
می شود ۲۵۰ ملیون تومان
یک هشتم یک میلیارد تومان چقدر است ؟
می شود ۱۲۵ملیون تومان
هشت یک یعنی چقدر ؟
هشت یک یعنی یعنی اگر اموال بجا مانده ۸ میلیارد تومان باشد سهم هشت یک می شود یک میلیارد تومان